Mam kilka pytań do poniższego przepisu który znalazłem na tej stronie.
1 pytanie: Czy mogę dać zamiast drodzy piekarskich drożdże winne ?
2 pytanie: jak tak to ile ? (mam takie w woreczku płynne)
3 pytanie: Czy resztki po destylacji wina dodać do zacieru ?
Składniki :
- woda - ok 15 - 20 l
- słód jęczmienny Dodatkowe Informacje 0 Słodzie Jęczmiennym - 1 kg
- ziemniaki - 15 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Ziemniaki należy umyć i dobrze ugotować, następnie zmieszać je ze zmielonym na mąkę słodem jęczmiennym Dodatkowe Informacje 0 Słodzie Jęczmiennym. Wszystko wlać do dużego naczynia np. beczki. Do tego dodać półtora-raza tyle wody o temp. 50o-60oC. Należy wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 3-4 godzin aby ostygło. Jeżeli wszystko dobrze wymieszamy to enzymy w jęczmieniu powstałe podczas zakiełkowania, zamienią skrobię w ziemniakach na dwucukier zwany maltoza, z którą drożdże dadzą sobie już radę. Czyli krótko mówiąc: mączka w pyrach się scukruje. Zacier należy schłodzić do temp. Ok. 20 stopni. Pozostaje tylko dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 dni.
Do tego można dodać jescze kilka pomarańczy, mandarynek lub cytryn co uprzyjemni aromat.
zacier z ziemniaków
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: zacier z ziemniaków
@Szczub
Oczywiście, że możesz dodać drożdże winne. Ile? Nie wiem jaką masz paczkę ale drożdże winne (suche) są bardzo silne i taka paczka 50g starcza na 50L moszczu. Weź 1/2L już chłodnego zacieru zacieru i rozrób w nim te drożdże i zobacz jak pracują, powinny się też rozmnożyć. Jak będą 'szczęśliwe' do ziemniaczków.
Jeśli Ci nie szkoda to daj obie paczki (jakie są duże/ciężkie?)
'Dunder' po winie: to zagadka ale na rozsądek, jeśli dunder (chyba jak się nazywa) jest kwaskowy to dodaj np. 5L, żeby trochę zakwasić dla drożdży, jeśli nie jest kwaśny to chyba nic nie da a może zmienić walory destylatu z wódki zmieniaczanej na nijaką.
No nie wiele mogę tu podpowiedzieć. Jak coś zrobisz to opisz bo ludzie pytają o ziemniaki.
Juliusz
Oczywiście, że możesz dodać drożdże winne. Ile? Nie wiem jaką masz paczkę ale drożdże winne (suche) są bardzo silne i taka paczka 50g starcza na 50L moszczu. Weź 1/2L już chłodnego zacieru zacieru i rozrób w nim te drożdże i zobacz jak pracują, powinny się też rozmnożyć. Jak będą 'szczęśliwe' do ziemniaczków.
Jeśli Ci nie szkoda to daj obie paczki (jakie są duże/ciężkie?)
'Dunder' po winie: to zagadka ale na rozsądek, jeśli dunder (chyba jak się nazywa) jest kwaskowy to dodaj np. 5L, żeby trochę zakwasić dla drożdży, jeśli nie jest kwaśny to chyba nic nie da a może zmienić walory destylatu z wódki zmieniaczanej na nijaką.
No nie wiele mogę tu podpowiedzieć. Jak coś zrobisz to opisz bo ludzie pytają o ziemniaki.
Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: zacier z ziemniaków
Słód jęczmienny to wyciąg z zakiełkowanych ziaren jęczmienia. Jest on zazwyczaj w postaci proszku lub gęstego płynu (coś jak miód). Zawiera w sobie enzymy, które zamieniają skrobię np. w ziemniakach, na cukry, ktore z kolei drożdże mogą przerabiać na alkohol.
Przerabianie skrobi na cukry odbywa się w czasie gdy mieszankę rozgotowanych zmieniaków i słodu (jeszcze bez drożdży) zaleje się gorącą wodą i odczeka aż wszystko ostygnie.
Jak już jest około 20C daje się drożdże i reszta tak jak wino.
Juliusz
Przerabianie skrobi na cukry odbywa się w czasie gdy mieszankę rozgotowanych zmieniaków i słodu (jeszcze bez drożdży) zaleje się gorącą wodą i odczeka aż wszystko ostygnie.
Jak już jest około 20C daje się drożdże i reszta tak jak wino.
Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Re: zacier z ziemniaków
Odkopię trochę temat. Może i głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi: czy ziemniaki po ugotowaniu a przed gnieceniem należy odcedzić? czy razem z wodą pognieść?
Ostatnio zmieniony środa, 7 paź 2020, 22:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: zacier z ziemniaków
Pognieść razem z wodą
Ziemniaki musisz rozgotować na taką papkę, powinny się wręcz rozlatywać. Pamiętaj, że całość powinna mieć postać płynnej brei.
Ziemniaki musisz rozgotować na taką papkę, powinny się wręcz rozlatywać. Pamiętaj, że całość powinna mieć postać płynnej brei.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 paź 2020, 06:57 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.