Zacier ze słodu jęczmiennego - rozterki

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:

Post autor: arTii »

Zatarłem wczoraj 50kg słodu jęczmiennego wędzonego.
W sumie wyszło mi 200l zacieru i teraz mam 2 rozterki:
- beczka 220l - wyjdzie mi w nocy z beczki? Zadałem 200g drożdży M-1
- BLG - odfiltrowałem w miarę dokładnie i na refraktometrze wyszło mi 23BRIX - w sumie 200l zacieru razem z młótem
Gdyby to był czysty nastaw bez młóta, to bym liczył 13% potencjalnego alkoholu, ale to jest z młótem. Bedę gotował w kotle z płaszczem więc gęste. Jak to liczyć?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
alembiki

kwik44
1250
Posty: 1256
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 238 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego - rozterki

Post autor: kwik44 »

Wiesz, albo wyjdzie, albo nie. Mnie safspirit nie wychodziły, tyle że ja zacierałem 3 wody. 200g strasznie dużo, ja dawałem 50g z założeniem na długą fermentację, aż pojawi się kożuszek na wierzchu. Rozumiem, że chcesz robić "czyste"?
BLG strasznie wysokie. Ja robię na 12-15 brix. A liczyć ja proponuję prosto. 50kg * 0,6 =~ 30l 60%

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego - rozterki

Post autor: arTii »

200g na 200l zacieru to dużo?
Ja się bałem że za mało :)
12-15 brix to przy wysładzaniu i fermentacji samej brzeczki. A ja nie wysładzałem, tylko fermentuję razem z młotem, ponieważ mam kocioł z płaszczem i razem z młótem będę destylował.
Raczej na czyste będzie destylowane. Najpierw odpęd na samym katalizatorze i głowicy, A później na półkową.
A potem do beczki dębowej na rok lub dwa. Taki single malt...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

marcin.skwira
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 31 gru 2019, 17:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego - rozterki

Post autor: marcin.skwira »

Na jakim słodzie robiłeś?
Jaki stosunek wody do zacierania?
Jaki garnek?
Ile czasu ci to zajęło?

kwik44
1250
Posty: 1256
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 238 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego - rozterki

Post autor: kwik44 »

Też mam płaszcz. Ale wysładzam ;) Dawkowanie producenta o ile pamiętam to 50g/hl. Ja z whisky wróciłem do korzeni i na prostym tłukę. Z półkowej wyjdzie dobre. Miałem z trzech półek w beczce 10l, poszło szybko ;)

Autor tematu
arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego - rozterki

Post autor: arTii »

@Marcin.skwira słód wędzony z grupowego zamówienia z białego forum.
50kg słodu A skoro mam 200l zacieru, to wynika 1:3
Zacierałem w kegu 100l z płaszczem więc na 3 razy poszło - w drugim kegu grzałem wodę do zawierania, więc całość około 5 godzin z myciem i sprzątaniem. Tylko że już późno i ciemno się zrobiło, więc dopiero dzisiaj chłodziłem zacier bo miał jeszcze 46°
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”