Zacier z samego slodu żytniego.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy

Post autor: kwik44 »

Hmm, nie wiem. A jakie jest pH teraz? Zakwaś tak, żeby było w okolicy 4,5.

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Zbyszek T »

Jak już daje rzygowinami, to trochę za późno.
A tak ogólnie, to na 25 l możesz spokojnie dać 50 g kwasku.
Awatar użytkownika

JustinBimber
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 28 gru 2019, 19:11
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: JustinBimber »

pH po 20g kwasku mniej niż 5, więcej niż 4 (mam tylko papierki) :)

Można coś z tym smrodem jeszcze zrobić? Węgiel w płynie?
Jak nie grzejesz ...

Wesoly49
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Wesoly49 »

U mnie tez trochę śmierdzi rzygowinami , nie doczytałem że do końca fermentacji też trzeba sprawdzać Ph. Zacier ze słód/śruta 50/50 z 17 blg po tygodniu stanął na 5blg , teraz tak się zastanawiam czy jest sens to gotować , śmierdzi i słaba wydajność :cry2: .
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: stefunk »

To ostro musi capić, przy słodach z jęczmienia nie było takich problemów
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 mar 2020, 21:03 przez stefunk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Kamal »

Jak zacierałem słód żytni na "starkę", to nie pamiętam, żeby zacier jakoś walił rzygowinami :womit:, a tu takie spostrzeżenia.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Doody »

U mnie też waliło żygowinami ale destylat wyszedł OK, nawet oprócz zbożowych posmaków dało się wyczuć nuty owocowe, co wskazywałoby na estry czyli jakąś infekcję.
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: kwik44 »

Wszystko zależy jak silny jest rozwój tych bakterii w zacierze. Jak "trafisz" na sprzyjające warunki to po kilku latach wiesz dokładnie jakie było źródło ;) Żeby nie było układa się ładnie, ale pamięć zostaje.
Nie wiem. To jest chyba taka cecha żyta. Nie miałem tego nigdy przy innych zbożach. Problem rozwiązuje zakwaszenie. Mój cały wątek na białym powstał tylko po to, żeby znaleźć remedium na rzygowinowy zapach.

Wesoly49
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Wesoly49 »

Mam jeszcze trochę żyta wiec zrobię mały eksperyment i w następny zacierze będę pilnował PH do końca fermentacji . Zobaczymy czy i tym razem będzie śmierdzieć.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Doody »

Ja zakwaszałem kwaskiem cytrynowym, ale zapach pozostał ;)
Kwik zakwaszał żurkiem. Można by też spróbować kwasu fosforowego lub siarkowego w rozsądnych ilościach ;)
Albo po prostu pokochać ten zapach :D
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: kwik44 »

Ważne żeby zakwasić zaraz przy/po zacieraniu. Jak pH spadnie poniżej określonej wartości to bakterie produkujące rzygowinowy zapach już się nie rozwiną. Ja zakwaszałem żurkiem z "kożuszkiem". Ale to już w zupełnie innym celu ;)

Wesoly49
50
Posty: 57
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 13:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Alkohole smakowe .
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Wesoly49 »

Ja swój zacier sprawdzałem tuż po dodaniu słodu , czyli około 67 stopni , ale o ile pamietam przed dodaniem drożdży wszystko było ok .dopiero tak pod koniec fermentacji zaczęło niemiło pachnieć . Następny zacier będę częściej mierzył .
Awatar użytkownika

JustinBimber
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 28 gru 2019, 19:11
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: JustinBimber »

Dzień po dodaniu kwasku i węgla capi znacznie mniej, chociaż wydaje mi się, że sama fermentacja też znacznie zwolniła, mam nadzieję, że nie popsułem nic tym dodawaniem i mieszaniem.
Jak nie grzejesz ...
Awatar użytkownika

JustinBimber
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 28 gru 2019, 19:11
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: JustinBimber »

No to poszło na rurki, smród niesamowity do momentu spuszczenia pozostałości w kiblu. Wietrzenie domu obowiązkowe. Destylat po odpędzie ma zapach przypominający mi chleb żytni. W tym "bukiecie" rzygowin który czułem w czasie fermentacji też wyraźnie obecny, więc może fermentacja nie była tak do końca zepsuta.

Odpęd ciągnąłem do 100 stopni w kegu i na tym skończyłem, mimo, że papuga wskazywała jeszcze 40% (destylat miał też bardzo wysoką temperaturę), to normalne? Czy powinienem ciągnąć dalej?

Wnioski ... ? Żyto tylko latem poza domem ;)
Jak nie grzejesz ...

Grzesius88
30
Posty: 37
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Grzesius88 »

A jak robiłeś proces miałeś katalizator w postaci miedzi?
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Mrzon »

Papuga pokazywała procent tylko dlatego że temperatura destylatu była wysoka, zmierz procent po ostygnięciu zobaczysz różnicę. Ciągnąć dalej nie ma sensu skoro temp w kegu jest tak wysoka ponieważ nie ma już tam alkoholu.
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko
Awatar użytkownika

JustinBimber
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 28 gru 2019, 19:11
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: JustinBimber »

Tak, było 15cm miedzi, na krótkiej mam ją zawsze.

Niestety destylat pójdzie na spirytus techniczny, śmierdzi tak bardzo, że po otwarciu pojemnika muszę umyć ręce, wątpię, że druga destylacja go uratuje.
Jak nie grzejesz ...
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3835
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Doody »

Raz zdarzyło mi się, gdy używałem fermioli, że destylat tak śmierdzìał kiszonką, że nawet po rektyfikacji, czuć było ten zapach i spiryt skończył jako rozpałka do kominka. Generalnie to nie wiem co było przyczyną. To było dosłownie raz na kilkadziesiąt (A może i kilkaset) zatarć.
Pozdrawiam
Darek

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Fiflak »

Odkopuję wątek, ponieważ dopiero niedawno przeprowadziłem pierwsze starkowe pędzenia. Słód zmieliłem na ręcznym młynku walcowym. Zaciery gotowałem razem z młótem na kolumnie. Destylat na Koji znacznie łagodniejszy od fermiolowego. Zacieranie na zimno dało starkę niejako chlebową, zaś klasyczne bardziej charakterną. Żadnego nieprzyjemnego zapachu podczas fermentacji nie zauważyłem. Być może dlatego, że zawsze dodaję kwas fosforowy celem obniżenia odczynu. Drożdże preferują środowisko lekko kwaśne.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: czytam »

Ile tego kwasu?

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z samego slodu żytniego.

Post autor: Fiflak »

Wlewam około 60 mililitrów na 40 litrów wody. Czasami dokwaszę nieco mocniej, bo klasyczną setką płyn jest odmierzany. Preparat kupuję tu:
https://ichemia.pl/pl/p/Kwas-Fosforowy- ... 5-1kg/2074
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”