Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy

Post autor: inblue »

Hjemmebrent pisze:Zrobiłem nastaw z trzyletnich przetworów borówkowych niskosłodzonych.
Czy mówimy o jagodzie czarnej (borówce czarnej) vel czernicy ?
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
alembiki

Hjemmebrent
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
Podziękował: 5 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Hjemmebrent »

Mówimy o borówce czerwonej / brusznicy / leśnej

Hjemmebrent
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
Podziękował: 5 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Hjemmebrent »

Czas na aktualizacje.
Moj nastaw z przetworow z czerwonej borowki chodzi. Powolutku sobie pyrka. Dodalem kwas cytrynowy i wisnie z nastawu z drozdzami gorzelniczymi. Teraz jest w piwnicy gdzie jest 15 stopni i dwa razy dziennie mieszam zeby owoce opadly. Czuc wyraznie alkohol przy mieszaniu ale jeszcze mocno slodkie.
Tydzien, moze dwa i bede probowal destylowac.


M.- Popraw post.
Awatar użytkownika

Lord Pagon
200
Posty: 215
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Lord Pagon »

Zalega u mnie w piwnicy sporo soków, i kompotów oczywiście z pewną wadą. Żona podchodzi do przetworów bardzo starannie, i nie dodaje żadnych konserwantów i obniża ilość cukru sugerowaną w przepisach, co za tym idzie w słoikach pojawiają się plamki pleśni. Produkt jest dobry ale, że ta pleśń zakaża cały sok pozostaje na półce. Szkoda jej ciężkiej pracy dlatego chciałbym odzyskać z tego wodę ognistą i puścić na kolumnę po fermentacji. Myślę, że na finalny produkt ta plamka pleśni w słoiku nie będzie miała wpływu. Podkreślam sok w smaku i zapachu jest dobry.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Pleśń wprowadza zmiany. To, że jest ognisko jej u góry nic nie znaczy, bo i tak cała zawartość słojka jest zainfekowana. Jednym słowem, szkoda zachodu, wyrzuć to szybko i zapomnij.
K.
Obrazek

użytkownik usunięty
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: użytkownik usunięty »

Lord Pagon pisze:... Szkoda jej ciężkiej pracy dlatego chciałbym odzyskać z tego wodę ognistą i puścić na kolumnę...
Cześć.
Pomimo tego, nie ryzykuj. :hmm:
Każdy słoik jest zainfekowany?

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: czytam »

Wlej wszystko do jednego gara, przegotuj, zrób nastaw... Będzie ok.
Awatar użytkownika

Lord Pagon
200
Posty: 215
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Lord Pagon »

Tylko te zostawiamy, od kilku lat ten sam problem najbardziej dostaje sok truskawkowy . Różne kombinacje nic nie pomagają stawiam juz ostatecznie na nadmierna wilgotność powietrza tam panującą. Ale wracając do sedna sprawy jeśli udało by się przeprowadzić szybką fermentację i nie doszło by do nadmiernego zakażenia nastawu destlat powinien być ok . Z samej ciekawości chciałbym to zrobić .
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli w butelce jest pleśń, to tylko kanał. Niektóre pleśnie oddają do swojego środowiska szkodliwe, a wręcz rakotwórcze metabolity (m.in. mykotoksyny). Gotowanie nic tu nie pomoże, bo temperatura nie na wszystkie działa. Aflatoksyn- a to szczególnie wredne dziadostwa- nie rusza nawet temperatura powyżej 200C. Wylać i zapomnieć, zdrowia szkoda.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: czytam »

A jak do tego poczytasz w internecie o szkodliwości wszelakiej alkoholu, to dopiero będzie panika.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: acurlydrug »

U mnie dziś poszło ok. 22 l soków/dżemów z różnych owoców. Dodane 8 l wody by zbić blg do 20. Mam nadzieję, że coś smacznego z tego wyjdzie :)
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Witam, wczoraj przywiozłem do domu ok. 300 słoików z kompotami. 250 słoików 0,9L kompoty z moreli, a 50 słoików 0,9L kompoty z wiśni. Są to zaprawy kilku, a nawet kilkunasto letnie. Właśnie składam "puzonik" według projektu kolegi Ramzola, który świetnie powinien poradzić sobie z nastawem z tych kompotów. Kociołek to keg 50L, grzany na taborecie gazowym. Nastaw mam zamiar robić w dwóch beczkach 60L (kilka razy). Drożdże, które zadam to SpiritFerm TURBO FRUIT.
Proszę o poradę, czy wiśnie mieszać z morelami czy zrobić je osobno? Zabawę z nastawem zacznę dopiero jak skończę budowę "puzona" (dużo nie zostało). Pierwszy raz taki nastaw będę robił dlatego przeczytałem ten temat i czytam podobne. Jeśli mielibyście jakieś sugestie jak to zrobić by nie spie..... to chętnie poczytam.
Pozdrawiam
Adam
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adaszcz31 »

Pleśń = sedes albo kanał. Nigdy nie wiesz jaki to szczep, co zostawił i co przejdzie do urobku.
Szkoda ryzykować.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: zzibii »

Jak to będzie nowy puzon to można zaryzykować taki nastaw. Puzon się wyczyści. Będzie i podpałka do grilla.
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Wiadoma sprawa, że jak znajdę pleśń i ocet to kanał. Puzon będzie wyczyszczony, wytrawiony i wygotowany przed psoceniem.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: acurlydrug »

Przy takich ilościach ja bym nastawiała każdy owoc osobno. Jeśli jest tam cukier to prawdopodobnie będziesz musiał rozcienczać do odpowiedniego blg.
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Przeczytałem na forum i teraz wiem, że bez cukromierza to nie ma co się zabierać do robienia nastawu. Posiadam cukromierz i nie zawaham się go użyć :) . Też skłaniam się do robienia każdego owocu osobno, dzięki za podpowiedz. Próbowałem tych kompotów, są słodkawe nie bardzo słodkie i nie zauważyłem w słoikach pleśni. Jak wspomniałem posiadam beczki 60L i keg 50L. Chciałbym uzyskać 40L sklarowanego nastawu z jednej beczki. Kombinuję w ten sposób. 50L nastawu z owocami rozcieńczony do 20 blg w beczce 60L, dwie paczki drożdży SpiritFerm TURBO FRUIT po 40g. Po przerobieniu wyjmę i odcisnę ile się da owoce i zostawię do sklarowania. Po sklarowaniu zleję z nad osadu i powinno być około 40L gotowego nastawu (lub mniej). Martwi mnie tylko jedno. Czy te 10L wolnej przestrzeni w beczce będzie wystarczająca w razie wystąpienia piany podczas fermentacji. Będę musiał zaopatrzyć się w espumisan. Martwi mnie też klęska urodzaju tych słoików. Czy zdążę przed zimą je przerobić na szlachetny trunek.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: acurlydrug »

Przecież skoro stały tyle czasu to chyba jeszcze mogą postać ;)
Jeśli chodzi o wolną przestrzeń to musisz chyba wziąć pod uwagę bardziej ilość owoców niż pianę. Owoce w trakcie fermentacji pójdą do góry. Dobrze byłoby je zatapiać.
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Słoje stoją teraz w garażu, który nie jest ogrzewany. Piwnicy brak, a w domu mało miejsca. Muszę jak najwięcej kompotów poddać recyklingowi a resztę do domu na zimę. Żona nie będzie zadowolona. Co do owoców w beczce. Zawsze można kilka razy dziennie zamieszać by się choć na chwilę zanurzyły. Można też przytwierdzić do dekla beczki coś w rodzaju okrągłego rusztu do grila w pewnej odległości od tego dekla. Tak by owoce były zatapiane w nastawie. A piana jest chyba bardziej uciążliwa.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: acurlydrug »

Więc ja jestem zdecydowanie za słaba, bo u mnie z owocówkach nigdy jakaś znacząca piana podczas fermentacji się nie pojawiła, bardziej właśnie owoce ku górze wyrzucało...
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: kmarian »

Najwyższa czapa to chyba u fermentujących śliwek jest jak czekamy, żeby śliwowicy skosztować. Czereśnie na ten przykład wychodziły ponad płyn tylko jakieś 4 cm, a że i piany więcej nie ma, to żaden problem podczas fermentacji. Najlepiej za często do fermentora nie zaglądać, wystarczy jak raz na dwa dni zatopisz. Problem może się pojawić przy destylacji, czy nie za gęste i czy nie będzie się przypalać.
Taki trunek to nazywam "Zlewki". Największy opór przed pierwszym kieliszkiem z powodu nazwy, potem strasznie szybko zchodzi, nawet damy się dąsają jak im nie damy.
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Wczoraj pierwsze 50 słoików przelane do beczek, po 25 na beczkę. W ramach testu jak się nastaw będzie zachowywał beczki do połowy zalane. Zdecydowana większość słoików to była galaretka z morelami, a nie kompot z moreli. Nastaw tak gęsty, że nie było sposobu zmierzyć poziomu cukru. Gdy się trafił kompot to na nim mierzyłem blg. Wyszło jakieś 11-12 blg. Rozpuściłem 3kg cukru (tyle wyszło z kalkulatora blg)w 5L gorącej wody, ostudziłem w kąpieli wodnej do 26stC i dolałem do nastawu. Paczka drożdży SpiritFerm TURBO FRUIT. Identycznie w obydwu beczkach. Nastaw ładnie ruszył pyrka, aż miło. Dzisiaj piany, której tak się obawiałem brak. Korzuch z owoców na parę centymetrów, zamieszane. Nastaw się upłynnił, jest wyraźnie rzadszy. Pewnie galaretka się rozpuściła. Próba pomiaru blg zakończona niepowodzeniem - zbyt gęste. Teraz tylko czekać aż grzybki zrobią swoje i w międzyczasie kończyć sprzęcik. Wczoraj zakończyłem pracę nad chłodnicą. Dzisiaj dalsze prace konstrukcyjne.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: eldier »

Po co ten cukier? W przetworach i tak jest już go dość. Następną partię mieszaj z gorącą wodą i dodaj pektopolu. Odczekaj 1-2h i później rozcieńczaj zimną/letnią, żeby otrzymać 20-22blg i około 25*C. Poszukaj drożdży winiarskich, mogą być aktywne, chociaż ponoć lepsze efekty dają takie do namnożenia np z suszu i nimi zaszczep kolejne nastawy. Możesz gęstwą szczepić kolejne nastawy - robiłem tak z powodzeniem :)

Do obecnego nastawu również dodaj pektopolu. Tylko go nie żałuj :)
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Cukier po to bo sok z kompotu miał 12 blg. Dobiłem do 20 blg. Zlałem całość do jednej beczki. Wczoraj po przefiltrowaniu próbki blg wyniosło 2. Tak szybko drożdże zjadły cukier? Następną partię spróbuję wg. Twoich podpowiedzi. Drożdże winiarskie aktywne mam już kupione. Pektopol zamówiony.
Tyle mam do przerobienia. Było 300L, obecnie jakieś 250L
11.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.
Awatar użytkownika

radom1987
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 1 mar 2017, 17:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Szukam go ;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: TM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: radom1987 »

Panowie moja mama ma 36 słoików z przetworami z dyni. Nie wiem jak ona to robiła, ona sama nie pamięta bo to był przepis z internetu i nigdzie go nie zapisała. Wiem jedynie, że nie jest to dobre i raczej nikt tego nie ruszy. Wiem też, że używała octu do marynowania tej dyni.
I teraz pytanie. Czy da radę coś z tym zrobić czy niestety nadaje sie to do kosza?? :help:
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Kosz.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Adam1070
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 8 sty 2013, 22:59
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Brak
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Adam1070 »

Ocet = kosz.
Spawam, skręcam, lutuję, kleję, remontuje, buduje.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: acurlydrug »

Pierwsza partia mych zdobycznych przetworów przerobiona. Przecudny zapach malin, choć w smaku raczej inny owoc.
Jak to jest, że po przerobieniu czegoś takiego z dość dużą ilością cukru (ortodoxy to przecież nie były) wychodzi coś tak smacznego? Czy gdyby nastaw po skończonej fermentacji oddzielić od owoców i zostawić na kilka miesięcy, byłby aromatyczniejszy po przegonieniu?
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: czamnian »

Kolego Kamal, może tak nie do końca - ja robiąc swój pierwszy nastaw przez przypadek wrzuciłem dynie w occie do kompotów w fermentatorze. Wyszło to mniej więcej w proporcji na oko ok 25% tej dyni na resztę owoców z przetworów i cukru(razem 30l). Następnie 3 łyżki stołowe gęstwy drożdżowej piwnej. Fermentacja iście burzliwa a i żadnego octu nie było czuć.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Ale jaki jest sens dodawania przetworów z octem do nastawu?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: czamnian »

Miałem na myśli raczej że nic się nie stanie, jeśli dojdzie do takiej pomyłki, a początkujący koledzy nie panikowali żeby od razu taki nastaw wylać do kibla bo szkoda ;)
Awatar użytkownika

jacek.lubera
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 2 sie 2019, 00:38
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: jacek.lubera »

Dzień dobry Panowie. Czy ktoś próbował zrobić zacier z konfitur z dodatkiem kakao? Jakieś teorie?
Pozdrawiam serdecznie

użytkownik usunięty
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć.
Konfitury stosowałem wraz z drzemami i koniopotami z zadowalajacym wynikiem. Natomiast z kakao to nawet nie słyszałem. Cóż, jako pożywka dla drożdży, może stanowić cenne źródło witamin. Myślę że nie powinno zaszkodzić.

Jacenty1212
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 6 lut 2020, 23:50
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Jacenty1212 »

Siema.
Chcę zrobić nastaw bądź opcjonalnie wino i potem wrzucić na pot stilla. Dopiero go zamawiam, troszkę jeszcze poczekam, w międzyczasie chcę coś już działać. Będzie to:

https://destylatorymiedziane.pl/pl/dest ... 24081.html
w kegu 30l, 1 grzałką, dodatkowym termometrem oraz papugą. Troszkę na niego jeszcze poczekam.

Jakich drożdży najlepiej użyć do koncentratu kompotu z czarnej porzeczki. Skład to woda, cukier, czarna porzeczka, kwas cytrynowy, aromat identyczny z naturalnym, barwnik spożywczy naturalny e163. W 100g 65g cukru. Puszki mam 3 litrowe różne smaki. Wyjdzie coś z tego?
Ostatnio zmieniony środa, 12 lut 2020, 16:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Rozrobić na 23 blg, i bayanus lub turbo fruit, i coś powinno wyjść. :)
K.
Obrazek

Jacenty1212
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 6 lut 2020, 23:50
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Jacenty1212 »

Dzięki za odpowiedź. A wracając do sprzętu.. Lepiej kupić Pot Stilla czy kolumnę terra? Chcę robić owocówki, ale na tej kolumnie też je zrobię, a nigdy nie wiadomo co przyjdzie na myśl później. Nie chcę też nie wiadomo jakich pieniędzy wydawać. Mętlik mam w głowie od czytania wątków. Chodzi mi o sprzęt przyszłościowy. Co będzie lepsze?

użytkownik usunięty
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: użytkownik usunięty »

Kamal pisze:Rozrobić na 23 blg, i bayanus lub turbo fruit,
K.
Na turbo to możemy się z cukrem zabawiać. Do soczków i owocówek tylko szczepy winne polecamy. Nie jest Ci wstyd?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Post autor: Kamal »

Turbo fruit są stworzone do owców, więc czego mam się wstydzić? Skoro sam używam :).
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”