zacier z ziemniaków

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: szczub »

Mam kilka pytań do poniższego przepisu który znalazłem na tej stronie.
1 pytanie: Czy mogę dać zamiast drodzy piekarskich drożdże winne ?
2 pytanie: jak tak to ile ? (mam takie w woreczku płynne)
3 pytanie: Czy resztki po destylacji wina dodać do zacieru ?


Składniki :
- woda - ok 15 - 20 l
- słód jęczmienny Dodatkowe Informacje 0 Słodzie Jęczmiennym - 1 kg
- ziemniaki - 15 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka

Ziemniaki należy umyć i dobrze ugotować, następnie zmieszać je ze zmielonym na mąkę słodem jęczmiennym Dodatkowe Informacje 0 Słodzie Jęczmiennym. Wszystko wlać do dużego naczynia np. beczki. Do tego dodać półtora-raza tyle wody o temp. 50o-60oC. Należy wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 3-4 godzin aby ostygło. Jeżeli wszystko dobrze wymieszamy to enzymy w jęczmieniu powstałe podczas zakiełkowania, zamienią skrobię w ziemniakach na dwucukier zwany maltoza, z którą drożdże dadzą sobie już radę. Czyli krótko mówiąc: mączka w pyrach się scukruje. Zacier należy schłodzić do temp. Ok. 20 stopni. Pozostaje tylko dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Do tego można dodać jescze kilka pomarańczy, mandarynek lub cytryn co uprzyjemni aromat.
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
promocja

Junior
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 1 sty 2009, 15:03
Re: zacier z ziemniaków

Post autor: Junior »

Gdzie kupić słód jęczmienny :( ......?? jestem z WROCŁAWIA.Jakiś sklep ? Kto pomoze.?
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: zacier z ziemniaków

Post autor: Juliusz »

@Szczub

Oczywiście, że możesz dodać drożdże winne. Ile? Nie wiem jaką masz paczkę ale drożdże winne (suche) są bardzo silne i taka paczka 50g starcza na 50L moszczu. Weź 1/2L już chłodnego zacieru zacieru i rozrób w nim te drożdże i zobacz jak pracują, powinny się też rozmnożyć. Jak będą 'szczęśliwe' do ziemniaczków.

Jeśli Ci nie szkoda to daj obie paczki (jakie są duże/ciężkie?)

'Dunder' po winie: to zagadka ale na rozsądek, jeśli dunder (chyba jak się nazywa) jest kwaskowy to dodaj np. 5L, żeby trochę zakwasić dla drożdży, jeśli nie jest kwaśny to chyba nic nie da a może zmienić walory destylatu z wódki zmieniaczanej na nijaką.

No nie wiele mogę tu podpowiedzieć. Jak coś zrobisz to opisz bo ludzie pytają o ziemniaki.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Junior
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 1 sty 2009, 15:03
Re: zacier z ziemniaków

Post autor: Junior »

a to nie ma być słód pod postacią ziarenek ?

Oczywiście wszystko to ,,nastawić'' jak winko prawda ? (sory za banlne pytanko:P ale wolę się upewnić:) )
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: zacier z ziemniaków

Post autor: Juliusz »

Słód jęczmienny to wyciąg z zakiełkowanych ziaren jęczmienia. Jest on zazwyczaj w postaci proszku lub gęstego płynu (coś jak miód). Zawiera w sobie enzymy, które zamieniają skrobię np. w ziemniakach, na cukry, ktore z kolei drożdże mogą przerabiać na alkohol.

Przerabianie skrobi na cukry odbywa się w czasie gdy mieszankę rozgotowanych zmieniaków i słodu (jeszcze bez drożdży) zaleje się gorącą wodą i odczeka aż wszystko ostygnie.

Jak już jest około 20C daje się drożdże i reszta tak jak wino.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: zacier z ziemniaków

Post autor: mima »

Panowie pamiętajcie, że w Polsce drożdże WINNE są sprzedawane
w paczkach po 5 gram! Nie 5 deko,- to zn. 50 gram, a wtedy trzeba zrobić na pewno - matkę drożdżową. :)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

arkawroc
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 16:16
Re: zacier z ziemniaków

Post autor: arkawroc »

Odkopię trochę temat. Może i głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi: czy ziemniaki po ugotowaniu a przed gnieceniem należy odcedzić? czy razem z wodą pognieść?
Ostatnio zmieniony środa, 7 paź 2020, 22:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: zacier z ziemniaków

Post autor: .Gacek »

Pognieść razem z wodą :ok:
Ziemniaki musisz rozgotować na taką papkę, powinny się wręcz rozlatywać. Pamiętaj, że całość powinna mieć postać płynnej brei.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 paź 2020, 06:57 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

arkawroc
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 16:16
Re: zacier z ziemniaków

Post autor: arkawroc »

Dzięki serdeczne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”