Dział o wrażeniach smakowo-zapachowych. Dyskusje i opinie na tematy trunków.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 21
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Zapach a smak domowej whisky

Postautor: Vinagaut » piątek, 29 lis 2019, 21:36

Zastanawialiście się może kiedyś jaka jest zależność między zapachem a smakiem ? :scratch:
Zrobiłem sobie prostą domową whisky, zaprawiłem ją i w zapachu praktycznie niczym nie odstępuje od znanej amerykańskiej whisky z czarną etykietą ;) jeszcze jej nie próbowałem bo ma zaledwie dwa dni... I przez to naszła mnie taka myśl, czy podobnie pachnące alkohole mogą bardzo się różnić pod względem smaku ? :?:
Ostatnio zmieniony piątek, 29 lis 2019, 22:37 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

AndrzejGdz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 04:40
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: AndrzejGdz » sobota, 30 lis 2019, 10:59

Jaką zaprawkę dawałeś i w jakiej ilości na 1 litr destylatu ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 21
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: Vinagaut » sobota, 30 lis 2019, 12:53

Sam wymyśliłem zaprawke, ale nie o to chodziło w moim pytaniu żeby komentować w jaki sposób zaprawiłem alkohol. Pytanie dotyczyło zależności smaku względem zapachu.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.


scalak
100
Posty: 112
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: scalak » sobota, 30 lis 2019, 14:33

Właśnie o to chodzi jaką zaprawkę użyłeś. G..no skropione dezodorantem też ma całkiem inny zapach. Jak już odczekasz i spróbujesz swojej whiskey, to nie opisuj tego, bo nie oto chodzi, żeby ktoś się czegoś od Ciebie dowiedział.
Pozdrawiam Tadek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 21
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: Vinagaut » sobota, 30 lis 2019, 17:15

Odpowiedź widzę na poziomie. Ty piszesz o g***e, ja piszę konkretnie o alkoholu przygotowywanym w warunkach domowych.
Merytorycznie nie wniosłeś żadnej wartości do rozwinięcia tematu więc z mojego punktu widzenia Twój komentarz był zbędny.
Nie szukam zwady, po prostu mam swoje przemyślenia.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2019, 17:53 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 584
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: Góral bagienny » sobota, 30 lis 2019, 18:18

Kolego przegiąłeś :( . Forum jest po to żeby z niego czerpać informacje :D ALE też się nimi dzielić.
Wydaję Ci się że znalazłeś dobry dodatek do rudej ok ALE może Ci się tylko wydawać.
Za chwilę będziesz chciał popróbować owocówek i nie dziw się że nikt nie pomoże, nikt nie odpowie na pytanie.
Pozdrawiam Góral :(
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2019, 18:19 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


scalak
100
Posty: 112
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: scalak » sobota, 30 lis 2019, 18:30

@Vinagaut. Zagotowała mnie Twoja odpowiedź AndrzejowiGdz. Odpowiem teraz na spokojnie. Dodaj tą samą zaprawkę do wody i porównaj zapach. Pewnie będzie podobny, a smak musisz sam porównać, bo ja Ci nie podpowiem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 21
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: Vinagaut » sobota, 30 lis 2019, 18:35

Nie uważam żebym przegiął ;) temat postu nie dotyczy whisky a'la Vin tylko przemyśleń odnośnie smaków i zapachów :) a zaprawka składa się z przepalanki, płatków dębowych i syropu klonowego.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.


szadok34
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: szadok34 » niedziela, 1 gru 2019, 12:15

Vinagaut zadałeś pytanie na zasadzie....dodałem zaprawkę jakąś tam do destylatu jakiegoś tam w ilości jakiejś tam. Więc jakiej odpowiedzi oczekujesz?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 21
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: Vinagaut » niedziela, 1 gru 2019, 12:51

Nie. Zadałem pytanie: "Czy podobnie pachnące ALKOHOLE mogą mieć podobny smak". Nie chodziło mi akurat o ten konkretny przykład. Moim zdaniem kłania się tutaj nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. Tytuł roboczy tego tematu też był inny i w innym dziale tylko moderator forum umieścił go tutaj a nie w dziale przemyśleń filozoficznych.
Jeżeli ktoś poczuł sie urażony to przepraszam gdyż nie było to zamierzone.
Pozdrawiam, zamykam temat nie brnąc dalej w kłótnie.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.


mirek109
300
Posty: 319
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: mirek109 » niedziela, 1 gru 2019, 20:45

Góral bagienny pisze:Za chwilę będziesz chciał popróbować owocówek i nie dziw się że nikt nie pomoże, nikt nie odpowie na pytanie.


I tu się mylisz.
Ja odpowiem. Chyba że uważasz że ja jestem "nikt"

Pozdrawiam
-------------------------
Kochajmy alkoholików bo nie wiemy czy kiedyś do nich nie dołączymy ;)


kwik44
750
Posty: 772
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: kwik44 » poniedziałek, 2 gru 2019, 09:01

Jest bardzo duża korelacja/zależność między zmysłami węchu i smaku. Smaków, ja pamiętamy ze szkoły podstawowej, mamy raptem kilka, natomiast gdzieś widziałem/czytałem że nosem można zidentyfikować nawet dziesiątki tysięcy zapachów (ale mogłem coś pomieszać). Nawet ci co mówią, że nie mają węchu, są w stanie nauczyć się identyfikować zapachy i o ile pamiętam do kilkuset nawet zapamiętać. Kwestia treningu
A wracając do tematu: przypomnijcie sobie popularny katar ;) Jak go złapiecie to większość potraw jest nijaka. Pamięć wydaje się nie rozpoznawać potraw. To samo może być tutaj. Odbiór zapachów z zaprawki może być na tyle udany, że niewprawny nos oszuka. Miałem kiedyś podobną sytuację, kiedyś poczęstowano mnie w jakiejś restauracji "śliwowicą". Na zapach nawet, smak, ujdzie. Po 15 minutach pusty kieliszek niczym nie pachniał. Tu może być podobnie. Co do pytania kolegi - zależy. W mojej opinii mogą, nawet diametralnie, ale nie muszą. Wszystko zależy od tego co to znaczy "podobnie pachnący" i "podobny/różny smak". Bez precyzyjnego zdefiniowania powyższych porównanie jest bez sensu.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5595
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: radius » poniedziałek, 2 gru 2019, 09:18

Taki mały OT a propos tematu;
Ludzki węch ma to do siebie, że substancje bezpieczne (przyjazne) rozpoznaje i przestaje wyczuwać po około 3-5 sekundach. (Nagroda Nobla za rozpracowanie działania zmysłu węchu ludzkiego wręczona została w 2007 roku ).
Brzydkie i szkodliwe zapachy czujemy dłużej do 20-30 sekund (jak brzydko pachnie to pewnie trujące, a jak przyjemnie to pewnie bezpieczne - tak działała ewolucja).
Tak działają fizjologicznie receptory węchu w górnej powierzchni jamy nosowej. Są to receptory czysto chemiczne pobudzane przez związki chemiczne lotne dostające się nozdrzami przednimi gdy wąchamy, LUB UWAGA NOZDRZAMI TYLNYMI gdy jemy. Z jamy ustnej lotne substancje idą do góry do nosa. Tam mamy receptory potrafiące rozpoznać około 12 milionów rodzajów cząsteczek chemicznych i kombinacji między nimi. Tak naprawdę to co jemy podoba nam się lub nie POPRZEZ węch w nosie, a nie kubki smakowe na języku.

Zatem smak to zapach.... :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 21
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: Vinagaut » poniedziałek, 2 gru 2019, 12:47

Dziekuje za, bez urazy dla co po niektórych, w końcu sensowne odpowiedzi :) teraz mogę już stwierdzić, że pomimo podobnego zapachu to w smaku wyczuwam pewne braki ;) gdy całość dopracuję to chętnie przepisem podzielę się na forum.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.


scalak
100
Posty: 112
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 21:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: scalak » poniedziałek, 2 gru 2019, 14:28

teraz mogę już stwierdzić, że pomimo podobnego zapachu to w smaku wyczuwam pewne braki

I tu, pełna zgoda. Kilka dni z zaprawką, nie zastąpi 12 lat starzenia w beczce.
Ale @radius wykonałeś volte. Stwierdzenie smak to zapach, zastąpiłbym co najwyżej ,,bez zapachu nie da się określić smaku"
Pozdrawiam Tadek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Vinagaut
20
Posty: 21
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: Vinagaut » poniedziałek, 2 gru 2019, 16:37

I sami powiedzcie, po co te kłótnie i zwady...
Skoro na starzenie alkoholu i tak nie ma rady... ;)
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 388
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Zapach a smak domowej whisky

Postautor: klepa » poniedziałek, 2 gru 2019, 23:34

Jeżeli 2-dniowa domowa whisky zaprawiona karmelem, płatkami i syropem "w zapachu praktycznie niczym nie odstępuje od znanej amerykańskiej whisky z czarną etykietą", to niewątpliwie... musisz mieć coś z nosem! Albo to "praktycznie nic" jest nad wyraz teoretyczne. ;)

Grooobego 100 lat już tu nie ma, a jego klon wciąż płynie. :D


Wróć do „Degustatornia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości