Zapach jabola pali w nos

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Xaravald
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2019, 18:23
Ulubiony Alkohol: Amarena
Podziękował: 2 razy

Post autor: Xaravald »

Witam. Od około roku zajmuje się produkcją domowych jaboli. Z wiśni i jagód, około 14%. Zrobiłem już kilka partii, wszyscy którzy pili przyjaciele i rodzina, bardzo sobie cenią i mówią że w smaku bardzo dobre.
Tylko mam mały problem z zapachem. W takim sensie, że "pali" w nos jak się wącha, nos aż prawie boli przez 2 sekundy.
Zastanawiam się, czy przyczyną tego jest po prostu za duża ilość dodawanej siarki? (Dodaję pirosiarczyn potasu, bo bez siary jabol to nie jabol)
Czy może przyczyną może być coś innego, coś nie tak z winem?
Pytam, bo dla porównania np. jak wącham Amarenę z Biedry to jest wszystko ok, a tam też siarka przecież jest.
promocja

użytkownik usunięty
Re: Zapach jabola pali w nos

Post autor: użytkownik usunięty »

Ile kolega dodaje tego pirosiarczynu?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Xaravald
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2019, 18:23
Ulubiony Alkohol: Amarena
Podziękował: 2 razy
Re: Zapach jabola pali w nos

Post autor: Xaravald »

5g na 5l.

Marek.00
30
Posty: 32
Rejestracja: sobota, 4 sty 2020, 22:55
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zapach jabola pali w nos

Post autor: Marek.00 »

To jest dawka do dezynfekcji sprzetu

użytkownik usunięty
Re: Zapach jabola pali w nos

Post autor: użytkownik usunięty »

O panie :shock:
Nie jestem winiarzem ale wydaje mi się, że Waść przecholowaleś, może nawet z 10 razy za dużo.
:czytaj:
https://czerwonygrzybek.pl/pl/Blog/Prod ... c1bc7.html
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4866
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 558 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Zapach jabola pali w nos

Post autor: rozrywek »

5 gram na pięć Litrów. Znam lepszą proporcję:
Zero gram na 1000 Litrów.
Może zamiast jabola, siary, pryty, mózgotrzepa zrób wino.
To nie musi być super gronowe ze słonecznych Francuskich winnic, ale dobre winko owocowe.
Odkażanie to jest jedno, a siarkowanie to inna sprawa. W Prl wino w sklepie miało dwa tygodnie. Przerobić siarkować sprzedać.
Nie rozumiem do końca idei tego tematu. tyle chemii dowalasz i zapytujesz dlaczego capi.
To żart?
Jeszcze rozumiem drobne ilości, ok. Mimo że jestem zdecydowanym przeciwnikiem chemii. Do garnka bym te winko wlał i podgrzał. Też zabije fermentację.
Ale 5g na 5L???

Ps: Nie zapomnij sklarować, sproszkowanym azbestem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zapach jabola pali w nos

Post autor: donald1209 »

Marek.00 pisze:To jest dawka do dezynfekcji sprzetu
No nie. Do dezynfekcji stosuje się proporcję 20 do 30 g / 1 l. Ale do konserwacji wina max. 18 g na 100 l.
Czyli kolega przekroczył max dawkę ponad 55 razy!!!!!
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”