Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
-
- Posty: 791
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Witam, a może korzystał ktoś z cukru kupionego w Makro? Widziałem różne cukry tam, niektóre nawet po 2.15 zł i co mnie zdziwiło na każdym była klasa. Nawet znalazłem klasy 1 chyba za 2.30 zł tylko byłem akurat po co innego i nie kupiłem.
A może ktoś testował i wie coś na tan temat?
Pozdrawiam
A może ktoś testował i wie coś na tan temat?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa, 16 gru 2009, 10:22 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja
Powód: Interpunkcja
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 791
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Witam
Dzięki za informację, jeżeli będę w Makro to sobie go kupię, bo szczerze mówiąc Diamant się trochę popsuł.
A tak trochę poza tematem, jeden z najlepszych cukrów pochodził z cukrowni Częstocice, niestety zamkniętej przed paroma laty cukier jeszcze jest dostępny tylko cena lipa bo 3.2zł.
Ale jakość tego cukru biła na głowę większość cukrów w Polsce
Pozdrawiam
Dzięki za informację, jeżeli będę w Makro to sobie go kupię, bo szczerze mówiąc Diamant się trochę popsuł.
A tak trochę poza tematem, jeden z najlepszych cukrów pochodził z cukrowni Częstocice, niestety zamkniętej przed paroma laty cukier jeszcze jest dostępny tylko cena lipa bo 3.2zł.
Ale jakość tego cukru biła na głowę większość cukrów w Polsce
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 86
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 20:47
- Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południe mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Zgadzam się z przedmówcą...
Cukier z Częstocic był/jest świetny a wiem, bo miałem wujka, który tam pracował kiedyś...
Dostałem 10kg w prezencie - jejku, jak te grzyby szalały....
A teraz został ze Stonki, ale też dobrze daje
Cukier z Częstocic był/jest świetny a wiem, bo miałem wujka, który tam pracował kiedyś...
Dostałem 10kg w prezencie - jejku, jak te grzyby szalały....
A teraz został ze Stonki, ale też dobrze daje
Pozdrawiam, Piotrek
-
- Posty: 20
- Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2010, 14:25
- Krótko o sobie: Prawdopodobnie baba z jajem
- Ulubiony Alkohol: tequila
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Wypróbowałam już wiele marek cukru. Moim zdaniem najlepszy jest diamant. Mam też porównanie z żółtym cukrem i powiem, że lepszego nie ma, lecz nie ma go też w naszych sklepach. Dwa razy do roku jeżdżę na Ukrainę i tam, to dopiero jest zawartość cukru w cukrze. Żółty, gruby, lepki ehhhhhhhh.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2011, 19:13 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery, spacja po kropce.
Powód: Wielkie litery, spacja po kropce.
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
A ja mam co do Diamantu duże zastrzeżenia. Pisałem już parę razy, że mi go grzyby niechętnie jedzą, długo nie kupowałem, a teraz skusiłem się na niego w Realu. Produkt wyszedł strasznie ostry, zobaczymy, co będzie po chemii i ultradźwiękach...
Nie akceptuję też cukru z Lidla (niebieskiego i żółtego, straszny syf) i cukiera z Biedrony... Niedługo to zostanie sama glukoza zdatna do obróbki termicznej...
Nie akceptuję też cukru z Lidla (niebieskiego i żółtego, straszny syf) i cukiera z Biedrony... Niedługo to zostanie sama glukoza zdatna do obróbki termicznej...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Z racji Handlowca posiadam pewne info o zawartości cukru w cukrze. Diamant jest syfem, produkt pod nazwą cukier sprzedawany w biedronce jest autentyczną porażką.
Ogólnie produkty sprzedawane przez wielkopowierzchniowe markety odbiegają od jakości diametralnie. Trochę teorii i problematyki prawnej:
Otóż Polska posiadając swoje normy jakościowe nakłada również na sprzedawców odpowiednie kary, za jakościowe braki, niestety te kary są żenująco nieadekwatne do skali wybryku, przykładowo: market B wprowadza do obrotu cukier o obniżonej jakości, sam się denoncjuje, ustala kwotę umowną kary, i wprowadza do obrotu towar, Płaci karę i sprzedaje dalej.
Dlatego szkoda mi było pewnego kolegi z forum który zakupił schab za 9,99zł potem to uwędził, i był zadowolony, nie mając pojęcia że świnia żyła 3 miesiące i codziennie dostawała sterydowy zastrzyk w dupę. A za lat parę
Kończąc moj przydługi jakościowo wywód, stwierdzam uczciwie:
PRAWDZIWIE Polski cukier ma odpowiednią zawartość cukru w cukrze
Przekonaj się sam drożdze ci prawdę powiedzą
Ogólnie produkty sprzedawane przez wielkopowierzchniowe markety odbiegają od jakości diametralnie. Trochę teorii i problematyki prawnej:
Otóż Polska posiadając swoje normy jakościowe nakłada również na sprzedawców odpowiednie kary, za jakościowe braki, niestety te kary są żenująco nieadekwatne do skali wybryku, przykładowo: market B wprowadza do obrotu cukier o obniżonej jakości, sam się denoncjuje, ustala kwotę umowną kary, i wprowadza do obrotu towar, Płaci karę i sprzedaje dalej.
Dlatego szkoda mi było pewnego kolegi z forum który zakupił schab za 9,99zł potem to uwędził, i był zadowolony, nie mając pojęcia że świnia żyła 3 miesiące i codziennie dostawała sterydowy zastrzyk w dupę. A za lat parę
Kończąc moj przydługi jakościowo wywód, stwierdzam uczciwie:
PRAWDZIWIE Polski cukier ma odpowiednią zawartość cukru w cukrze
Przekonaj się sam drożdze ci prawdę powiedzą
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 106
- Rejestracja: sobota, 8 sty 2011, 17:35
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Panowie, jaki cukier kupujecie i gdzie?
A jakiś przykład konkretnej firmy/marki? Taka mała ciekawostka. Pochodziłem trochę po sklepach i zwróciłem uwagę na cenę cukru - lidl, biedronka, aldi, polomarket, real, carrefou, tesco, netto - wszędzie najtańszy cukier kosztuje 2,89zł, jakaś zmowa cenowa? Podobno to zakazane w Polsce.PRAWDZIWIE Polski cukier ma odpowiednią zawartość cukru w cukrze
Panowie, jaki cukier kupujecie i gdzie?
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Ja używałem cukru królewskiego i diamand, wyniki są porównywalne. Wydaje mi się, że zależy to od drożdży. I zauważyłem, że w lecie lepiej wychodzi jak zimą, choć cukier jest przerobiony do tego samo poziomu blg.
Ostatnio zmieniony środa, 19 sty 2011, 19:42 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja
Powód: Interpunkcja
-
- Posty: 104
- Rejestracja: sobota, 20 lis 2010, 00:19
- Krótko o sobie: Pasjonat
- Ulubiony Alkohol: własna wódka po barmańsku
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: świecie
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
drogi Radiusie glukoza będzie się u mnie pojawiała jeszcze nie raz A, że syna mam ochrzcić niebawem potrzeba mi trochę wiesz..... No i wyczytałem, że glukoza szybciej działa (czy może ulega wpływom żarłaczy srających alkoholem ) a moje jabłeczka długo pracują i nie specjalnie im do zakończenia procesu. Ile chcesz glukozy? za jakiś czas będzie u mnie dostawa z kraju wschodniego
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Hm, na jakieś 10kg to i ja bym się skusił...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 170
- Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa - okolice
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Czy ktoś próbował cukru który jest w Lidlu pod marką Castello?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Cukierasa Castello próbowałem, ale nie robiłem na nim nastawów.
Organoleptycznie wydawał się bardziej słodki od tego z biedrony, ale czy jest lepszy to nie potrafię odpowiedzieć.
Ostatnich kilka dni nie widziałem w Lidlu ani 1 paczki cukru Sie ludziska rzuciły
Kup, wypróbuj i sam oceń. Nie sądzę, aby były jakieś straszne różnice jakościowe.
Chcesz naprawdę dobry cukier, to kupuj diamant, choć przy obecnych spekulacjach cenowych może i on być ciut "słabszy"
W końcu liczy się zysk ...
Organoleptycznie wydawał się bardziej słodki od tego z biedrony, ale czy jest lepszy to nie potrafię odpowiedzieć.
Ostatnich kilka dni nie widziałem w Lidlu ani 1 paczki cukru Sie ludziska rzuciły
Kup, wypróbuj i sam oceń. Nie sądzę, aby były jakieś straszne różnice jakościowe.
Chcesz naprawdę dobry cukier, to kupuj diamant, choć przy obecnych spekulacjach cenowych może i on być ciut "słabszy"
W końcu liczy się zysk ...
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 6 sty 2010, 21:11
- Ulubiony Alkohol: Naleweczka domowa - każda
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Ja robiłem z cukru Castello z Lidla. Wydajność wydaje się być normalna, prównywalna z inymi cukrami.
Obecnie w Lidlu obok mnie nie ma cukru od 1,5 tygodnia.
Normalnie kiszka
Witaj,waz_2000 pisze:Czy ktoś próbował cukru który jest w Lidlu pod marką Castello?
Ja robiłem z cukru Castello z Lidla. Wydajność wydaje się być normalna, prównywalna z inymi cukrami.
Obecnie w Lidlu obok mnie nie ma cukru od 1,5 tygodnia.
Normalnie kiszka
www.MojaNalewka.pl wszystko o nalewkach.
-
- Posty: 104
- Rejestracja: sobota, 20 lis 2010, 00:19
- Krótko o sobie: Pasjonat
- Ulubiony Alkohol: własna wódka po barmańsku
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: świecie
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Koledzy wiem, że w większości już wiecie ale... Cukier słodka łyżeczka jest zabarwiony zbyt małą ilością cukru w cukrze No chyba, że G. Martins nie wie, że w jego sklepach dosypują kredy Jak pisał Witkacy na grobie przyjaciela "nie zależy mi na tym co włożysz, liczy się dla mnie cukier" przeciwnicy zmienili na meskalinę.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Witam ...
Czy ktoś próbował cukru trzcinowego?
Myślę ,że w dobie pogarszania się walorów cukru zwykłego naszego codziennego mogłaby to być ciekawa alternatywa...
Czy ktoś próbował cukru trzcinowego?
Myślę ,że w dobie pogarszania się walorów cukru zwykłego naszego codziennego mogłaby to być ciekawa alternatywa...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 7328
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Tylko ta cena, cena, cena...
Dodano
A propos cukru Castello z Lidla. W tym cukrze jest zbyt duża zawartość kadmu (Cd). To właśnie na nim robiłem nastaw, który poszedł po przepędzeniu do analizy na zawartość metali w bimbrze. Patrz post http://alkohole-domowe.com/forum/post29 ... ium#p29561. Radził bym kupować cukier gdzie indziej
Dodano
A propos cukru Castello z Lidla. W tym cukrze jest zbyt duża zawartość kadmu (Cd). To właśnie na nim robiłem nastaw, który poszedł po przepędzeniu do analizy na zawartość metali w bimbrze. Patrz post http://alkohole-domowe.com/forum/post29 ... ium#p29561. Radził bym kupować cukier gdzie indziej
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Niestety z trzcinowym jest taki myk, że np w Brazyli jest tak tani, że robią z niego paliwo do samochodów, a u nas dowalili takie cło, że 0,5 kg za 6 zeta, żeby promować rodzimą produkcję, którą.. limitujemy.
Możesz przejrzeć wątki o rumie.Czy ktoś próbował cukru trzcinowego?
Niestety z trzcinowym jest taki myk, że np w Brazyli jest tak tani, że robią z niego paliwo do samochodów, a u nas dowalili takie cło, że 0,5 kg za 6 zeta, żeby promować rodzimą produkcję, którą.. limitujemy.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Witam,
cukier Słodka Łyżeczka z Biedrony to straszny szajs. Mam porównanie z Aro (Makro), Diamant, Lidlowski i Tesco. Najgorszy Biedronowy, najlepszy Tesco. Różnica bardzo duża, ze Słodkiej Łyżeczki wyszło mi 0,3l na kg. Tragedia normalnie. Z Tescowego wychodziło 0,5/kg. Może polecicie aktualnie dobry cukier? Albo coś zamiast cukru?
Pozdrawiam,
Plissken
cukier Słodka Łyżeczka z Biedrony to straszny szajs. Mam porównanie z Aro (Makro), Diamant, Lidlowski i Tesco. Najgorszy Biedronowy, najlepszy Tesco. Różnica bardzo duża, ze Słodkiej Łyżeczki wyszło mi 0,3l na kg. Tragedia normalnie. Z Tescowego wychodziło 0,5/kg. Może polecicie aktualnie dobry cukier? Albo coś zamiast cukru?
Pozdrawiam,
Plissken
-
- Posty: 60
- Rejestracja: piątek, 11 mar 2011, 21:53
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Gin Lubuski
- Status Alkoholowy: Konstruktor
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Nie wierze, ja od samego początku puszczam tylko na biedronkowym i zawsze jest tyle ile powinno.
Ostatnio zrobiłem nastawy 2 x 10L z 4 kg cukru i otrzymałem 1,8 L 95% bez przedgonów i po gonów, wiec tyle ile powinno wyjść!!
Ostatnio zrobiłem nastawy 2 x 10L z 4 kg cukru i otrzymałem 1,8 L 95% bez przedgonów i po gonów, wiec tyle ile powinno wyjść!!
W Polskę idziemy, drodzy panowie,
W Polskę idziemy...
W Polskę idziemy...
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
@ Zygmunt
Witam, a dokładnie jak wygląda temat glukozy? Widzę tak na szybko na allegro worki po 25 kg glukozy monohydrat (???) za ok 150 zł (czyli jakieś 6 zł/kg). Jak wygląda wydajność tego zamiennika? Tzn. w jakim stosunku 1kg glukozy zastępuje 1kg cukru (różnica jest duża w różnych rodzajach cukru z różnych sieciówek, wiem to z własnych obserwacji)? Na co zwrócić uwagę przy kupnie glukozy? Jakiś szczególny rodzaj?
@ Seba
No cóż, nie chce Cie przekonywać na siłę. Jedynym elementem zmiennym był właśnie cukier. Jestem mocno zirytowany tak niską wydajnością i dlatego napisałem tego posta. Nie chce szkalować Biedronki jako marki. Gratuluję wyników
Pozdrawiam,
Plissken
Witam, a dokładnie jak wygląda temat glukozy? Widzę tak na szybko na allegro worki po 25 kg glukozy monohydrat (???) za ok 150 zł (czyli jakieś 6 zł/kg). Jak wygląda wydajność tego zamiennika? Tzn. w jakim stosunku 1kg glukozy zastępuje 1kg cukru (różnica jest duża w różnych rodzajach cukru z różnych sieciówek, wiem to z własnych obserwacji)? Na co zwrócić uwagę przy kupnie glukozy? Jakiś szczególny rodzaj?
@ Seba
No cóż, nie chce Cie przekonywać na siłę. Jedynym elementem zmiennym był właśnie cukier. Jestem mocno zirytowany tak niską wydajnością i dlatego napisałem tego posta. Nie chce szkalować Biedronki jako marki. Gratuluję wyników
Pozdrawiam,
Plissken
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Był taki temat parę miesięcy temu, jak cukier 'szczytował', szczegółowo została wyjaśniona wydajność glukozy, poszukaj.Jak wygląda wydajność tego zamiennika?
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
@Artaks
Dziękuję, wątek właśnie przejrzałem. Uświadomił mi ważną rzecz. Przy cenie glukozy na poziomie 5-6 zł jest to gra niewarta świeczki. Cukier kosztuje już ok. 3,5 zł, a różnicy w wydajności nie ma dwukrotnej. Także patrząc od strony ekonomicznej, nie opłaca się na tą chwilę zabawa z glukozą. Lepiej kupić więcej zwykłego cukru.
Może znajdę gdzieś w okolicy cukier I kat.
Pozdrawiam,
Plissken
Dziękuję, wątek właśnie przejrzałem. Uświadomił mi ważną rzecz. Przy cenie glukozy na poziomie 5-6 zł jest to gra niewarta świeczki. Cukier kosztuje już ok. 3,5 zł, a różnicy w wydajności nie ma dwukrotnej. Także patrząc od strony ekonomicznej, nie opłaca się na tą chwilę zabawa z glukozą. Lepiej kupić więcej zwykłego cukru.
Może znajdę gdzieś w okolicy cukier I kat.
Pozdrawiam,
Plissken
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Z tymże jest ogromna przepaść jakościowa. Zgadzam się, że jest cukier i "cukier", ale różnice o których piszesz to na pewno nie wina tylko cukru. 5-10% różnicy to absolutne maksimum, dajcie spokój- obowiązują jakieś normy. Mogła się trafić kiepska partia drożdży, zła temperatura, złe pH, a nawet infekcja.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
@ Zygmunt
Jeśli chodzi o różnice jakościowe to nie mam porównania.
Co do innych przyczyn tak niskiego wyniku to być może masz rację. Zważ jednak, że:
- nastaw z 2 niezależnych beczek dał podobną wydajność;
- w beczkach są grzałki z termostatem, nastawione na ok. 21 stopni;
- ta sama partia drożdży od kilku razy;
- beczki są po każdym użyciu dokładnie czyszczone
Nie wiem o infekcji, ale beki ładnie wydzielały CO2 i ogólnie praca się działa. Nie dojdę teraz co było. Wydaje mi się, że to wina fatalnej jakości cukru.
Rozwiązanie na dziś - zakupy cukru I kat. z Niemiec. Co myślicie? Cena taka sama jak nasz sieciowy 2 kat.
Pozdrawiam,
Plissken
Jeśli chodzi o różnice jakościowe to nie mam porównania.
Co do innych przyczyn tak niskiego wyniku to być może masz rację. Zważ jednak, że:
- nastaw z 2 niezależnych beczek dał podobną wydajność;
- w beczkach są grzałki z termostatem, nastawione na ok. 21 stopni;
- ta sama partia drożdży od kilku razy;
- beczki są po każdym użyciu dokładnie czyszczone
Nie wiem o infekcji, ale beki ładnie wydzielały CO2 i ogólnie praca się działa. Nie dojdę teraz co było. Wydaje mi się, że to wina fatalnej jakości cukru.
Rozwiązanie na dziś - zakupy cukru I kat. z Niemiec. Co myślicie? Cena taka sama jak nasz sieciowy 2 kat.
Pozdrawiam,
Plissken
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
A normy Niemieckie czytałeś? Kategorie nasze a ichnie to pewnie nie to samo (ale trzeba sprawdzić). Po co w lecie podgrzewać nastawy? Drożdże się same ogrzewają, a grzałka to idealne źródło infekcji... Czym czyścisz beczki? Jeżeli nie wodą z chemią, a np. szmatką czy ścierką, to w mikroryskach też mogą być szkodliwe mikroogranizmy...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1031
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 258 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Witam,
Chciałbym odświeżyć temat, ostatnio w targowisku była oferta cukru trzcinowego. Czy jest on lepszy od normalnego. Tak się składa że pracuję na ogromnej kuchni i mógłbym po kosztach kupić taka partię na jeden nastaw w dobrej cenie. Używamy również na kuchni cukry typu Muscoado, Demerara, nie ma o nich pojęcia. Czy jak by zrobić na nim cukrówkę
była by ona lepsza.
Chciałbym odświeżyć temat, ostatnio w targowisku była oferta cukru trzcinowego. Czy jest on lepszy od normalnego. Tak się składa że pracuję na ogromnej kuchni i mógłbym po kosztach kupić taka partię na jeden nastaw w dobrej cenie. Używamy również na kuchni cukry typu Muscoado, Demerara, nie ma o nich pojęcia. Czy jak by zrobić na nim cukrówkę
była by ona lepsza.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Czy lepsza to nie wiadomo, ale na pewno inna. Po przerobieniu na spirytus może być to różnica określana w normach jako "zapach/smak charakterystyczny dla danego surowca". Z cukru trzcinowego jeżeli już chcesz próbować zrobić coś innego to przeczytaj tematy dotyczące rumu.
-
- Posty: 2912
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Moja kolumna już na ukończeniu, więc niedługo porobię eksperymenty.
Chcę sprawdzić jak jest różnica pomiędzy białym cukrem z buraka /60-70 eurocent za kg/ i białym cukrem z trzciny cukrowej /70-80 eurocentów za kg/. Zrobię dwa nastawy i porównam.
Chcę sprawdzić jak jest różnica pomiędzy białym cukrem z buraka /60-70 eurocent za kg/ i białym cukrem z trzciny cukrowej /70-80 eurocentów za kg/. Zrobię dwa nastawy i porównam.
-
- Posty: 1031
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 258 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
No i mój plan zakupu taniego cukru poszedł się ...... . Mój pokręcony szef najpierw mówił że mi zamówi teraz mówi że nie, bo nie. Ale może jest jeszcze szansa. Koleś, który go dowozi mówi że czasami ma tak zwane nadwyżki i że jak będzie miał to da mi znać . Ale i tak mam zamiar zrobić cukrówkę na brązowym demerara koszt 1 kg z etykietką tesco to 1,49 euro a zwykły tesco 1,19 euro więc nie ma dużej różnicy .
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Ja właśnie jestem w trakcie produkcji pierwszego nastawu na fruktozie.
A jak to wyjdzie to napiszę za tydzień - do tego czasu powinny drożdże sobie poradzić z tą fruktozą.
A robię tylko dla tego że udało się załatwić mi 4 woreczki a bardzo rozsądnej cenie.
A jak to wyjdzie to napiszę za tydzień - do tego czasu powinny drożdże sobie poradzić z tą fruktozą.
A robię tylko dla tego że udało się załatwić mi 4 woreczki a bardzo rozsądnej cenie.
-
- Posty: 1031
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 258 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Dzisiaj odezwał się do mnie gość od nadwyżek udało mi się kupić od niego po kartonie (8 paczek) białego i brązowego cukru trzcinowego jak ten z linku:
http://www.cheesestorebh.com/Store/Prod ... ductID=104
Czy ktoś miał do czynienia z takim cukrem i co z niego zrobić zwykłą cukrówkę czy raczej coś innego ???
http://www.cheesestorebh.com/Store/Prod ... ductID=104
Czy ktoś miał do czynienia z takim cukrem i co z niego zrobić zwykłą cukrówkę czy raczej coś innego ???
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Jak trzcinowy, spróbuj sił z rumem, możesz dokupić też nieco melasy (im więcej, tym lepiej) jako nośnik aromatu. Jeśli kompletnie nie wyjdzie, zawsze zdążysz to na spirytus przerobić. Korzyść będzie taka, że zostanie Ci dunder trzcinowy do przyszłego wykorzystania.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Jakiś miesiąc temu kupiłem 12kg "Cukru polskiego". Dodałem wody do 45L i dodałem drożdże Turbo Star 3. Temperatura 20-21°C.
Fermentacja jak zwykle przebiegała bezproblemowo, aż nagle stanęło na 5°Blg. Poszło na rurki, na dundrze nastawiłem kolejną cukrówkę. Dosypałem 9kg cukru (Diamant). Drożdże i temp. te same.
Fermentacja przebiegała znacznie burzliwiej.
I znowu stanęło na 5°Blg. No cóż, poszło na rurki.
Po procesie postanowiłem coś sprawdzić.
Pobrałem próbki dundru i przeprowadziłem próbę Tollensa. Zrobiłem także próbę kontrolną na wodzie z cukrem. Wynik mnie tak zaskoczył, że aż go powtórzyłem (razem z próbą kontrolną).
Wyniki:
Próbki dundru - wynik negatywny!
Próbki kontrolne - wynik pozytywny!
Wychodzi na to, że w tych 12kg "cukru" było 3kg "czegoś", co cukrem nie było.
Smak nastawów po fermentacji nie był ani słodki, ani wytrawny. Raczej mdły, jakby mydlany.
Fermentacja jak zwykle przebiegała bezproblemowo, aż nagle stanęło na 5°Blg. Poszło na rurki, na dundrze nastawiłem kolejną cukrówkę. Dosypałem 9kg cukru (Diamant). Drożdże i temp. te same.
Fermentacja przebiegała znacznie burzliwiej.
I znowu stanęło na 5°Blg. No cóż, poszło na rurki.
Po procesie postanowiłem coś sprawdzić.
Pobrałem próbki dundru i przeprowadziłem próbę Tollensa. Zrobiłem także próbę kontrolną na wodzie z cukrem. Wynik mnie tak zaskoczył, że aż go powtórzyłem (razem z próbą kontrolną).
Wyniki:
Próbki dundru - wynik negatywny!
Próbki kontrolne - wynik pozytywny!
Wychodzi na to, że w tych 12kg "cukru" było 3kg "czegoś", co cukrem nie było.
Smak nastawów po fermentacji nie był ani słodki, ani wytrawny. Raczej mdły, jakby mydlany.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein