Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1150
Posty: 1193
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Zaprawianie destylatów owocowych.

Postautor: mtx » niedziela, 20 paź 2019, 21:36

Cześć!
Wczoraj skończyłem przerabianie śliwek, mam w tym roku łącznie parenaście litrów destylatu z węgierek i mirabelek, ogólnie zawsze rozrabiałem do 50%, zaprawiałem to tylko dębem średnio palonym i tak odstawiałem do świąt BN kiedy to "smakowałem" ze szwagrem :D
Ale tak myślę, że może by w tym roku coś zmienić? Coś dodać? Coś pokombinować?
Co Wy robicie z destylatami owocowymi? Czym zaprawiacie? A może warto iść po prostu w czystą odstaną śliwkę?
Chętnie poznam Wasze opinie na ten temat :ok:

Pozdrawiam :piwo:


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1903
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zaprawianie destylatów owocowych.

Postautor: Kamal » niedziela, 20 paź 2019, 22:04

Obrazek

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5551
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zaprawianie destylatów owocowych.

Postautor: radius » poniedziałek, 21 paź 2019, 05:17

Ja "śliwki" nigdy nie zaprawiam. Zostawiam czystą na dojrzewanie. Od dwóch lat dojrzewam w kamionkach od magasa z sąsiedniego forum :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zaprawianie destylatów owocowych.

Postautor: Doody » poniedziałek, 21 paź 2019, 07:12

Ja dodaję dębu ale bardzo niewiele (3 razy mniej niż do destylatu zbożowego). W praktyce to 6-8 małych szczapek na szklaną damę lub kamionkę. Jak napisał radius, w kamionkach bardzo zacnie śliwka dojrzewa. Nie próbowałem jeszcze beczkować śliwowicy, ale może w przyszłym roku się skuszę.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości