...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1883
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Kamal » środa, 14 mar 2018, 22:52

Cukromierz trochę źle wyskalowany, albo woda ma inną temp. niż 20°C.
Ale tak to zachowanie jego jest prawidłowe, zbliża się do -5 na nastawie. . ;)
K.
Obrazek


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: trzmi3lu » czwartek, 15 mar 2018, 07:28

Kamal pisze:Cukromierz trochę źle wyskalowany, albo woda ma inną temp. niż 20°C.
Ale tak to zachowanie jego jest prawidłowe, zbliża się do -5 na nastawie. . ;)
K.

Witam,
Tak wiem i dzięki temu tematowi mój cukromierz jedzie do wymiany, bo wcześniej nie wkładałem go do wody a wczoraj patrze a tam zonk 3blg, a woda o temp. 21st kranówa. Na to wskazuje, że jest już -5 tylko cukromierz przekłamuje, bo dzisiaj nastaw już samoczynnie się klaruje. Fuck i kup sobie droższy polski cukromierz i taka niespodzianka, a niby 0,5blg tolerancja błędu.

pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Pretender » czwartek, 15 mar 2018, 13:09

A nie dało rady przestawić podziałki? Przyjedzie kolejny, będzie tak samo ...

Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: trzmi3lu » czwartek, 15 mar 2018, 19:51

Pretender pisze:A nie dało rady przestawić podziałki? Przyjedzie kolejny, będzie tak samo ...

Właśnie, że podziałka nie chciała się przesunąć, a nie chciałem mocniej pukać, bo za chwile nie miałbym w ogóle już co oddawać. Jutro będzie nowy i wg. sprzedawcy sprawdzili kilka szt. i ma wysłać najbardziej dokładny, ale jak będzie to zobaczymy.
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1883
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Kamal » piątek, 16 mar 2018, 12:41

Przedstawienie podziałki jest bez większego sensu, bo za każdym razem później trzeba sprawdzić czy przedziałka jest dobrze, a jak nie to pukać aby się ustawiła. A w końcu cukromierz pęknie, więc lepiej kupić odrazu drugi, a ten zwrócić albo kosz.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: trzmi3lu » piątek, 16 mar 2018, 12:52

Kamal pisze:A w końcu cukromierz pęknie, więc lepiej kupić odrazu drugi, a ten zwrócić albo kosz.
K.

Już dostałem drugi cukromierz z innej partii(różni się trochę wyglądem skali) też z GOMARu i zobaczymy, po pracy przetestuję na wodzie i na sklarowanym już nastawie cukrowym.
Jeszcze jedno pytanie do was, bo usłyszałem od sprzedawcy, że na wodzie z kranu cukromierz nie będzie nigdy pokazywał zero ponieważ woda zawiera minerały, które powodują taki stan rzeczy, więc pytanie czy cukromierze są skalowane na wodzie destylowanej czy może jeszcze inaczej? Zaznaczę, że poprzedni reklamowany cukromierz sprawdzałem na wodzie z kranu jak i przegotowanej wodzie o temp. około 21st i nie zauważyłem różnicy.

ps. jak sprawdzę to wrzucę fotki z pomiarów.

pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: wawaldek11 » piątek, 16 mar 2018, 13:13

Sprzedawca trochę ściemnia, aby się wytłumaczyć z tego, że sprzedaje też buble ;) . Różnic między wodą destylowaną, a kranówką na tym spławiku nie zauważysz. Zrób próby dosypując np. po łyżeczce cukru lub soli. Zobaczysz ile trzeba wsypać, aby były zmiany na mierniku.
Pozdrawiam,
Waldek

Online
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5483
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: radius » piątek, 16 mar 2018, 19:46

Ściemnia. I to bardzo :D
"Kraniczanka" ma niej minerałów niż większość wód mineralnych dostępnych w sklepach, a i te mierzone są w miligramach, co w żaden sposób nie zaburzy prawidłowego wskazania miernika :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: trzmi3lu » piątek, 16 mar 2018, 22:12

Macie całkowitą rację teraz jest jak ma być. Zrobiłem test na 2 nastawach i wodzie z kranu o temp. 20-21 st.
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, czy jest to normalne, że jeszcze fermentujący nastaw (całość 80L, 22kg cukru, 2x Alcotec 48 turbo pure)6 dzień w temp. 21-24st miałby -5blg? Dodam, że w smaku czuć te procenty i to dużo bardziej niż w tym drugim (40L).
Ta próbka sklarowana to męczyłem ją w 21st przez 12 dni zanim skończyło fermentować(40L całość, 11 kg cukru).


pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:

Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
50
Posty: 91
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Kocham wędkarstwo i piłkę nożną, lubię czytać, nie lubię idiotów a bardzo nie lubię kłamliwych ludzi i zazdrośników. Jestem typem człowieka, który ceni sobie prywatność, rodzinę i nie lubię kiedy ktoś próbuje poprzestawiać " moje klocki". Tyle!;)
Ulubiony Alkohol: Czysta, bimberek, whiskey, koniak (najlepiej gruziński). Oczywiście piwkiem nie pogardzę aczkolwiek unikam win.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: MecenasAlkoś » niedziela, 18 mar 2018, 10:02

No siema. Słuchajta ludziska sprawa jest a więc wnimanje!
Wczoraj popełniłem swój kolejny nastaw z kompotów i dżemów, i oczywiście z telefonem w ręce chciałem uwiecznić tonący cukromierz i :dupa:
Wszystko zmieszałem w beczce, po czym odcedziłem za pomocą sitka czysty sok i co? A jajco!
Stanął za 30 i se stoi. No to ja go bezpośrednio do beczki i co? A jajco! Dalej se stoi za 30...
Przecież wtedy utonął... Siadłem na krześle gapię się w te beczkę i dumam... Dumam dłuższą chwilę... Wydumałem!
To znaczy chyba sobie znalazłem wytłumaczenia z pytaniem, mianowicie: czy temperatura mierzonego nastawu ma znaczenie?
przy alkoholomierzu tak a czy przy cukromierzu?
Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
Rozkładam ręce. :hmm: :hmm: :hmm:
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."


johnex
400
Posty: 406
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: johnex » niedziela, 18 mar 2018, 10:16

Co do pomiaru mocy alkoholu to wspomagałem się tablicami alkoholometrycznymi. Teraz odkryłem Alkocalka i jestem zachwycony. Korekcja alkoholomierza, cukromierza i wiele innych ciekawych rzeczy w jednym miejscu.

Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Szlumf
1550
Posty: 1570
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Szlumf » niedziela, 18 mar 2018, 10:53

Ma znaczenie ale praktycznie pomijalne. W Józkowym Alkocalc v0.8 znajdziesz przeliczenie. Pewnie masz po prostu więcej cukru w nastawie. No i w takich nastawach praktycznie nie jesteś w stanie określić poprawki na niecukry wpływające na wskazanie. Może to 4blg jak przyjmuje się do win a może 8 czy 10blg.


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 18 mar 2018, 11:49

MecenasAlkoś pisze:...Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...

W lodowatym spławik idzie bardziej w górę, bo gęstość płynu większa. Chyba pomroczność jasna :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

trzmi3lu
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 23 sty 2017, 14:13
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pogórze Przemyskie
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: trzmi3lu » niedziela, 18 mar 2018, 21:23

MecenasAlkoś pisze:Tamten nastaw w momencie pomiaru był lodowaty a ten w temp. pokojowej...
Rozkładam ręce. :hmm: :hmm: :hmm:

Bardziej realne by było gdyby temp. była wysoka i stężenie alkoholu było spore to mógłby zatonąć, ale Ty piszesz o nowym nastawie jeszcze nie fermentującym. Wiec powtarzam, że to bardzo dziwne wskazanie twojego cukromierza.
Pozdrawiam
"Nie jesteś naprawdę pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze bez trzymania." :pije:


Hjemmebrent
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
Załączniki
Nastaw z konfitury borówkowej

Postautor: Hjemmebrent » niedziela, 20 maja 2018, 10:58

Witam psotników!
Zrobiłem nastaw z trzyletnich przetworów borówkowych niskosłodzonych. Baniak 25l w nim 6kg dżemu z borówek 5kg cukru i dopełnione wodą. Dżemy miały 300g cukru na kilogram borówek. Drożdże winne z pożywką. Nastaw stoi trzeci dzień i nie chce ruszyć. Nie mam jak sprawdzić blg.
Macie jakieś rady jak wystartować to cudo? Chce dorzucić troche kwasku cytrynowego ale nie wiem ile...
Proszę o porady, pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1883
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z konfitury borówkowej

Postautor: Kamal » niedziela, 20 maja 2018, 11:10

Bo, żeś kolego przedobrzył z cukrem. Kup cukromierz, i dolej wody do 23Blg. I wtedy ewentualnie daj drugi raz drożdże.
K.
Obrazek


Hjemmebrent
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 3 lut 2018, 22:29
Załączniki
Re: Nastaw z konfitury borówkowej

Postautor: Hjemmebrent » niedziela, 20 maja 2018, 11:13

Według moich wyliczeń w nastawie jest 7kg cukru (borówka ma znikome ilości cukru wiec jej nie wliczam)
7 kg cukru na 25l wody zawsze pracowało pięknie.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1883
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: Kamal » niedziela, 20 maja 2018, 11:18

Albo trafiłeś paczkę z lichymi drożdżami.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1758
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: JanOkowita » niedziela, 20 maja 2018, 13:25

@Hjemmebrent - problem pewnie wynika z pH nastawu oraz braku witamin z grupy B. Możesz spróbować dodać drożdże gorzelnicze, które mają w mieszance odpowiednie dodatki umożliwiające łatwy start. Drożdże winiarskie raczej sobie nie poradzą.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


johnex
400
Posty: 406
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastawy z kompotów, dżemów i innych podobnych przetworów

Postautor: johnex » niedziela, 20 maja 2018, 15:18

@Hjemmebrent możesz zastosować pożywkę np Aktivit w dawce na restart. Może dodane wcześniej drożdże ruszą. Gorzelnianych bym raczej nie dodawał bo jak konkretnie ruszą to nastaw może wyjść z fermentatora. Mi nastaw dżemowy kipiał na zwykłych bayanusach.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości