Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy

Post autor: kmarian »

Najwyższa czapa to chyba u fermentujących śliwek jest jak czekamy, żeby śliwowicy skosztować. Czereśnie na ten przykład wychodziły ponad płyn tylko jakieś 4 cm, a że i piany więcej nie ma, to żaden problem podczas fermentacji. Najlepiej za często do fermentora nie zaglądać, wystarczy jak raz na dwa dni zatopisz. Problem może się pojawić przy destylacji, czy nie za gęste i czy nie będzie się przypalać.
Taki trunek to nazywam "Zlewki". Największy opór przed pierwszym kieliszkiem z powodu nazwy, potem strasznie szybko zchodzi, nawet damy się dąsają jak im nie damy.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Wczoraj pierwsze 50 słoików przelane do beczek, po 25 na beczkę. W ramach testu jak się nastaw będzie zachowywał beczki do połowy zalane. Zdecydowana większość słoików to była galaretka z morelami, a nie kompot z moreli. Nastaw tak gęsty, że nie było sposobu zmierzyć poziomu cukru. Gdy się trafił kompot to na nim mierzyłem blg. Wyszło jakieś 11-12 blg. Rozpuściłem 3kg cukru (tyle wyszło z kalkulatora blg)w 5L gorącej wody, ostudziłem w kąpieli wodnej do 26stC i dolałem do nastawu. Paczka drożdży SpiritFerm TURBO FRUIT. Identycznie w obydwu beczkach. Nastaw ładnie ruszył pyrka, aż miło. Dzisiaj piany, której tak się obawiałem brak. Korzuch z owoców na parę centymetrów, zamieszane. Nastaw się upłynnił, jest wyraźnie rzadszy. Pewnie galaretka się rozpuściła. Próba pomiaru blg zakończona niepowodzeniem - zbyt gęste. Teraz tylko czekać aż grzybki zrobią swoje i w międzyczasie kończyć sprzęcik. Wczoraj zakończyłem pracę nad chłodnicą. Dzisiaj dalsze prace konstrukcyjne.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: eldier »

Po co ten cukier? W przetworach i tak jest już go dość. Następną partię mieszaj z gorącą wodą i dodaj pektopolu. Odczekaj 1-2h i później rozcieńczaj zimną/letnią, żeby otrzymać 20-22blg i około 25*C. Poszukaj drożdży winiarskich, mogą być aktywne, chociaż ponoć lepsze efekty dają takie do namnożenia np z suszu i nimi zaszczep kolejne nastawy. Możesz gęstwą szczepić kolejne nastawy - robiłem tak z powodzeniem :)

Do obecnego nastawu również dodaj pektopolu. Tylko go nie żałuj :)
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Cukier po to bo sok z kompotu miał 12 blg. Dobiłem do 20 blg. Zlałem całość do jednej beczki. Wczoraj po przefiltrowaniu próbki blg wyniosło 2. Tak szybko drożdże zjadły cukier? Następną partię spróbuję wg. Twoich podpowiedzi. Drożdże winiarskie aktywne mam już kupione. Pektopol zamówiony.
Tyle mam do przerobienia. Było 300L, obecnie jakieś 250L
11.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: radom1987 »

Panowie moja mama ma 36 słoików z przetworami z dyni. Nie wiem jak ona to robiła, ona sama nie pamięta bo to był przepis z internetu i nigdzie go nie zapisała. Wiem jedynie, że nie jest to dobre i raczej nikt tego nie ruszy. Wiem też, że używała octu do marynowania tej dyni.
I teraz pytanie. Czy da radę coś z tym zrobić czy niestety nadaje sie to do kosza?? :help:
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Kosz.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Ocet = kosz.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: acurlydrug »

Pierwsza partia mych zdobycznych przetworów przerobiona. Przecudny zapach malin, choć w smaku raczej inny owoc.
Jak to jest, że po przerobieniu czegoś takiego z dość dużą ilością cukru (ortodoxy to przecież nie były) wychodzi coś tak smacznego? Czy gdyby nastaw po skończonej fermentacji oddzielić od owoców i zostawić na kilka miesięcy, byłby aromatyczniejszy po przegonieniu?
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: czamnian »

Kolego Kamal, może tak nie do końca - ja robiąc swój pierwszy nastaw przez przypadek wrzuciłem dynie w occie do kompotów w fermentatorze. Wyszło to mniej więcej w proporcji na oko ok 25% tej dyni na resztę owoców z przetworów i cukru(razem 30l). Następnie 3 łyżki stołowe gęstwy drożdżowej piwnej. Fermentacja iście burzliwa a i żadnego octu nie było czuć.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Ale jaki jest sens dodawania przetworów z octem do nastawu?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: czamnian »

Miałem na myśli raczej że nic się nie stanie, jeśli dojdzie do takiej pomyłki, a początkujący koledzy nie panikowali żeby od razu taki nastaw wylać do kibla bo szkoda ;)
Awatar użytkownika

jacek.lubera
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 2 sie 2019, 00:38
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: jacek.lubera »

Dzień dobry Panowie. Czy ktoś próbował zrobić zacier z konfitur z dodatkiem kakao? Jakieś teorie?
Pozdrawiam serdecznie

użytkownik usunięty
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Konfitury stosowałem wraz z drzemami i koniopotami z zadowalajacym wynikiem. Natomiast z kakao to nawet nie słyszałem. Cóż, jako pożywka dla drożdży, może stanowić cenne źródło witamin. Myślę że nie powinno zaszkodzić.

Jacenty1212
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 6 lut 2020, 23:50
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Jacenty1212 »

Siema.
Chcę zrobić nastaw bądź opcjonalnie wino i potem wrzucić na pot stilla. Dopiero go zamawiam, troszkę jeszcze poczekam, w międzyczasie chcę coś już działać. Będzie to:

https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... 24081.html
w kegu 30l, 1 grzałką, dodatkowym termometrem oraz papugą. Troszkę na niego jeszcze poczekam.

Jakich drożdży najlepiej użyć do koncentratu kompotu z czarnej porzeczki. Skład to woda, cukier, czarna porzeczka, kwas cytrynowy, aromat identyczny z naturalnym, barwnik spożywczy naturalny e163. W 100g 65g cukru. Puszki mam 3 litrowe różne smaki. Wyjdzie coś z tego?
Ostatnio zmieniony środa, 12 lut 2020, 16:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Rozrobić na 23 blg, i bayanus lub turbo fruit, i coś powinno wyjść. :)
K.
Obrazek

Jacenty1212
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 6 lut 2020, 23:50
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Jacenty1212 »

Dzięki za odpowiedź. A wracając do sprzętu.. Lepiej kupić Pot Stilla czy kolumnę terra? Chcę robić owocówki, ale na tej kolumnie też je zrobię, a nigdy nie wiadomo co przyjdzie na myśl później. Nie chcę też nie wiadomo jakich pieniędzy wydawać. Mętlik mam w głowie od czytania wątków. Chodzi mi o sprzęt przyszłościowy. Co będzie lepsze?

użytkownik usunięty
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: użytkownik usunięty »

Kamal pisze:Rozrobić na 23 blg, i bayanus lub turbo fruit,
K.
Na turbo to możemy się z cukrem zabawiać. Do soczków i owocówek tylko szczepy winne polecamy. Nie jest Ci wstyd?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Turbo fruit są stworzone do owców, więc czego mam się wstydzić? Skoro sam używam :).
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”