Zaprawianie destylatów owocowych.

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:

Post autor: mtx »

Cześć!
Wczoraj skończyłem przerabianie śliwek, mam w tym roku łącznie parenaście litrów destylatu z węgierek i mirabelek, ogólnie zawsze rozrabiałem do 50%, zaprawiałem to tylko dębem średnio palonym i tak odstawiałem do świąt BN kiedy to "smakowałem" ze szwagrem :D
Ale tak myślę, że może by w tym roku coś zmienić? Coś dodać? Coś pokombinować?
Co Wy robicie z destylatami owocowymi? Czym zaprawiacie? A może warto iść po prostu w czystą odstaną śliwkę?
Chętnie poznam Wasze opinie na ten temat :ok:

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zaprawianie destylatów owocowych.

Post autor: Kamal »

W drzewa owocowe. Jest temat o tym inne-niz-dab-gatunki-drewna-do-starzeni ... t3481.html :czytaj:
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zaprawianie destylatów owocowych.

Post autor: radius »

Ja "śliwki" nigdy nie zaprawiam. Zostawiam czystą na dojrzewanie. Od dwóch lat dojrzewam w kamionkach od magasa z sąsiedniego forum :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zaprawianie destylatów owocowych.

Post autor: Doody »

Ja dodaję dębu ale bardzo niewiele (3 razy mniej niż do destylatu zbożowego). W praktyce to 6-8 małych szczapek na szklaną damę lub kamionkę. Jak napisał radius, w kamionkach bardzo zacnie śliwka dojrzewa. Nie próbowałem jeszcze beczkować śliwowicy, ale może w przyszłym roku się skuszę.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”