zapach siarki w destylacie i sposób na jego pozbycie

Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Hati
30
Posty: 37
Rejestracja: sobota, 23 cze 2018, 13:12
Krótko o sobie: Jestem tym kim jestem...
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Mazowiecki Rejon Grójecki

Post autor: Hati »

Witam wszysklich i przepraszam ,że odgrzewam temat wielokrotnie wałkowany ale nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi .
co jest lepszym nie koniecznie tańszym sposobem na pozbycie się tego zapachu...

Moja aparatura https://zpspaw.pl/glowna/13-destylator- ... jowym.html ( wczoraj pierwsze użycie)
wypełnienie 3 zmywani z nierdzewki

nastaw był wykonany ze:
- śliwek (czeczeńska rana) około 40 kg
- woda około 20 l łącznie
- cukier 9 kg w 3 porcjach po 3 kg rozpuszczonych w wodzie o temp ok 40 stopni celcjusza
- drożdze turbo fruit 2 saszetki
- enzym pektyny 5ml dodany w 1 fazie zaraz po zmiarzdzeniu owoców
- mieszany 3 razy dziennie
Pracował przed okres tygodnia potem przestał jeszcze półtora tygodnia łącznie 2,5 tyg
- blg przed gotowaniem poniżej 0
nastaw gotowany w całóści z pulpą (podzielony ze względy na wielkość kega :
1- 45l samo żadkie
2- 20-25l samo gęste
wyszło mi z tego 6 litrów 94% alkocholu
przedkonu 2 * 100ml
z odstojników wszystko poszło na podpałke do grilla tzn 2 * 2 * 0,5l

teraz moje pytanie jak pozbyć się tego zapachu:
1. ponowna destylacja
2 . ponowna destylacja + dołożenie sprężynek Cu w kolumnie
3. Przepuszczenie przez węgiel (czego chciał bym uniknąć - zależy mi jednak na lekkim śliwkowym posmaku)
4 jeszcze inny sposób
Hati - Adam
koncentraty wina

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: zapach siarki w destylacie i sposób na jego pozbycie

Post autor: arTii »

Generalnie, to żeby zapachu siarki (zgniłych jaj się) pozbyć, to wskazane jest wypełnienie miedziane....
W zasadzie to nie mam doświadczenia z zimnymi palcami, ale chyba kolumnę da się wypełnić mieszanym wypełnieniem?
Czyli na dół miedź, a na górę nierdzewka.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: zapach siarki w destylacie i sposób na jego pozbycie

Post autor: klepa »

Adamie... Nie odpisują chyba z powodu załamki
Po pierwsze - nie da rady, powinieneś czytać! Najpierw czytać! (to o miedzi)
Pod drugie - powinieneś oddać tego cudaka właścicielowi, a sobie sprawić własny i normalny! (to o sprzęcie)
Po trzecie - jako 30-latek to już powinieneś pisać z zachowaniem zasad ortografii!
Jako "szczypiorek" dopiero zaczynasz, więc wszystko jest do nadrobienia. Jako sadownik jednak... Czereśnia Techlovan jest przez "fał", a śliwa Rana nie ma nic wspólnego z Czeczenią... :angry:
Przewietrz to, a na przyszłość - mniej cukru i nie do 94%! lub przeleć jeszcze raz z miedzią i nie szukaj w tym śliwek. Znajdź na YouTube przepis Zygmunta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie destylatu”