Witam.
Nastawiłem 20 kg słodu jęczmiennego pilzneńskiego na 50 l wody. Zatarte w temp. 70 stopni do rana stygło i ruszyły dzikusy, aż z beczki wyleciało trochę. Schłodziłem do 30 stopni i dodałem 2x drożdże whiskey. Wszystko ruszyło, nie zmierzyłem blg początkowego. Po 14 dniach pracuje dalej, choć wolniej, a blg to 15. Minęły kolejne 3 dni i blg to 11. Nastaw ma smak wytrawny i trochę kwaśny. Na drożdżach pisze, że pracują do 6 dni, a tu już ponad 2 tygodnie. Codziennie mieszam nastaw, bo słód idzie w górę i na powierzchni widać bąble pracujące.
Czy wszystko z tym ok? Jak obniżyć blg?
Zacier ze słodu - proszę o poradę
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Zacier ze słodu - proszę o poradę
Teraz już nic nie zrobisz. Trzeba było to zagotować rano żeby zabić dzikusy.
Musisz następnym razem szybciej chodzić zacier, no i kłania sie dezynfekcja naczyn, a w szczególności beczki. Poczekaj aż dociągną do końca (blg lub własnego) i spróbuj destylować, ale nie oczekuj super whisky na dzikusach.
Na marginesie 2,5L wody na 1kg słodu to straszny ulepek. Następnym razem zrób 1:3,5 będziesz miał lepszą wydajność. Fermentowałeś z młótem czy samą brzeczkę?
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Musisz następnym razem szybciej chodzić zacier, no i kłania sie dezynfekcja naczyn, a w szczególności beczki. Poczekaj aż dociągną do końca (blg lub własnego) i spróbuj destylować, ale nie oczekuj super whisky na dzikusach.
Na marginesie 2,5L wody na 1kg słodu to straszny ulepek. Następnym razem zrób 1:3,5 będziesz miał lepszą wydajność. Fermentowałeś z młótem czy samą brzeczkę?
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 69
- Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Zacier ze słodu - proszę o poradę
Najlepsza byłaby chłodnica do brzeczki. Możesz zacierać w mniejszej ilości wody o ile nie przypalisz ale tak jak dynio zauważył będzie to ulepek i wydajność może spaść. Jak nie miałem chłodnicy to radziłem sobie z chłodzeniem inaczej (gar w gar lub wanna). Gdybyś miał samą brzeczke to można by schłodzić chłodnicą np. ovm przepływowo
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier ze słodu - proszę o poradę
Zamierzam zatrzeć kukurydzę w 70 stopniach bez gotowania tylko zalać i odczekać. Nie mam możliwości gotowania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 11 gru 2018, 10:59 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier ze słodu - proszę o poradę
Jak masz enzym scukrzający (glukoamylazę) możesz dodać ją w ilości: "połowa zalecanej dawki" do swojego zacieru (jeżeli nadal stoi na 10 blg). Czasami to pomaga w dokończeniu fermentacji.
Kukurydzę musisz zalać woda o temp. co najmniej 95 stopni. W przeciwnym razie wydajność będzie znikoma. Oczywiście kukurydza wymaga do zacierania enzymów.
Kukurydzę musisz zalać woda o temp. co najmniej 95 stopni. W przeciwnym razie wydajność będzie znikoma. Oczywiście kukurydza wymaga do zacierania enzymów.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier ze słodu - proszę o poradę
Do zacieru, o którym wyżej mowa, dodałem trochę pożywki dla drożdży. Nastaw stał się bardziej wytrawny, ale blg nadal ok 10. I zmienił trochę postać bo wcześniej słód tworzył u góry beczki taka zwarta skorupę a teraz wszytko się wymieszało. Zamówiłem jeszcze enzym, o którym mówiliście i dodam.
Ostatnio zmieniony środa, 12 gru 2018, 18:55 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.