Zacier z mąki ziemniaczanej

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Elyten♥
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 8 gru 2020, 18:11
Krótko o sobie: Średniak po ogólniaku
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Elyten♥ »

To nie tak źle. Myślałem, że wychodzi połowa tego co z cukrówki. bardzo jestem ciekaw jak to smakuje i chyba poczynię próbę.
Jeszcze pytanie, ile można dać maksymalnie skrobi do ogólnej objętości zacieru tak na 27 l. Żeby po sklarowaniu wyszło te 25-26 l do gotowania?
alembiki

użytkownik usunięty
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

0.25L przedgonu z 25kg skrobi?
Zaiste, bardzo mało :ok:
Tyle samo mam z 13kg. Widocznie, tak musi być 8-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: psotamt »

Elyten♥ pisze:ile można dać maksymalnie skrobi do ogólnej objętości zacieru tak na 27 l. Żeby po sklarowaniu wyszło te 25-26 l do gotowania?
Ok. 7 kg powinno być :ok:
defacto pisze:Zaiste, bardzo mało
Nie dość, że mało, to jeszcze ładnie pachnie przedgon ze skrobi.
No może 350 ml dla całego worka :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Dałbym może nawet 8 kg i 24l wody. BLG będzie koło 22 - 24.
Zależy zawsze ile zostanie osadu. raz więcej, raz mniej. Wydaje mi się ze po dodaniu enzymu redukującego lepkość, jest go mniej. Ale teraz gotowałem całość z grzałkami @drgrannat i wycisnąłem jeszcze sporo aromatu i procentu z przerobionej skrobi..
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: psotamt »

No właśnie ja też planuję wiosną puścić "kartoflankę" na półkowej i dać trochę poleżeć jej z dębiną.
Wydawało się, że krochmal nie ma aromatów które po zadębieniu ujawnią się i spowodują, że powstanie rewelacyjna wódka dębowa.
Także skrobia to nie tylko dobry rektyfikat, ale i destylat.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Krychu35 »

Panowie jak smakuje destylat z mąki ziemniaczanej? :scratch:
Mam dylemat czy puścić dwa razy na PS-ie (potraktować jak owoce, zboża) czy może pierwszy raz na PS a za drugim razem na długa rurę? :?:
Dodam, że na kolumnie jeszcze nie robiłem nic i to byłaby dziewicza rektyfikacja :oops:


P.S.
Czy do mąki ziemniaczanej zatartej na lenia dodajecie pożywki?
Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: psotamt »

Krychu35 pisze:Panowie jak smakuje destylat z mąki ziemniaczanej? :scratch:
Bardzo dobrze. To łagodna i smaczna wódka czysta. Nie ma syndromu dnia następnego. Tylko rozcieńczony spirytus do 40% powinien postać ze 3 miesiące. Wtedy jest super, choć i na świeżą nie można narzekać. Na początku alkohol można porównać do wódki Baczewski. Po 3, 4 miesiącach Baczewski w porównaniu wypada :womit:
Krychu35 pisze:Mam dylemat czy puścić dwa razy na PS-ie (potraktować jak owoce, zboża) czy może pierwszy raz na PS a za drugim razem na długa rurę? :?:
Na początek proponuję na raz na wysokiej, jak nastaw cukrowy. Jak nie będzie OK, w co nie wątpię, to można jeszcze raz na wysokiej. Metoda 2,5 zbędna.
Ostatnio zmieniony piątek, 9 gru 2022, 11:18 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Ja robię dwa razy na wypełnieniu. Jak pisze Marek: delikatna, lekko słodkawa i najlepiej po 3 miesiącach.
Robiłem też parę razy na półkowej: zupełnie inny smak, ale musi dłużej postać. Dałem płatki dębowe francuskie. Ale to proponuję rok odczekać.
I love the smell of bimber in the morning.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Krychu35 »

A pożywkę dodajecie?
Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: psotamt »

Nie wiem jak robią ci co "na lenia", ja zacierając tradycyjnie w kotle z płaszczem, pożywki nie daję tylko same drożdże.
Opis jest na pierwszej stronie, teraz już odrobinę zaktualizowany, ale w dalszym ciągu prawidłowy.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Skir »

Ja zacieram na lenia. Pożywki nie dodaję. Drożdżaki zap***alają jak dzikie. Nie kipi, nie ucieka z beczki. No chyba, że ktoś postanowi zamieszać - będzie się pienić. Robię jak w temacie: https://alkohole-domowe.com/forum/wszys ... 23369.html
Edit: w przypadku skrobi nie trzeba szybko schładzać, dzikusy nie wejdą. To nie zboże.
Ostatnio zmieniony piątek, 9 gru 2022, 14:16 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.

użytkownik usunięty
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: użytkownik usunięty »

Gołe drożdże?
Nie no, skąd. Pożywka musi być. Qrła musi... I jest.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Skir »

@defacto: Z opakowania drożdży Moscva: "W opakowaniu znajduje się również odpowiednio zbilansowana pożywka , minerały i witaminy w zupełności wystarczające na czas trwania fermentacji."
I love the smell of bimber in the morning.

Krychu35
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Krychu35 »

Które z tych drożdży będą lepsze do mąki ziemniaczanej? :scratch:
- PROFESSIONAL - Vodka Pure Yeast
- Safspirit GR-2
- Turbo Torrpedo z Browin
Ostatnio zmieniony sobota, 10 gru 2022, 20:04 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: psotamt »

Zamień drugie z pierwszymi i kolejność będzie właściwa.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: kiwitom23 »

Ja robiąc skrobię część puściłem na rektyfikację, a drugą część przez półki (5 półek) z wcześniejszym odpędem na katalizatorze. Zrobiłem tak, gdyż Kolega @skir pisał w swoich pierwszych postach o skrobi, że nie nadaje się na smakówkę, a jedynie na spirytus, a ja z natury przekorny jestem, to postanowiłem sprawdzić. Po destylacji potraktowałem to płatkami dębowymi średnimi, francuskimi. Po około miesiącu rozlałem do butelek i przy okazji spróbowałem. Nie było to nic dobrego i stwierdziłem, że @skir miał jednak rację. Prawdę powiedziawszy to chciałem to rektyfikować, bo stwierdziłem że jest bardzo dziwne w smaku i ma dziwny zapach. Całe szczęście większość była już w butelkach, więc zostawiłem to, bo jakbym spróbował przed butelkowaniem to na 100% by poszło na rurki.

Po około 3 miesiącach obdarowałem znajomego 2 butelkami, a on po kilku dniach zadzwonił z pytaniem co to było, bo w całym swoim życiu nie pił nic lepszego. Nawet zastanawiałem się, czy aby na pewno nie dałem mu coś innego, ale etykiety nie kłamały. Więc sam przeprowadziłem degustację z moją LP i faktycznie niebo w gębie. Tak więc naprawdę polecam, jednak twierdzę, że należy użyć minimum 5 półek i dość ostro ciąć, bo później robiłem na 3 półkach i zjechałem przy odbiorze do niższego %, żeby zaciągnąć więcej aromatów i jednak było to za bardzo intensywne, jednym słowem gorsze.

Ja używałem drożdży Black Label.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 gru 2022, 10:44 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Skir »

@kwintom w pierwszym poście tematu https://alkohole-domowe.com/forum/wszys ... ml#p240182 pisałem o tym że zupełnie inny smak ma skrobia na półce i ta po rektyfikacji, oraz że teść i LP wolą rektyfikowaną a ja raczej półkę. Choć musi długo czekać.
Ja robiłem destylacje skrobi na 4 półkach. Smak nie był zadawalający. Dałem do beczki na jakiś czas. Może z pół roku. Potem zlałem. Zupełnie inny smak, ale jeszcze nie to. Dałem płatki francuskie średnio opiekane. Po kolejnym pół roku miód w głębie.
Moim zdaniem:
skrobia rektyfikowana: po 3 miesiącach wspaniała do picia delikatna, lekko słodkawa wódka do picia w dużych ilościach.
skrobia destylowana: co najmniej roczny czas dojrzewania, najlepiej z płatkami francuskimi; idealna do popijania w tumblerze z małą kostką lodu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 gru 2022, 15:55 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Fiflak »

Pomysł wódki wypędzonej z mąki ziemniaczanej łazi za mną od lat. Niestety nigdzie nie zdołałem znaleźć surowca. Wszędzie oferują wyłącznie skrobię. Duża różnica, bowiem mąkę wytwarza się z ugotowanych i ususzonych ziemniaków. Podkreślam, iż zależy mi na smaku, czyli pyrowatości samogonu. Oczywiście upraszam o linka, jeśli ktoś zdoła sznurek do aktualnej sprzedaży wygooglać.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: wawaldek11 »

Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

@Fiflak, nie wiem czy jest do zdobycia mączka ziemniaczana. Od kiedy pamiętam zawsze w sprzedaży była skrobia ale mogę mylić się.
Jak chcesz zrobić z surowca to tylko pozostaje Ci parowanie ziemniaków i zacieranie takowych. Jak chyba wiesz, wydajność nie jest wysoka.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Te płatki wyglądają interesująco ale cena 85zl za 5kg zniechęca. Ponad 420 zł za 25kg to porażka, zwłaszcza że wydajność może być nieciekawa.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: radius »

drgranatt pisze: poniedziałek, 22 sty 2024, 20:04 nie wiem czy jest do zdobycia mączka ziemniaczana.
Jest. Może nie mąka, ale grysik ziemniaczany tylko, że cena jak dla nas jest zaporowa. Parę lat temu można było kupić bez problemu, teraz znalazłem tylko płatki - https://sklep.polmarkus.com.pl/platki-z ... zane-25-kg
lub w niższej cenie, pakowane po 1kg - https://www.abcgastro.pl/platki-ziemniaczane-1-kg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 sty 2024, 22:07 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Fiflak »

Skoro mąki realnie zakupić się nie da, to pozostaje zatrzeć pilzneńskim słodem płatki ziemniaczane.
Np. takie:
https://www.badapak.pl/platki-ziemniaczane
Jedno gotowanie = 10 kg. Raczej zaryzykuję, bo wariant z parowaniem pyr odpada. Technicznie, w mojej sytuacji, zadanie niewykonalne. Ciekawe, czy płatki wniosą, że tak powiem, kartoflane akcenty. Po prostu muszę się tego dowiedzieć i poinformować bimbrowniczą brać o efektach moich poczynań.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: jakis1234 »

Składniki: ziemniaki 99%, emulgator: E471, stabilizator: difosforan disodowy E450i, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy (E330), przeciwutleniacz: palmitynian askorbylu (E304), kurkuma.
No rewelacja, tylko radu brakuje.
Chociaż z opisu wynika, że to raczej naturalne i neutralne dodatki.
Ciekawe jaki będą miały wpływ na końcowy smak?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 sty 2024, 22:51 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Doody »

A zacierał ktoś po prostu tarte ziemniaki. Taka breja rozprowadzona w gorącej wodzie powinna się dać dość łatwo zatrzeć enzymami. Ciekawe jak z wydajnością.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

stuf
250
Posty: 298
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: stuf »

@Doody nie bawiłem się w to ale czy po prostu nie można by skroić ziemniakow w kostkę i ich ugotować? Przecież i tak papka wyjdzie...

Nabazgrane w Tapatalk.


Ostatnio zmieniony wtorek, 23 sty 2024, 00:23 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Ziemniaki w wersji całej zaciera się w parowniku (tak przynajmniej kilku kolegów opisywało ten proces) ale trzeba mieć parownik i kupę miejsca :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 301
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Mrooq »

Można się bawić w parowanie w garnku, nie jest konieczny parnik.
Tu mniej więcej pokazane jest jak to zrobić
https://youtu.be/y_6qSxEVVtM?si=oukzwvVgbNLvTS3F
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

Ogólnie z samych ziemniaków jest bardzo mała wydajność bo na poziomie 8-12 dm³/100kg. Poza tym, aby taką wydajność uzyskać potrzeba nam wysokiego ciśnienia i temperatury 5atm i 160ºC (nieosiągalne w warunkach domowych).
Bez uzyskania tych warunków oczywiście możemy zrobić zacier ale wydajność spadnie.
Z płatków ziemniaczanych wydajność jest czterokrotnie większa, tylko co w tych płatkach jest. Pewnie nic aż tak strasznego skoro przeznaczone są do konsumpcji.

Jednym słowem, można zrobić w celu eksperymentu. Roboty w pip.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 sty 2024, 08:16 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Gigooo
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Gigooo »

Według tego co gość mówił na filmiku powyżej, 18bgl nie jest źle, ale ja bez parnika nie podejmuję się wyzwania. Ktoś jak ma mikro sprzęt to może się bawić po parę kg, ale żeby nastawić beczkę 80l to już trochę zabawy jest.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

Gigooo pisze: wtorek, 23 sty 2024, 11:22 18bgl nie jest źle
Ale on słodem zacierał i to on zwiększył Blg.
Żeby dostać czystą z ziemniaka to trzeba by zacierać enzymami.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Doody »

Podejrzewam że bez słodu byłoby około 12 Blg.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

A słyszałem, że ci co robili z pyrów to mieli nawet mniej, poniżej 10 Blg.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: Fiflak »

Odpowiadam w punktach, bo wątek, jak zwykle to bywa z długimi dyskusjami, mocno się rozgałęził.
1. Oczywiście przeczytałem skład płatków, zanim je tu podlinkowałem. Wiem również co kryje się za poszczególnymi E z numerami. Po prostu, nomen omen, nie widzę innej możliwości w mojej sytuacji.
2. Dodatki spożywcze raczej nie powinny wpłynąć na smak samogonu. Po wielkiemu cichu liczę również na to, iż nie podtrują drożdży, lecz wyłącznie eksperyment pokaże, czy mam rację.
3. Dlaczego ja, zwolennik wytwarzania alkoholi klasy premium, typu whisky single malt, zamierzam zastosować, nazwijmy to, surowiec przemysłowy?
Innej opcji, w moim przypadku, zwyczajnie brak. Oczywiście poza wariantem;
rezygnacja z zacierania ziemniaków.
Raz próbowałem klasycznie, ale zbyt wiele mnie to kosztowało. Szukam zatem czegoś pośredniego.
Nigdy nie gotowałem cukrówki, bowiem wychodzę z założenia, iż skoro pędzę sam, to zależy mi na produkcie z najwyższej półki. Nigdy nie dosypałem buraczanego cukru do żadnego nastawu, lub zacieru, z tego właśnie powodu.
Nie oznacza to jednak, iż chcę się kurczowo trzymać wyłącznie, za przeproszeniem, metod tradycyjnych.
Słowo tradycja mnie nawet nieco odrzuca, bowiem określa się nim tyle rzeczy i procedur, iż faktycznie utraciło ono swą wartość.
4. Rzecz jasna nie potrafię powiedzieć, kiedy zdołam przeprowadzić doświadczenie z płatkami ziemniaczanymi.
(Moja uwaga dla smutnych panów czytających forum służbowo;
Alkohole wytwarzam w celach naukowych. Dowodzi tego m.in moja obecność na niniejszym portalu i tak precyzyjne, jak umiem, referowanie moich prac badawczych.)
Życie nauczyło mnie cierpliwości, dlatego mierzę zamiary wedle sił i nie deklaruję żadnego terminu, jadąc dzisiejszą urzędniczą nowomową, rozpoczęcia projektu.
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: ZiemniakPyrka »

Doody pisze: wtorek, 23 sty 2024, 00:18 A zacierał ktoś po prostu tarte ziemniaki. Taka breja rozprowadzona w gorącej wodzie powinna się dać dość łatwo zatrzeć enzymami. Ciekawe jak z wydajnością.
Próbowałem różnych metod i jak do tej pory bez rezultatów. Bez parownika pozostaje chyba tylko zamrażanie i rozmrażanie na przemian. Zostawiłem nawet kilka worków pyr na dworze przez kilka ostatnich tygodni w celach testowych, zrobiła się z nich papka. Niestety chyba nie dam rady ich zatrzeć :|

Edycja: Nie dam rady zatrzeć przez brak czasu. Pyry da się zatrzeć, robiłem to niejednokrotnie :bicz: Niestety uzysk jest marny, chyba 4-6l na 100kg o ile dobrze pamiętam.
Ostatnio zmieniony środa, 24 sty 2024, 15:57 przez ZiemniakPyrka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 183
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: stefunk »

Ale w czym jest problem? Przecież skrobia normalnie się zaciera, tu masz jakiś przykład - poprawiony-zacier-z-ziemniakow-t1841-40 ... tent218720
Awatar użytkownika

ZiemniakPyrka
100
Posty: 131
Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: ZiemniakPyrka »

Skrobia ziemniaczana a ziemniaki to zupełnie inne rzeczy. Problem w przypadku ziemniaków stanowi budowa ziaren skrobi.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: rastro »

Budowa ziaren skrobi czy raczej błona komórkowa, którą trzeba uszkodzić żeby się do tych ziaren dobrać?
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

post290002.html#p290002
Parę postów wyżej pisałem o tym co potrzeba aby rozbić komórki skrobi ziemniaczanej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej

Post autor: drgranatt »

ZiemniakPyrka pisze: środa, 24 sty 2024, 13:14 Edycja: Nie dam rady zatrzeć przez brak czasu. Pyry da się zatrzeć, robiłem to niejednokrotnie Niestety uzysk jest marny, chyba 4-6l na 100kg o ile dobrze pamiętam.
No proszę, to jeszcze mniej niż pisałem. Roboty w pip a uzysk bardzo mały.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”