Zamarzanie alkoholu

Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy

Post autor: johnex »

Mój "swojak" nie zamarza bo nie wkładam go do zamrażarki. Dobry alkohol ma smakować gdy ma temperaturę pokojową. Mrożenie to tylko maskowanie niedoskonałości.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
koncentraty wina

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: Ginter14 »

Przy kolejnym rozrabianiu użyje mieszadła i kilka tygodni odczekam niech się dobrze przegryzie

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: Góral bagienny »

Sklepowa też zamarza ;).
Wsadziliśmy kiedyś Finlandię do zamrażalnika i nie zamarzła do końca ale sporo lodu było :) do kieliszka nie dało się nalać bo lód blokował.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

lesu.pl
100
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Zamarzanie alkoholu.

Post autor: lesu.pl »

Skoro woda w wódeczce zamarza to należałoby sprawdzić poszczególne frakcje, czyli to co zamarzło (i ile ma % po rozmrożeniu w temp 20 stopni) i tego co nie zamarzło. Jak ktoś ma możliwość solidnego wymrażania - wnioski mogą być ciekawe. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: rozrywek »

@ginter14.
Ja w formie żartu to dodałem o zanieczyszczeniach.
Uważamy że spirytus to 96 procent alko i reszta to woda tak?
Wyobraź sobie że ten spiryt nie zawiera tylko etanolu. Zawiera jeszcze wiele innych związków.
Musiałby to być alko w czystej postaci.
Tak samo i woda. Inaczej się zachowa jakby była w idealnie czystym stanie h2o.
Inaczej to wyjaśnię: deszcz. Deszcz naprawdę nie pada tylko śnieg. Który w trakcie się roztapia. Ale aby powstał potrzebuje jednej drobinki czegoś. Wystarczy tej fizyki. Aby powstał kryształek. Płatek śniegu.
Ps: mi tam jeszcze nic nie zamarzło. Zawsze rozrabiam urobek trochę wyżej. A wódka ma być dobrze zimna a nie gęste zamrożone coś.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Kòpôcz »

Nie kumam o co te boje... Wymrażanie alkoholu to metoda znana od stuleci. Powstała przypadkiem gdzieś w zakonnych piwnicach, teraz robi się to celowo dla podbicia woltażu i kumulacji aromatów. Najmocniejsze piwo świata (wiarygodne - "The end od history") ma 55% właśnie dzięki kontrolowanemu wieloetapowemu wymrażaniu zeń wody. Tabelę podał Zygmunt.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: użytkownik usunięty »

Kòpôcz pisze:Najmocniejsze piwo świata (wiarygodne - "The end od history") ma 55% .
To prawda, ale.... :D

https://youtu.be/r8NKSn0hdXg
:ok:
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Kòpôcz »

Napisałem przecież, że wiarygodne - moc Snake Venoma jest wątpliwa. No chyba, że coś się zmieniło i udało się im udowodnić moc tego piwa - już nie jestem zbyt na bieżąco. The end of history, jak nazwa mówi miało zakończyć potyczki browarów na największego mocarza. ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 lip 2020, 07:13 przez Kòpôcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

domaniqs
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 11 sie 2020, 17:05
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: domaniqs »

Witam,
a może po prostu za szybko wrzuciliście destylat do zamrażarki? Kontrakcja objętości zajmuje około 2 tygodni:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kontrakcj ... to%C5%9Bci
Pozdro
Maciek

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Ginter14 »

Rozcieczylem destylat do 40% z podwójnej rektyfikacji, który przegryzal się 2 tyg. Po włożeniu do zamrażarki -23 zamarzł po 2 dniach. Miałem kilka butelek 40% sklepowych i nie zamarzły po 2 dniach?
Wodę do rozcieńczania używam żywiecki kryształ o małej mineralizacji ok 60mg/l.
Ktoś może to wytłumaczyć?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: moszeusz »

Być może miałeś delikatnie zakurzone butelki. Kurz działa jako zarodniki krystalizacji i przyspiesza zamarzanie. Być może gdybyś sklepową np. wstrząsnął po trzymaniu w zamrażarce też zaczęłaby zamarzać. Ewentualnie - kwestia stężenia alkoholu, w sklepowej może być ciut więcej.

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Ginter14 »

Robiłem doświadczenie też z wódką sklepowa 37.5% i również nie zamarzła...


Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Rebeli@nt
50
Posty: 97
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Rebeli@nt »

Ginter14 pisze:Rozcieczylem destylat do 40% z podwójnej rektyfikacji, który przegryzal się 2 tyg. Po włożeniu do zamrażarki -23 zamarzł po 2 dniach. Miałem kilka butelek 40% sklepowych i nie zamarzły po 2 dniach?
Musisz mieć chyba zamrażarkę jakąś przemysłową :shock: bo praktycznie wszystkie spotykane na rynku mrożą do -18`C
Ale nawet gdybyś miał przemysłową, to nie powinna zmrozić ci wódki 40% przy -23`C, bo ta "zamarza" dopiero w temperaturze -26,95`C
Najprawdopodobniej musisz zmienić alkoholomierz.

Ginter14
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 17:24
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: Ginter14 »

Ten alkoholomierz na sklepowej wódce czy moim destylacie pokazuje tyle samo w temp 20⁰C.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Zamarzanie alkoholu

Post autor: jakis1234 »

Musisz mieć chyba zamrażarkę jakąś przemysłową :shock: bo praktycznie wszystkie spotykane na rynku mrożą do -18`C
Niekoniecznie, to zamrażalniki mrożą do -18. Mam zamrażarkę Liebherra, taka domową z szufladami.
Minimalna temperatura, którą osiąga to -32 stopnie.
A co do zamarzania alkoholu, skoro 40% alkohol zamarza przy około -27 stopni, to nie widzę możliwości, żeby zamarzł przy -23.
Coś nie tak z pomiarem. Może tam gdzie miałeś swoją wódkę temperatura była lokalnie niższa?
To różnica niecałe 4 stopnie, w zamrażarce może się zdarzyć, ewentualnie Twój alkohol miał mniej niż 40%.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie destylatu”