Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Dobrze Leszek prawi. Przy okazji zmienisz swą maszynkę na prawdziwego szatana i odkryjesz największą tajemnicę reaktyfikacji zwaną OPWS. Jak w Matrixie wystarczy wziąść odpowiednią pigułkę .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
W punkt! Dobry odsyłacz dla niepokornych i mądrych inaczej. Przeczytałem kilka tematów i włosy mi się na łbie podniosły gdy pomyślę, że na to forum mógłbym trafić zaczynając swoją przygodę z psoceniem.lesgo58 pisze:To w zamian znalazłem dla Ciebie bardziej odpowiednie forum. Tam będziesz funkcjonował w zgodzie z naczelnymi...
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Bla bla bla... abo miarka jest niedokładna albo... pomiar był na oko. 1kg cukru to ~0,6l czyli powinno Ci wyjść jakieś ~12l roztworu. Odnośnie skali BLG to już koledzy napisali wcześniej. Albo ten spławik jakiś krzywy masz bo powinien pokazać 0blg. Bo policzmy 10l wody ~10kg + 3kg czegoś o gęstości 1kg/dm³ daje 13l płynu o gęstości ~1kg/dm³ więc miarka powinna pokazać zerosergium pisze:
Dodam jeszcze coś.
Otóż przeprowadziłem próbę kupionego w hurtowni cukromierza (taki "multimeter" na bazie pływaka-areometra z odpowiednimi skalami):
1. Rozpuściłem w 10 litrach wody 3 kg kupionego w supermarkecie cukru (Polski Cukier, takie biało-błękitne opakowania);
2. Schłodziłem roztwór do przepisowych 20 stopni Celsjusza;
3. Zmierzyłem objętość roztworu - wyszło prawie dokładnie 13 litrów (plus-minus pół litra, mogłem niezbyt dokładnie mierzyć, a zresztą 15-litrowe wiadro z kreskami z Castoramy to też żadna dokładna miarka), tu przynajmniej teoria nie kłamie;
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
Ludzie co wy za cukier kupujecie.
Aktualnie na polskim rynku obecnych jest czterech producentów cukru: Nordzucker Polska S.A. (2 cukrownie), Pfeifer&Langen Polska S.A. (4 cukrownie), Südzucker Polska Sp. z o.o. (5 cukrowni) oraz Krajowa Spółka Cukrowa S.A. (7 cukrowni). Tylko Krajowa Spółka Cukrowa jest kontrolowana przez rodzimy kapitał.
Diamant, Królewski itp. to niemieckie produkty tego cukru nawet pszczoły nie chcą jeść pełno tam chemii i słodzików. Wybierajcie POLSKI CUKIER z polskiej fabryki. Wspierajmy polski przemysł!!
Aktualnie na polskim rynku obecnych jest czterech producentów cukru: Nordzucker Polska S.A. (2 cukrownie), Pfeifer&Langen Polska S.A. (4 cukrownie), Südzucker Polska Sp. z o.o. (5 cukrowni) oraz Krajowa Spółka Cukrowa S.A. (7 cukrowni). Tylko Krajowa Spółka Cukrowa jest kontrolowana przez rodzimy kapitał.
Diamant, Królewski itp. to niemieckie produkty tego cukru nawet pszczoły nie chcą jeść pełno tam chemii i słodzików. Wybierajcie POLSKI CUKIER z polskiej fabryki. Wspierajmy polski przemysł!!
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2019, 20:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 365
- Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 08:23
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Zawartość cukru w cukrze, czyli jaki cukier wybrać?
O polskim cukrze Niemcy mówią to sam co Ty o niemieckim. Tylko nie wiem, po co to mieszanie w głowach, bez merytorycznych argumentów. Ale z dwojga złego może lepiej truć się polskim cukrem niż niemieckim wyprodukowanym tak samo jak polski, w Polsce przez polskich robotników i z polskich surowców oraz cukrowni wybudowanej przez Polaków z polskich materiałów. Cukrowni sprzedanych Niemcom, gdy strajkujący robotnicy doprowadzili kraj do bankructwa (może nie było innego wyjścia, aby obalić komunę). Sprzedanej, aby tenże robotnik miał co do gara włożyć, i ze złości nie pozabijał współrodaków. Teraz tenże robotnik ma pretensje, że sprzedano, że za bezcen, że zagraniczny towar jest tańszy od polskiego, więc musi to być dumping albo chłam, no bo przecież Polak potrafi dobrze i tanio, więc nie może być innego wyjaśnienia.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2019, 22:05 przez pepe59, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 406
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy