Zacieranie kukurydzy

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
łoles
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: łoles »

Przeglądając you tuba trafiłem na taki oto filmik https://youtu.be/mqZS-hEPE6k obejrzałem i zaciekawiła mnie jedna rzecz, a mianowicie czy u was zacier z kukurydzy ma taki kolor (dla niecierpliwych chodzi mi o fragment 3.10). Ja przerobiłem dotychczas raptem 150 kg kuku i nigdy zacier nie miał takiego koloru. U mnie raczej był to brudny żółty, a jak jest u was ?
P.S te otwarte drewniane kadzie są zajebiste, mi się wydaje że oni się nie martwią o to że mogą czymś zakazić zacier :smiech:
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 sty 2022, 20:24 przez łoles, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2920
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zacieranie kukurydzy

Post autor: Góral bagienny »

Gdy zacieram mąkę mam podobny kolor jak u nich.
Przy śrucie kolor lekko brązowy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: Zacieranie kukurydzy

Post autor: kucio1 »

U mnie przy mąka kukurydziana Melvit jest tak jak u nich... Przy śrucie również lekko brązowy jak u Górala.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”