Zamarzanie alkoholu
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zamarzanie alkoholu
@ginter14.
Ja w formie żartu to dodałem o zanieczyszczeniach.
Uważamy że spirytus to 96 procent alko i reszta to woda tak?
Wyobraź sobie że ten spiryt nie zawiera tylko etanolu. Zawiera jeszcze wiele innych związków.
Musiałby to być alko w czystej postaci.
Tak samo i woda. Inaczej się zachowa jakby była w idealnie czystym stanie h2o.
Inaczej to wyjaśnię: deszcz. Deszcz naprawdę nie pada tylko śnieg. Który w trakcie się roztapia. Ale aby powstał potrzebuje jednej drobinki czegoś. Wystarczy tej fizyki. Aby powstał kryształek. Płatek śniegu.
Ps: mi tam jeszcze nic nie zamarzło. Zawsze rozrabiam urobek trochę wyżej. A wódka ma być dobrze zimna a nie gęste zamrożone coś.
Ja w formie żartu to dodałem o zanieczyszczeniach.
Uważamy że spirytus to 96 procent alko i reszta to woda tak?
Wyobraź sobie że ten spiryt nie zawiera tylko etanolu. Zawiera jeszcze wiele innych związków.
Musiałby to być alko w czystej postaci.
Tak samo i woda. Inaczej się zachowa jakby była w idealnie czystym stanie h2o.
Inaczej to wyjaśnię: deszcz. Deszcz naprawdę nie pada tylko śnieg. Który w trakcie się roztapia. Ale aby powstał potrzebuje jednej drobinki czegoś. Wystarczy tej fizyki. Aby powstał kryształek. Płatek śniegu.
Ps: mi tam jeszcze nic nie zamarzło. Zawsze rozrabiam urobek trochę wyżej. A wódka ma być dobrze zimna a nie gęste zamrożone coś.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zamarzanie alkoholu
Nie kumam o co te boje... Wymrażanie alkoholu to metoda znana od stuleci. Powstała przypadkiem gdzieś w zakonnych piwnicach, teraz robi się to celowo dla podbicia woltażu i kumulacji aromatów. Najmocniejsze piwo świata (wiarygodne - "The end od history") ma 55% właśnie dzięki kontrolowanemu wieloetapowemu wymrażaniu zeń wody. Tabelę podał Zygmunt.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu
Re: Zamarzanie alkoholu
https://youtu.be/r8NKSn0hdXg
To prawda, ale....Kòpôcz pisze:Najmocniejsze piwo świata (wiarygodne - "The end od history") ma 55% .
https://youtu.be/r8NKSn0hdXg
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zamarzanie alkoholu
Napisałem przecież, że wiarygodne - moc Snake Venoma jest wątpliwa. No chyba, że coś się zmieniło i udało się im udowodnić moc tego piwa - już nie jestem zbyt na bieżąco. The end of history, jak nazwa mówi miało zakończyć potyczki browarów na największego mocarza.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 lip 2020, 07:13 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Re: Zamarzanie alkoholu
Witam,
a może po prostu za szybko wrzuciliście destylat do zamrażarki? Kontrakcja objętości zajmuje około 2 tygodni:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrakcj ... to%C5%9Bci
Pozdro
Maciek
a może po prostu za szybko wrzuciliście destylat do zamrażarki? Kontrakcja objętości zajmuje około 2 tygodni:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrakcj ... to%C5%9Bci
Pozdro
Maciek
Re: Zamarzanie alkoholu
Rozcieczylem destylat do 40% z podwójnej rektyfikacji, który przegryzal się 2 tyg. Po włożeniu do zamrażarki -23 zamarzł po 2 dniach. Miałem kilka butelek 40% sklepowych i nie zamarzły po 2 dniach?
Wodę do rozcieńczania używam żywiecki kryształ o małej mineralizacji ok 60mg/l.
Ktoś może to wytłumaczyć?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wodę do rozcieńczania używam żywiecki kryształ o małej mineralizacji ok 60mg/l.
Ktoś może to wytłumaczyć?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 213
- Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Zamarzanie alkoholu
Być może miałeś delikatnie zakurzone butelki. Kurz działa jako zarodniki krystalizacji i przyspiesza zamarzanie. Być może gdybyś sklepową np. wstrząsnął po trzymaniu w zamrażarce też zaczęłaby zamarzać. Ewentualnie - kwestia stężenia alkoholu, w sklepowej może być ciut więcej.
-
- Posty: 97
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Zamarzanie alkoholu
Ale nawet gdybyś miał przemysłową, to nie powinna zmrozić ci wódki 40% przy -23`C, bo ta "zamarza" dopiero w temperaturze -26,95`C
Najprawdopodobniej musisz zmienić alkoholomierz.
Musisz mieć chyba zamrażarkę jakąś przemysłową bo praktycznie wszystkie spotykane na rynku mrożą do -18`CGinter14 pisze:Rozcieczylem destylat do 40% z podwójnej rektyfikacji, który przegryzal się 2 tyg. Po włożeniu do zamrażarki -23 zamarzł po 2 dniach. Miałem kilka butelek 40% sklepowych i nie zamarzły po 2 dniach?
Ale nawet gdybyś miał przemysłową, to nie powinna zmrozić ci wódki 40% przy -23`C, bo ta "zamarza" dopiero w temperaturze -26,95`C
Najprawdopodobniej musisz zmienić alkoholomierz.
-
- Posty: 2587
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Zamarzanie alkoholu
Minimalna temperatura, którą osiąga to -32 stopnie.
A co do zamarzania alkoholu, skoro 40% alkohol zamarza przy około -27 stopni, to nie widzę możliwości, żeby zamarzł przy -23.
Coś nie tak z pomiarem. Może tam gdzie miałeś swoją wódkę temperatura była lokalnie niższa?
To różnica niecałe 4 stopnie, w zamrażarce może się zdarzyć, ewentualnie Twój alkohol miał mniej niż 40%.
Niekoniecznie, to zamrażalniki mrożą do -18. Mam zamrażarkę Liebherra, taka domową z szufladami.Musisz mieć chyba zamrażarkę jakąś przemysłową bo praktycznie wszystkie spotykane na rynku mrożą do -18`C
Minimalna temperatura, którą osiąga to -32 stopnie.
A co do zamarzania alkoholu, skoro 40% alkohol zamarza przy około -27 stopni, to nie widzę możliwości, żeby zamarzł przy -23.
Coś nie tak z pomiarem. Może tam gdzie miałeś swoją wódkę temperatura była lokalnie niższa?
To różnica niecałe 4 stopnie, w zamrażarce może się zdarzyć, ewentualnie Twój alkohol miał mniej niż 40%.
Pozdrawiam z opolskiego.