Zacieranie metodą "na lenia".
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Panowie przegoniłem 75l zacieru z pszenicy uzyskałem 6,5l destylatu o mocy 66% oczywiście dwa razy gotowane, czy to dobry wynik?. Smak super, co do zapach to mam nadzieję że się jeszcze ułoży. Zostało mi jeszcze jakieś 40l zacieru ale to na spirytus no i jutro zacieranie jęczmienia, również na spirytus po opinii doodyego.
-
- Posty: 32
- Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
- Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Witam,
Chciałbym zrobić ten przepis w beczce 220l. Teraz pytanie. Mam dawać drożdże pod zbożówki, czy drożdże pod duże pojemności?
Chciałbym zrobić ten przepis w beczce 220l. Teraz pytanie. Mam dawać drożdże pod zbożówki, czy drożdże pod duże pojemności?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lip 2019, 11:22 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
No i koleiny raz czas zatrzeć woreczek (25kg) tą metodą. Teraz czas na pszenice 70% i 30% kukurydzy w założeniu mam zamiar uzyskać słodką wódeczkę nie dębioną, 2razy puszczaną za każdym razem z delikatnym refluxem. Myślę że kukurydza jeszcze bardziej podbije słodyczy pszenicy , i po czasie nie zrobi się pusta w smaku. Co o tym myślicie ? Jakich drożdży byście użyli ?
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
online
- Posty: 3808
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
https://winohobby.biz/pl/p/Drozdze-SafS ... -500g/3099
Tutaj masz za 160/0,5kg. To niezła cena. Te drożdże nie są tanie. Te są akurat Malt do słodowanego ziarna.
Tu masz Grainy, są trochę tańsze:
https://winohobby.biz/pl/p/Drozdze-SafS ... -500g/3100
Jakbyś chciał kupić Malty "na pół" to chętnie bym wziął 250g bo te mi się akurat kończą.
Tutaj masz za 160/0,5kg. To niezła cena. Te drożdże nie są tanie. Te są akurat Malt do słodowanego ziarna.
Tu masz Grainy, są trochę tańsze:
https://winohobby.biz/pl/p/Drozdze-SafS ... -500g/3100
Jakbyś chciał kupić Malty "na pół" to chętnie bym wziął 250g bo te mi się akurat kończą.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 13:57 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 57
- Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
- Status Alkoholowy: Zaciermistrz
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Panowie jak u was wygląda przechowywanie dużej(500g) ilości drożdży?. Gdzieś wyczytałem na forum którymś ze nawet po terminie w lodowce nic im nie będzie wiec i ja tak je przechowuje moje fermiole co prawda maja jeszcze długa datę no ale ..
Dody jesteś dalej zainteresowany kupnem 50/50 safspirit m-1 ?
Dody jesteś dalej zainteresowany kupnem 50/50 safspirit m-1 ?
-
- Posty: 724
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
W zeszłym roku użyłem drożdży suchych Red Ethanol zakupionych w 2009. Przechowywane w lodówce. Ruszyły bez problemów. Zawsze z drożdży robię jednak w przeddzień starter. Nie chce mi się bawić więc bazą jest sok owocowy z kartonika (świeżo otwartego). Widać pracują, czy nie.
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Po wczorajszych ekscesach z zacieraniem(18kg pszenicy i 7kg kukurydzy, 18blg)dziś rano po pracy pierwsze co lecę do beczki, patrzę temperatura 35* myślę sobie uf zdążyłem przed dzikusami, rozwodniłem drożdże czekam aż się namnaża, idę jeszcze wsadzić nosa a tam słyszę szum niewiele myśląc chlup namnożone drożdże do beki i walka w bece. Po 6 h, w fermentorze istny szum myślę że moje drożdże przejęły inicjatywę, zapach przyjemny delikatna czapa, ale to się okaże jak wszystko zostanie przepuszczone.
Pozdrawiam z krainy dżemów!
Pozdrawiam z krainy dżemów!
-
- Posty: 32
- Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
- Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Łódź
Re: Zacieranie metodą
Witam Panów w ten pochmurny dzien
Narodizlio się jedno pytanie, gdyż dotarłem do siebie na wieś i muszę wybrać pomiędzy pszenicą a jęczmieniem na destylacje.
Czy jęczmień tym sposobem również można zacierac? Czy lepiej zostać przy pszenicy?
Dziękuje za podpowiedzi:)
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Narodizlio się jedno pytanie, gdyż dotarłem do siebie na wieś i muszę wybrać pomiędzy pszenicą a jęczmieniem na destylacje.
Czy jęczmień tym sposobem również można zacierac? Czy lepiej zostać przy pszenicy?
Dziękuje za podpowiedzi:)
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 13 lip 2019, 08:19 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Ale możesz się zniechęcić. Sprawdzaj ziarno "na węch" czy nie jest zasikane przez myszy/szczury/inne.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
@Doody - mi chodziło o fakt, że zboże z reguły nie jest przechowywane w "odpowiednich" warunkach. Mają do niego z reguły łatwy dostęp m.in. gryzonie czy też ptactwo. A to później rodzi "niesmak"
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Zacieranie na lenia w niedzielę chyba mi nie wyszło. Tak to wygląda na 5 dzień, drożdże uwodnione Fermiole + odżywka. Proporcje 10l wody na 3kg ześrutowanej kukurydzy, całość 25l wody i 7,5kg kukurydzy. Enzymy dodane wg pierwszego posta. Woda miała 95* jak dodawałem śrutę. Sprzęt wcześniej wymyty płynem do naczyń i gorącą wodą. Kukurydza rozdrobniona na kilka kawałków. Wylać to już czy czekać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
online
- Posty: 3808
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Ostatnio bardzo zawiodłem się na fermiolach. Pierwszy raz skisł mi zacier bo fermiole po 2 dniach zaprzestały pracy. Początkowe Blg 16, stanęło na 8 i koniec. Smród niewiarygodny. Na safspiritach nigdy mi się tak nie stało, choć przeprowadziłem na nich dziesiątki fermentacji. Jednak są warte swojej ceny. Wszystkie inne parametry były takie same.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Te mnie nigdy nie zawiodły, ani przy zbożach, ani przy skrobi ziemniaczanej. Porcja na 12 kg śruty lub 12 kg skrobi.
Zapach w czasie fermentacji zbóż smakowity i obiecujący
Drożdże do zbóż
Zapach w czasie fermentacji zbóż smakowity i obiecujący
Drożdże do zbóż
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy