Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Dzięki @rastro!!! Mam same słody, więc chyba same się w takim razie zatrą? Mam też sporo małych ilości słodów, resztek po piwach, więc zrobię mieszankę piorunującą . A z tym stresem to nie za bardzo kumam
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
No wiesz słownik Ci zamienił melasa -> melisa... a melisa to takie zioła na uspokojenie
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sie 2022, 18:28 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 243
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Odpaliłem kompa, aby założyć temat, ale na pierwszej pozycji wyświetlił mi się ten, a że moje pytanie wpisuje się w temat doskonale, to pozwolę sobie tutaj.
Chodzi mianowicie o Słód Pszeniczny Czekoladowy - dokładnie taki https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowa ... as-fawcett
Przywiózł jakiś rolnik do młyna kilka worków, aby zmielić to na paszę dla bydła. Pewnie przeterminowany był. Młynarz przechwycił jeden worek i pyta mnie co by z tego zrobić, co by z tego wyszło? Przegryzłem ziarnko - jak dla mnie, to raczej mocno palona (spalona) kawa, a nie czekolada, ale w sumie na podlinkowanej stronce opisują jego smak jako kawowy, więc chyba wszystko ok.
Czy mielibyście jakiegoś pomysła na wykorzystanie tej "karmy"?
Chodzi mianowicie o Słód Pszeniczny Czekoladowy - dokładnie taki https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowa ... as-fawcett
Przywiózł jakiś rolnik do młyna kilka worków, aby zmielić to na paszę dla bydła. Pewnie przeterminowany był. Młynarz przechwycił jeden worek i pyta mnie co by z tego zrobić, co by z tego wyszło? Przegryzłem ziarnko - jak dla mnie, to raczej mocno palona (spalona) kawa, a nie czekolada, ale w sumie na podlinkowanej stronce opisują jego smak jako kawowy, więc chyba wszystko ok.
Czy mielibyście jakiegoś pomysła na wykorzystanie tej "karmy"?
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Takie słody dodaje się do piw jako 5 - 10% zasypu, zwłaszcza do piw cięższych takich jak portery czy RISy. Nie wiem jak będzie się prezentował zacier przy stuprocentowym zasypie takiego słodu. Raczej dosypywałbym go po trochu do słodów bazowych (pilzneńskiego lub pale ale).
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 243
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Takiego 100% zacieru z palonego, to chyba nikt by się nie odważył. Myślałem raczej - tak jak przy piwach - o kilkuprocentowym dodatku do słodu jęczmiennego lub do jęczmienia niesłodowanego/kukurydzy. Nie wiem tylko czy ktoś takie eksperymentum robił i stąd wątpliwość czy warto.
Zacieranie oczywiście enzymami, bo ten czekolwadowy, to raz, że spalony, a dwa to (zapewne) już mocno po terminie.
Zacieranie oczywiście enzymami, bo ten czekolwadowy, to raz, że spalony, a dwa to (zapewne) już mocno po terminie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 sie 2022, 21:28 przez Carl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacier ze słodu pszenicznego lub innych słodów.
Pytanie jak mocno zwęglony. Jeśli mocno, to nawet skrobii pewnie wiele nie ma, da tylko kolor czy smaków palonych. Ja bym nie mieszał takiego słodu w whisky. Gdyby to takie proste było dawno by już ktoś coś podobnego próbował sprzedać Gdybam, piwo na takim robiłem, tzn. takiego odrobinkę do zacierania dodawałem i złe nie było. Ale do whisky to słód wędziłem i/lub wędzony już zacierałem.