Test kolumny na wodzie, pytania
Witam
Pragnę zacząć hobby związane z produkcją destylatu.
Coś poczytałem, kupiłem kolumnę i przeprowadziłem pierwszą próbę.
Próbę wykonałem zalewając keg zwykłą wodą. w ten sposób chciałem poćwiczyć regulowanie temperatury.
Kiedy w kegu było 96 stopni kolumna była gorąca dopiero w 1/3 wysokości. W głowicy 32 st.
No i wystraszyłem się i zakończyłem na dziś eksperyment.
Czy może to dlatego że to tylko woda?
keg 30, katalizator 20, kolumna 100, zimne palce 40, grzałki 2/1,4 kw
z góry dziękuje jeśli ktoś podpowie, czytałem ale nie znalazłem tematu żeby woda się gotowała a u góry zimno.
Pragnę zacząć hobby związane z produkcją destylatu.
Coś poczytałem, kupiłem kolumnę i przeprowadziłem pierwszą próbę.
Próbę wykonałem zalewając keg zwykłą wodą. w ten sposób chciałem poćwiczyć regulowanie temperatury.
Kiedy w kegu było 96 stopni kolumna była gorąca dopiero w 1/3 wysokości. W głowicy 32 st.
No i wystraszyłem się i zakończyłem na dziś eksperyment.
Czy może to dlatego że to tylko woda?
keg 30, katalizator 20, kolumna 100, zimne palce 40, grzałki 2/1,4 kw
z góry dziękuje jeśli ktoś podpowie, czytałem ale nie znalazłem tematu żeby woda się gotowała a u góry zimno.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 kwie 2019, 08:45 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zapytanie
Odkręć rurę i zagotuj wodę - będziesz wiedział ile pokazuje termometr przy wrzeniu wody. Później zakręć rurę i gotuj, aż zacznie kapać z chłodnicy. Jak jest na pewno układ otwarty, to nic Ci nie grozi Dla pewności daj fotkę sprzęta.
Woda wrze w temp. około 100*C i tyle powinieneś mieć na kotle.
Woda wrze w temp. około 100*C i tyle powinieneś mieć na kotle.
Ostatnio zmieniony środa, 24 kwie 2019, 23:14 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Zapytanie cd
No więc zagotowałem. Przy 99 st w kegu uzyskałem 72 na szczycie, i tyle stało.
Myślę że to z powodu braku alkoholu.
Zanim zapodam cukrówkę dokonam kilku poprawek. Czytając posty doświadczonych laborantów dowiedziałem się że mój nowy sprzęt jest przestarzały.
-brak wziernika
-brak termometru w dolnej części kolumny
-brak, a raczej nie dostateczna izolacja ter.
Mam dylematy:
Słyszałem o prowizorycznym wzierniku (rurka silikonowa prostopadle do kolumny) ale jakoś tego nie umiem sobie wyobrazić
No i ta ważna 10 półka. Cz da się dokładnie określić jej pozycję?
Może ktoś posiada taką kolumnę (z allegro) i ustalił to magiczne miejsce
-katalizator. 20 cm fi 60. ZEW. spr. miedź
-kolumna. 110 cm. 48.5. spr. stal
-głowica. 40 cm 48.5. 6 palców
A odstojnik jeden.
Pozdrawiam i dziękuję za porady
Myślę że to z powodu braku alkoholu.
Zanim zapodam cukrówkę dokonam kilku poprawek. Czytając posty doświadczonych laborantów dowiedziałem się że mój nowy sprzęt jest przestarzały.
-brak wziernika
-brak termometru w dolnej części kolumny
-brak, a raczej nie dostateczna izolacja ter.
Mam dylematy:
Słyszałem o prowizorycznym wzierniku (rurka silikonowa prostopadle do kolumny) ale jakoś tego nie umiem sobie wyobrazić
No i ta ważna 10 półka. Cz da się dokładnie określić jej pozycję?
Może ktoś posiada taką kolumnę (z allegro) i ustalił to magiczne miejsce
-katalizator. 20 cm fi 60. ZEW. spr. miedź
-kolumna. 110 cm. 48.5. spr. stal
-głowica. 40 cm 48.5. 6 palców
A odstojnik jeden.
Pozdrawiam i dziękuję za porady
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Zapytanie cd
Dodatkowe zalecenia:
- wywal odstojnik,
- wypełnij całą kolumnę najlepszym wypełnieniem jakie możesz zdobyć. Całą kolumnę wraz z odcinkiem z zimnymi palcami. Ideałem byłyby sprężynki, ale zmywaki tez ujdą.
Resztę poczytaj sobie pod tym tematem:
topic10969.html
I nie zaszkodzi poszperać w tym dziale:
toplist?mode=topic
Jeśli gotowałeś samą wodę to oczywista oczywistość, że temp. w kegu powinna oscylować w okolicy 100°C. Dziwi mnie tylko to co wskazuje termometr u góry. W którym miejscu jest umiejscowiony? Pod ZP i czy nad ZP? A czasie gotowania puszczałeś wodę na zimne palce?onti pisze:No więc zagotowałem. Przy 99 st w kegu uzyskałem 72 na szczycie, i tyle stało.
Oglądnij sobie pod tym linkiem: post71461.html#p71461Słyszałem o prowizorycznym wzierniku (rurka silikonowa prostopadle do kolumny) ale jakoś tego nie umiem sobie wyobrazić
Niekoniecznie musi to być 10 półka. Wystarczy umieścić termometr w dole kolumny. W Twoim przypadku wystarczy 20cm nad katalizatorem.No i ta ważna 10 półka. Cz da się dokładnie określić jej pozycję?
Może ktoś posiada taką kolumnę (z allegro) i ustalił to magiczne miejsce
Dodatkowe zalecenia:
- wywal odstojnik,
- wypełnij całą kolumnę najlepszym wypełnieniem jakie możesz zdobyć. Całą kolumnę wraz z odcinkiem z zimnymi palcami. Ideałem byłyby sprężynki, ale zmywaki tez ujdą.
Resztę poczytaj sobie pod tym tematem:
topic10969.html
I nie zaszkodzi poszperać w tym dziale:
toplist?mode=topic
Ostatnio zmieniony sobota, 27 kwie 2019, 12:27 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Test kolumny na wodzie, pytania
Nie można.
Według mnie powinieneś zrobić pierwszy nastaw cukrowy i nauczyć się na nim podstaw. Od nastawu się zaczyna, załóż sobie kajecik i pisz ile wody, ile cukru, jakie BLG, jaki czas fermentacji, jakie klarowanie nastawu, oraz w jakich temperaturach to robiłeś. Po nastawie zabierz się za kolumnę... zobaczysz jak temperatura rośnie, jak zalewa się kolumna, jak stabilizuje się kolumna oraz co wskazują termometry. Dopiero wtedy będziesz mógł pobawić się i zobaczyć czego można spodziewać się po swoim sprzęcie. Każda z naszych maszynek jest inna a nawet jak są dwie takie same to pod opieką operatora zachowują się indywidualnie, róźnie, inaczej... to Ty jesteś kapitanem na tym statku. Powodzenia.
Według mnie powinieneś zrobić pierwszy nastaw cukrowy i nauczyć się na nim podstaw. Od nastawu się zaczyna, załóż sobie kajecik i pisz ile wody, ile cukru, jakie BLG, jaki czas fermentacji, jakie klarowanie nastawu, oraz w jakich temperaturach to robiłeś. Po nastawie zabierz się za kolumnę... zobaczysz jak temperatura rośnie, jak zalewa się kolumna, jak stabilizuje się kolumna oraz co wskazują termometry. Dopiero wtedy będziesz mógł pobawić się i zobaczyć czego można spodziewać się po swoim sprzęcie. Każda z naszych maszynek jest inna a nawet jak są dwie takie same to pod opieką operatora zachowują się indywidualnie, róźnie, inaczej... to Ty jesteś kapitanem na tym statku. Powodzenia.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 kwie 2019, 23:39 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.