Zatrzymanie fermentacji w "winie" truskawkowym
Witam. W dniu 19 czerwca nastawiłem wino truskawkowe w ilości 2x~20 litrów. BLG początkowe około 16. Drożdże na początku nie chciały ruszyc (użyłem drozdży przeznaczonych dla takiego wina) i wtedy przyszedł mi do głowy pomysł, żeby jednak cydr z tego zrobić. Kupiłem drożdże Ciderini do cydru słodkiego/pol słodkiego. Zaszczepiłem nastaw, na początku cisza, potem ruszyło jak oddzieliłem pulpe od soku (użyłem worka filtracyjnego i odcisnąłem możliwie jak najwięcej soku). Po jakims czasie zeżarły caly cukier, ale w smaku prawie jak kompot. Dosłodziłem 3kg cukru rozpuszczonymi w około 3 litrach wody. Objętościowo wyszło wtedy około 24 litrów, a BLG wynosiło 16. Znowu zeżarły cały cukier i teraz czuć juz alkohol, którego już jest wystarczająco dużo i teraz pytanie. Jak zatrzymac dalszą fermentacje? Dosype cukru, to znowu mi wpierdziela cukier i wino się zrobi.
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zatrzymanie fermentacji w "winie" truskawkowym
Zostaw ten cukier, chyba ze drzem robisz zamiast wina
https://allegro.pl/listing?string=stope ... l-1-2-0619
PWL
https://allegro.pl/listing?string=stope ... l-1-2-0619
PWL
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy