Zacier z mąki ziemniaczanej
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
No może 350 ml dla całego worka
Ok. 7 kg powinno byćElyten♥ pisze:ile można dać maksymalnie skrobi do ogólnej objętości zacieru tak na 27 l. Żeby po sklarowaniu wyszło te 25-26 l do gotowania?
Nie dość, że mało, to jeszcze ładnie pachnie przedgon ze skrobi.defacto pisze:Zaiste, bardzo mało
No może 350 ml dla całego worka
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Dałbym może nawet 8 kg i 24l wody. BLG będzie koło 22 - 24.
Zależy zawsze ile zostanie osadu. raz więcej, raz mniej. Wydaje mi się ze po dodaniu enzymu redukującego lepkość, jest go mniej. Ale teraz gotowałem całość z grzałkami @drgrannat i wycisnąłem jeszcze sporo aromatu i procentu z przerobionej skrobi..
Zależy zawsze ile zostanie osadu. raz więcej, raz mniej. Wydaje mi się ze po dodaniu enzymu redukującego lepkość, jest go mniej. Ale teraz gotowałem całość z grzałkami @drgrannat i wycisnąłem jeszcze sporo aromatu i procentu z przerobionej skrobi..
I love the smell of bimber in the morning.
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
No właśnie ja też planuję wiosną puścić "kartoflankę" na półkowej i dać trochę poleżeć jej z dębiną.
Wydawało się, że krochmal nie ma aromatów które po zadębieniu ujawnią się i spowodują, że powstanie rewelacyjna wódka dębowa.
Także skrobia to nie tylko dobry rektyfikat, ale i destylat.
Wydawało się, że krochmal nie ma aromatów które po zadębieniu ujawnią się i spowodują, że powstanie rewelacyjna wódka dębowa.
Także skrobia to nie tylko dobry rektyfikat, ale i destylat.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 302
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Panowie jak smakuje destylat z mąki ziemniaczanej?
Mam dylemat czy puścić dwa razy na PS-ie (potraktować jak owoce, zboża) czy może pierwszy raz na PS a za drugim razem na długa rurę?
Dodam, że na kolumnie jeszcze nie robiłem nic i to byłaby dziewicza rektyfikacja
P.S.
Czy do mąki ziemniaczanej zatartej na lenia dodajecie pożywki?
Mam dylemat czy puścić dwa razy na PS-ie (potraktować jak owoce, zboża) czy może pierwszy raz na PS a za drugim razem na długa rurę?
Dodam, że na kolumnie jeszcze nie robiłem nic i to byłaby dziewicza rektyfikacja
P.S.
Czy do mąki ziemniaczanej zatartej na lenia dodajecie pożywki?
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Bardzo dobrze. To łagodna i smaczna wódka czysta. Nie ma syndromu dnia następnego. Tylko rozcieńczony spirytus do 40% powinien postać ze 3 miesiące. Wtedy jest super, choć i na świeżą nie można narzekać. Na początku alkohol można porównać do wódki Baczewski. Po 3, 4 miesiącach Baczewski w porównaniu wypadaKrychu35 pisze:Panowie jak smakuje destylat z mąki ziemniaczanej?
Na początek proponuję na raz na wysokiej, jak nastaw cukrowy. Jak nie będzie OK, w co nie wątpię, to można jeszcze raz na wysokiej. Metoda 2,5 zbędna.Krychu35 pisze:Mam dylemat czy puścić dwa razy na PS-ie (potraktować jak owoce, zboża) czy może pierwszy raz na PS a za drugim razem na długa rurę?
Ostatnio zmieniony piątek, 9 gru 2022, 11:18 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Ja robię dwa razy na wypełnieniu. Jak pisze Marek: delikatna, lekko słodkawa i najlepiej po 3 miesiącach.
Robiłem też parę razy na półkowej: zupełnie inny smak, ale musi dłużej postać. Dałem płatki dębowe francuskie. Ale to proponuję rok odczekać.
Robiłem też parę razy na półkowej: zupełnie inny smak, ale musi dłużej postać. Dałem płatki dębowe francuskie. Ale to proponuję rok odczekać.
I love the smell of bimber in the morning.
-
Autor tematu - Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Nie wiem jak robią ci co "na lenia", ja zacierając tradycyjnie w kotle z płaszczem, pożywki nie daję tylko same drożdże.
Opis jest na pierwszej stronie, teraz już odrobinę zaktualizowany, ale w dalszym ciągu prawidłowy.
Opis jest na pierwszej stronie, teraz już odrobinę zaktualizowany, ale w dalszym ciągu prawidłowy.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Ja zacieram na lenia. Pożywki nie dodaję. Drożdżaki zap***alają jak dzikie. Nie kipi, nie ucieka z beczki. No chyba, że ktoś postanowi zamieszać - będzie się pienić. Robię jak w temacie: https://alkohole-domowe.com/forum/wszys ... 23369.html
Edit: w przypadku skrobi nie trzeba szybko schładzać, dzikusy nie wejdą. To nie zboże.
Edit: w przypadku skrobi nie trzeba szybko schładzać, dzikusy nie wejdą. To nie zboże.
Ostatnio zmieniony piątek, 9 gru 2022, 14:16 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 302
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Które z tych drożdży będą lepsze do mąki ziemniaczanej?
- PROFESSIONAL - Vodka Pure Yeast
- Safspirit GR-2
- Turbo Torrpedo z Browin
- PROFESSIONAL - Vodka Pure Yeast
- Safspirit GR-2
- Turbo Torrpedo z Browin
Ostatnio zmieniony sobota, 10 gru 2022, 20:04 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Ja robiąc skrobię część puściłem na rektyfikację, a drugą część przez półki (5 półek) z wcześniejszym odpędem na katalizatorze. Zrobiłem tak, gdyż Kolega @skir pisał w swoich pierwszych postach o skrobi, że nie nadaje się na smakówkę, a jedynie na spirytus, a ja z natury przekorny jestem, to postanowiłem sprawdzić. Po destylacji potraktowałem to płatkami dębowymi średnimi, francuskimi. Po około miesiącu rozlałem do butelek i przy okazji spróbowałem. Nie było to nic dobrego i stwierdziłem, że @skir miał jednak rację. Prawdę powiedziawszy to chciałem to rektyfikować, bo stwierdziłem że jest bardzo dziwne w smaku i ma dziwny zapach. Całe szczęście większość była już w butelkach, więc zostawiłem to, bo jakbym spróbował przed butelkowaniem to na 100% by poszło na rurki.
Po około 3 miesiącach obdarowałem znajomego 2 butelkami, a on po kilku dniach zadzwonił z pytaniem co to było, bo w całym swoim życiu nie pił nic lepszego. Nawet zastanawiałem się, czy aby na pewno nie dałem mu coś innego, ale etykiety nie kłamały. Więc sam przeprowadziłem degustację z moją LP i faktycznie niebo w gębie. Tak więc naprawdę polecam, jednak twierdzę, że należy użyć minimum 5 półek i dość ostro ciąć, bo później robiłem na 3 półkach i zjechałem przy odbiorze do niższego %, żeby zaciągnąć więcej aromatów i jednak było to za bardzo intensywne, jednym słowem gorsze.
Ja używałem drożdży Black Label.
Po około 3 miesiącach obdarowałem znajomego 2 butelkami, a on po kilku dniach zadzwonił z pytaniem co to było, bo w całym swoim życiu nie pił nic lepszego. Nawet zastanawiałem się, czy aby na pewno nie dałem mu coś innego, ale etykiety nie kłamały. Więc sam przeprowadziłem degustację z moją LP i faktycznie niebo w gębie. Tak więc naprawdę polecam, jednak twierdzę, że należy użyć minimum 5 półek i dość ostro ciąć, bo później robiłem na 3 półkach i zjechałem przy odbiorze do niższego %, żeby zaciągnąć więcej aromatów i jednak było to za bardzo intensywne, jednym słowem gorsze.
Ja używałem drożdży Black Label.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 gru 2022, 10:44 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
@kwintom w pierwszym poście tematu https://alkohole-domowe.com/forum/wszys ... ml#p240182 pisałem o tym że zupełnie inny smak ma skrobia na półce i ta po rektyfikacji, oraz że teść i LP wolą rektyfikowaną a ja raczej półkę. Choć musi długo czekać.
Ja robiłem destylacje skrobi na 4 półkach. Smak nie był zadawalający. Dałem do beczki na jakiś czas. Może z pół roku. Potem zlałem. Zupełnie inny smak, ale jeszcze nie to. Dałem płatki francuskie średnio opiekane. Po kolejnym pół roku miód w głębie.
Moim zdaniem:
skrobia rektyfikowana: po 3 miesiącach wspaniała do picia delikatna, lekko słodkawa wódka do picia w dużych ilościach.
skrobia destylowana: co najmniej roczny czas dojrzewania, najlepiej z płatkami francuskimi; idealna do popijania w tumblerze z małą kostką lodu.
Ja robiłem destylacje skrobi na 4 półkach. Smak nie był zadawalający. Dałem do beczki na jakiś czas. Może z pół roku. Potem zlałem. Zupełnie inny smak, ale jeszcze nie to. Dałem płatki francuskie średnio opiekane. Po kolejnym pół roku miód w głębie.
Moim zdaniem:
skrobia rektyfikowana: po 3 miesiącach wspaniała do picia delikatna, lekko słodkawa wódka do picia w dużych ilościach.
skrobia destylowana: co najmniej roczny czas dojrzewania, najlepiej z płatkami francuskimi; idealna do popijania w tumblerze z małą kostką lodu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 gru 2022, 15:55 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Pomysł wódki wypędzonej z mąki ziemniaczanej łazi za mną od lat. Niestety nigdzie nie zdołałem znaleźć surowca. Wszędzie oferują wyłącznie skrobię. Duża różnica, bowiem mąkę wytwarza się z ugotowanych i ususzonych ziemniaków. Podkreślam, iż zależy mi na smaku, czyli pyrowatości samogonu. Oczywiście upraszam o linka, jeśli ktoś zdoła sznurek do aktualnej sprzedaży wygooglać.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Nie myślałeś o takim surowcu: https://allegro.pl/oferta/platki-ziemni ... 9485072311 ?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
@Fiflak, nie wiem czy jest do zdobycia mączka ziemniaczana. Od kiedy pamiętam zawsze w sprzedaży była skrobia ale mogę mylić się.
Jak chcesz zrobić z surowca to tylko pozostaje Ci parowanie ziemniaków i zacieranie takowych. Jak chyba wiesz, wydajność nie jest wysoka.
Jak chcesz zrobić z surowca to tylko pozostaje Ci parowanie ziemniaków i zacieranie takowych. Jak chyba wiesz, wydajność nie jest wysoka.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
lub w niższej cenie, pakowane po 1kg - https://www.abcgastro.pl/platki-ziemniaczane-1-kg
Jest. Może nie mąka, ale grysik ziemniaczany tylko, że cena jak dla nas jest zaporowa. Parę lat temu można było kupić bez problemu, teraz znalazłem tylko płatki - https://sklep.polmarkus.com.pl/platki-z ... zane-25-kg
lub w niższej cenie, pakowane po 1kg - https://www.abcgastro.pl/platki-ziemniaczane-1-kg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 sty 2024, 22:07 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Skoro mąki realnie zakupić się nie da, to pozostaje zatrzeć pilzneńskim słodem płatki ziemniaczane.
Np. takie:
https://www.badapak.pl/platki-ziemniaczane
Jedno gotowanie = 10 kg. Raczej zaryzykuję, bo wariant z parowaniem pyr odpada. Technicznie, w mojej sytuacji, zadanie niewykonalne. Ciekawe, czy płatki wniosą, że tak powiem, kartoflane akcenty. Po prostu muszę się tego dowiedzieć i poinformować bimbrowniczą brać o efektach moich poczynań.
Np. takie:
https://www.badapak.pl/platki-ziemniaczane
Jedno gotowanie = 10 kg. Raczej zaryzykuję, bo wariant z parowaniem pyr odpada. Technicznie, w mojej sytuacji, zadanie niewykonalne. Ciekawe, czy płatki wniosą, że tak powiem, kartoflane akcenty. Po prostu muszę się tego dowiedzieć i poinformować bimbrowniczą brać o efektach moich poczynań.
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Chociaż z opisu wynika, że to raczej naturalne i neutralne dodatki.
Ciekawe jaki będą miały wpływ na końcowy smak?
No rewelacja, tylko radu brakuje.Składniki: ziemniaki 99%, emulgator: E471, stabilizator: difosforan disodowy E450i, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy (E330), przeciwutleniacz: palmitynian askorbylu (E304), kurkuma.
Chociaż z opisu wynika, że to raczej naturalne i neutralne dodatki.
Ciekawe jaki będą miały wpływ na końcowy smak?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 sty 2024, 22:51 przez jakis1234, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 298
- Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
@Doody nie bawiłem się w to ale czy po prostu nie można by skroić ziemniakow w kostkę i ich ugotować? Przecież i tak papka wyjdzie...
Nabazgrane w Tapatalk.
Nabazgrane w Tapatalk.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 sty 2024, 00:23 przez stuf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Posty: 301
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Można się bawić w parowanie w garnku, nie jest konieczny parnik.
Tu mniej więcej pokazane jest jak to zrobić
https://youtu.be/y_6qSxEVVtM?si=oukzwvVgbNLvTS3F
Tu mniej więcej pokazane jest jak to zrobić
https://youtu.be/y_6qSxEVVtM?si=oukzwvVgbNLvTS3F
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Ogólnie z samych ziemniaków jest bardzo mała wydajność bo na poziomie 8-12 dm³/100kg. Poza tym, aby taką wydajność uzyskać potrzeba nam wysokiego ciśnienia i temperatury 5atm i 160ºC (nieosiągalne w warunkach domowych).
Bez uzyskania tych warunków oczywiście możemy zrobić zacier ale wydajność spadnie.
Z płatków ziemniaczanych wydajność jest czterokrotnie większa, tylko co w tych płatkach jest. Pewnie nic aż tak strasznego skoro przeznaczone są do konsumpcji.
Jednym słowem, można zrobić w celu eksperymentu. Roboty w pip.
Bez uzyskania tych warunków oczywiście możemy zrobić zacier ale wydajność spadnie.
Z płatków ziemniaczanych wydajność jest czterokrotnie większa, tylko co w tych płatkach jest. Pewnie nic aż tak strasznego skoro przeznaczone są do konsumpcji.
Jednym słowem, można zrobić w celu eksperymentu. Roboty w pip.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 sty 2024, 08:16 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Odpowiadam w punktach, bo wątek, jak zwykle to bywa z długimi dyskusjami, mocno się rozgałęził.
1. Oczywiście przeczytałem skład płatków, zanim je tu podlinkowałem. Wiem również co kryje się za poszczególnymi E z numerami. Po prostu, nomen omen, nie widzę innej możliwości w mojej sytuacji.
2. Dodatki spożywcze raczej nie powinny wpłynąć na smak samogonu. Po wielkiemu cichu liczę również na to, iż nie podtrują drożdży, lecz wyłącznie eksperyment pokaże, czy mam rację.
3. Dlaczego ja, zwolennik wytwarzania alkoholi klasy premium, typu whisky single malt, zamierzam zastosować, nazwijmy to, surowiec przemysłowy?
Innej opcji, w moim przypadku, zwyczajnie brak. Oczywiście poza wariantem;
rezygnacja z zacierania ziemniaków.
Raz próbowałem klasycznie, ale zbyt wiele mnie to kosztowało. Szukam zatem czegoś pośredniego.
Nigdy nie gotowałem cukrówki, bowiem wychodzę z założenia, iż skoro pędzę sam, to zależy mi na produkcie z najwyższej półki. Nigdy nie dosypałem buraczanego cukru do żadnego nastawu, lub zacieru, z tego właśnie powodu.
Nie oznacza to jednak, iż chcę się kurczowo trzymać wyłącznie, za przeproszeniem, metod tradycyjnych.
Słowo tradycja mnie nawet nieco odrzuca, bowiem określa się nim tyle rzeczy i procedur, iż faktycznie utraciło ono swą wartość.
4. Rzecz jasna nie potrafię powiedzieć, kiedy zdołam przeprowadzić doświadczenie z płatkami ziemniaczanymi.
(Moja uwaga dla smutnych panów czytających forum służbowo;
Alkohole wytwarzam w celach naukowych. Dowodzi tego m.in moja obecność na niniejszym portalu i tak precyzyjne, jak umiem, referowanie moich prac badawczych.)
Życie nauczyło mnie cierpliwości, dlatego mierzę zamiary wedle sił i nie deklaruję żadnego terminu, jadąc dzisiejszą urzędniczą nowomową, rozpoczęcia projektu.
1. Oczywiście przeczytałem skład płatków, zanim je tu podlinkowałem. Wiem również co kryje się za poszczególnymi E z numerami. Po prostu, nomen omen, nie widzę innej możliwości w mojej sytuacji.
2. Dodatki spożywcze raczej nie powinny wpłynąć na smak samogonu. Po wielkiemu cichu liczę również na to, iż nie podtrują drożdży, lecz wyłącznie eksperyment pokaże, czy mam rację.
3. Dlaczego ja, zwolennik wytwarzania alkoholi klasy premium, typu whisky single malt, zamierzam zastosować, nazwijmy to, surowiec przemysłowy?
Innej opcji, w moim przypadku, zwyczajnie brak. Oczywiście poza wariantem;
rezygnacja z zacierania ziemniaków.
Raz próbowałem klasycznie, ale zbyt wiele mnie to kosztowało. Szukam zatem czegoś pośredniego.
Nigdy nie gotowałem cukrówki, bowiem wychodzę z założenia, iż skoro pędzę sam, to zależy mi na produkcie z najwyższej półki. Nigdy nie dosypałem buraczanego cukru do żadnego nastawu, lub zacieru, z tego właśnie powodu.
Nie oznacza to jednak, iż chcę się kurczowo trzymać wyłącznie, za przeproszeniem, metod tradycyjnych.
Słowo tradycja mnie nawet nieco odrzuca, bowiem określa się nim tyle rzeczy i procedur, iż faktycznie utraciło ono swą wartość.
4. Rzecz jasna nie potrafię powiedzieć, kiedy zdołam przeprowadzić doświadczenie z płatkami ziemniaczanymi.
(Moja uwaga dla smutnych panów czytających forum służbowo;
Alkohole wytwarzam w celach naukowych. Dowodzi tego m.in moja obecność na niniejszym portalu i tak precyzyjne, jak umiem, referowanie moich prac badawczych.)
Życie nauczyło mnie cierpliwości, dlatego mierzę zamiary wedle sił i nie deklaruję żadnego terminu, jadąc dzisiejszą urzędniczą nowomową, rozpoczęcia projektu.
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
Edycja: Nie dam rady zatrzeć przez brak czasu. Pyry da się zatrzeć, robiłem to niejednokrotnie Niestety uzysk jest marny, chyba 4-6l na 100kg o ile dobrze pamiętam.
Próbowałem różnych metod i jak do tej pory bez rezultatów. Bez parownika pozostaje chyba tylko zamrażanie i rozmrażanie na przemian. Zostawiłem nawet kilka worków pyr na dworze przez kilka ostatnich tygodni w celach testowych, zrobiła się z nich papka. Niestety chyba nie dam rady ich zatrzeć
Edycja: Nie dam rady zatrzeć przez brak czasu. Pyry da się zatrzeć, robiłem to niejednokrotnie Niestety uzysk jest marny, chyba 4-6l na 100kg o ile dobrze pamiętam.
Ostatnio zmieniony środa, 24 sty 2024, 15:57 przez ZiemniakPyrka, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
post290002.html#p290002
Parę postów wyżej pisałem o tym co potrzeba aby rozbić komórki skrobi ziemniaczanej.
Parę postów wyżej pisałem o tym co potrzeba aby rozbić komórki skrobi ziemniaczanej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Zacier z mąki ziemniaczanej
No proszę, to jeszcze mniej niż pisałem. Roboty w pip a uzysk bardzo mały.ZiemniakPyrka pisze: ↑środa, 24 sty 2024, 13:14 Edycja: Nie dam rady zatrzeć przez brak czasu. Pyry da się zatrzeć, robiłem to niejednokrotnie Niestety uzysk jest marny, chyba 4-6l na 100kg o ile dobrze pamiętam.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html