Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy

Post autor: psotamt »

Pawlik67 pisze:...a z zacieraniem na razie dam sobie spokój.
A może Koji?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Autor tematu
Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: Pawlik67 »

Nigdy sie w to nie bawiłem, a gdzie można kupić te KOJI poza Ali expresem? Na 28 litrów zacieru, ile takich drożdży potrzeba. Może bym spróbował z Kuku? Czy musi być śruta (zgnieciona kukurydza ) czy moze być jak do ŁKZWJ , ziarno na 4 pokruszone?
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: psotamt »

Pawlik67 pisze:Czy musi być śruta (zgnieciona kukurydza ) czy moze być jak do ŁKZWJ , ziarno na 4 pokruszone?
Im drobniej zmielone, tym lepiej dla Koji.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Autor tematu
Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: Pawlik67 »

A czy gdzieś poza Chinami można to kupić? Konkretnie w Polsce
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: radius »

W Polsce tych drożdży nie kupisz. Pytaj kolegów, może któryś zasili cię niewielką ilością ;)
Dawkowanie to ok. 9 gramów na kilogram mąki/ziarna :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: Pawlik67 »

Rozumiem, dzięki za info.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: psotamt »

Pawlik67 pisze:A czy gdzieś poza Chinami można to kupić?
Ale jaki problem kupić w Chinach u majnfrendów? Zakładasz konto na Aliexpres, podajesz mail i adres dostawy. Wybierasz co chcesz kupić i płacisz za zakupy jak np. na Allegro. Czekasz na dostawę 3 tygodnie lub 3 miesiące :mrgreen: i masz drożdże :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Autor tematu
Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: Pawlik67 »

Może i nie problem, tylko tłumacz który jest na Ali ,nie za bardzo tłumaczy, a ja nie jestem specem w dziedzinie drożdży koji. Pisze telefon za 20zl , a w rzeczywistości jest futerał na telefon. Znalazłem koji , ale jest napisane "Drożdże w proszku kuchnia kwas w proszku domowe słodkie wino ryżowe piosenka drożdże fermentowany klej ryżowy Koji w proszku do domu wino ryżowe" Teraz pytanie, czy na pewno to są drożdże, czy może kwasek cytrynowy, a może jeszcze cos innego? Macie moze jakiś konkretny link gdzie mozna kupić na jeden dwa nastawy 30 litrowe. Nie chce kupować kilograma drożdży bo nie wiem czy u mnie to zaskoczy i czy nie wrócę do ŁKZWJ.

Autor tematu
Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: Pawlik67 »

Może rzeczywiście ktoś chciałby mi odsprzedać porcje tych drożdży która wystarczy na zrobienie jednej partii zacieru. Moje wiadro do fermentacji ma 30 litrów.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: .Gacek »

Pawlik daj mi na PW swój Paczkomat.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: Pawlik67 »

Gacek, doszła do Ciebie wiadomość na PW. Nie wiem czy dobrze wysyłałem.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: .Gacek »

Tak doszło ale na maila :mrgreen: chyba jutro wyślę.
Pozdrawiam Gacek.

fisha3
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 30 paź 2014, 11:03
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: fisha3 »

Witam wszystkich,
Myślę że kolega Pawlik się nie obrazi jak odświeżę jego temat.
Więc po kolei 19.05.21 zatarłem na lenia
- 87l wody
- około 12,5kg ześrutowanego jęczmienia
- około 12,5kg różnych słodów które zostały mi po wytwarzaniu piwa, zaznaczam że słody leżały około roku u mnie na strychu w suchym miejscu. W słodach przeważał pilzneński i monachijski bodajże reszta około 3kg to końcówki pszeniczny i różne ciemne palone.
Wszystko zatarte na lenia z enzymami upłynniający, scukrzający i redukujący lepkość, enzymów dałem deko więcej. Wszystko podczas zacierania grało, Blg wyszło 16,5 czyli jak na pierwszy raz znośnie, byłem zadowolony  :D.
Beczka przestała do 20.05.21 do około 16:30 opatulona pianką pod panele wtedy miała 40st.C
Schłodziłem chłodnicą od piwa do 35st.C i dodałem pożywkę dap w ilości 20g i fermiole w ilości 30g. Coś tam w rurkę pykało i po 2 może 3 dniach przestało, Blg za bardzo dokładnie nie mogłem zmierzyć bo spławik jak ustawiłem tak stał w miejscu mimo że odfiltrowałem próbkę. Wnioskuję że fermentacja za bardzo nie ruszyła bo zacier dalej był bardzo lepki. Długo nie myśląc 22.05 dosypałem 2 paczki złotych Moskwa style i dalej nic nie ruszyło, jutro zmierzę jeszcze Blg, myślicie że coś z tego będzie? Rzygami daje od drugiego dnia, znaczy nie wali w całym pomieszczeniu ale jak się otwiera beczkę to czuć, temperatura otoczenia około 20st.C
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: .Gacek »

Coś ewidentnie nie ruszyło. Jeżeli jest szansa to zapodaj drożdże do restartu, np na bayanusach.
Powinno ruszyć z kopyta. Ewentualnie zrób próbę na jakiejś małej ilości, litr czy dwa do butelki i będziesz wiedział czy pracuje.
Pozdrawiam Gacek.

fisha3
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 30 paź 2014, 11:03
Re: Zacier ze słodu jęczmiennego nie chce wystartować

Post autor: fisha3 »

Nastawiłem wczoraj wieczorem cukrówkę z 2 kg glukozy i 8 litrów wody, drożdże Moskwa style pół paczki. Dzisiaj rano szumiała jak zła więc dodałem o 8:00 około 2 litry zacieru później koło 11:00 około 3 litry przychodzę z pracy o 21:00 szumi dalej Blg z 17 spadło do 10 czyli działa, dodałem jeszcze z 6 litrów teraz i zobaczymy co będzie rano ale chyba będzie dobrze. Dodam w kilku partiach i grzybki teraz już chyba sobie poradzą. :D
Ostatnio zmieniony piątek, 28 maja 2021, 17:03 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”