zacier z kukurydzy

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7279
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1691 razy

Post autor: radius »

Enzym niczego nie zastępuje. Enzymami, czy to zawartymi w słodowanym ziarnie czy "w butelce", zacierasz skrobię zawartą w ziarnie.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

spinacz
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 14 gru 2015, 15:46
Podziękował: 5 razy
Re: Odp: zacier z kukurydzy

Post autor: spinacz »

Więc zastępuje proces słodowania.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Kamal »

Zastępuje proces tworzenia się enzymów w ziarnie. Czyli słodowania. :-)
Ale ktoś pisał, że ziarno słodowane daje lepsze aromaty niż nie słodowane. :-)
K.
Obrazek

bacoma998
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:27
Podziękował: 1 raz
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: bacoma998 »

Calyx pisze:
8 kg śruty kukurydzianej
45 litrów wody
12 kg cukru
drożdże T3

Cała zabawa polega na cierpliwym eksperymentowaniu
i cierpliwym czekaniu na efekty :)

Pozdrawiam Calyx
Witam mam pytanie jaką gorącą wodą zalewamy składniki i czy śrutę płuczemy wcześniej. Sory ale będę robił pierwszy raz nastaw z kukurydzy a po przeczytaniu kilku postów mam mętlik w głowie. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: seneka »

W dziale "Problemy zacierowe" jest temat "zacieranie z dodatkiem dundru".Poczytaj sobie posty kolegi GrOOObego wszystko jest jak byk napisane. :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

Emillio29
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 17 gru 2016, 10:43
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Emillio29 »

Witajcie. Mam pewne Informacje które mogą pomóc wszystkim - i mnie oczywiście.
Mianowicie, Kukurydza - mączka, czy śruta , jeśli jest zacierana i upłynniana Alfaamylazą, tworzą się cukry- maltoza(czy cuś takego), dekstryny i sacharoza(bodajże)- to są wiadomości z podstawówki, więc 20 lat temu. Pamiętam też , że Alfaamylaza najlepiej rozpuszcza śrute w temp 62, lub 72*C. potem po upłynnieniu, są jeszcze dekstryny które nie są trawione przez drożdże, ale jest jeszcze jeden myk- nazywa się to gamma amylaza, albo glukoamylaza - która w temp 62- albo 72*C najlepiej działa i z dekstryn powstają związki cukrowe które są przez drożdże trawione- takim sposobem cały cukier ze śruty pięknie pożerają drożdże. Chciałbym skonsultować moją dawną wiedzę z kimś kto się zna na chemii. Pamiętam, że ogromną ilość enzymów ma prosty Młody jęczmień. Czy ktoś zamiast enzymów używał go do scukrzania i upłynniania?
Awatar użytkownika

kosak30
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 17 sty 2020, 15:43
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: kosak30 »

Cześć. Pomyślałem sobie by do gotowego nastawu z 7 kg cukru i drożdży turbo, cukrówki, dołożyć śruty z kukurydzy. Czy efekt jakiś będzie smakowo lepszy niż z samej cukrówki? Moja maszyna to aabratek. Katalizator 30 cm zasypany sprężynkami miedzianymi. Kolumna 110 cm, podparcie to zmywak nierdzewny, sprężynki pryzmatyczne i u góry znów zmywak.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 mar 2020, 18:59 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Kamal »

Bez sensu, jak chcesz zaczynać nastawy z zbożem i cukrem to ziarno-bez-zacierania-t318.html oraz latwy-kwasny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212.html
Albo bez cukru, i zacieranie zbóż.
K.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 mar 2020, 19:56 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: masterpaw2 »

@kosak30, tylko pamiętaj żeby takich nastawów, zacierów o jakich wspomniał kolega Kamal nie rektyfikować, a destylować.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: mocho »

Zależy co chce otrzymać, jak czystą z posmakiem to moim zdaniem jednak rektyfikacja
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: klozet666 »

Panowie,

Nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się tutaj.

Zacierałem pierwszy raz z kukurydzy z enzymami.

Proporcje 200l wody
80kg śruty kukurydzianej
Enzymy z deptanej.

Blg wyszło 17,5

Pytanie teraz takie, czy jeśli bym dał tak jak większość osób tutaj robi czyli 200l wody i 70kg śruty to efekty był by ten sam?

Jest jakieś info ile enzymy są w stanie przerobić? Próbę jodowa wychodziła cały czas pozytywna pomimo blg prawie 18.

Jakie blg można maksymalnie uzyskać? ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Doody »

Dość gruba śruta. Opisz jak zacierałeś.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

klozet666
30
Posty: 32
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2013, 12:40
Krótko o sobie: Bimbrownik garażowy
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Łódź
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: klozet666 »

1. Woda do 75 z połowa enzymu alfa
2. Wsypałem śrutę grzanie do 95. Dodałem resztę enzymu
3. 2,5 godz zostawiłem z włączonym mieszadłem
4.później schłodziłem do 63C dodałem enzym scukrzający i redukujący lepkość
5. Zostawiłem tak kolejne 4 godziny. Blg wtedy już przy korekcie cukromierza było w granicach 18
6. Schłodziłem do 25 i dodałem drożdże

Cały czas chodziło mieszadło.

Jakie blg powinno być przy takich ilościach kukurydzy?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 20 maja 2020, 19:16 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

dzik621
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 29 paź 2019, 10:58
Podziękował: 2 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: dzik621 »

klozet666 pisze: Proporcje 200l wody
80kg śruty kukurydzianej
Enzymy z deptanej.

Blg wyszło 17,5

Pytanie teraz takie, czy jeśli bym dał tak jak większość osób tutaj robi czyli 200l wody i 70kg śruty to efekty był by ten sam?

Jest jakieś info ile enzymy są w stanie przerobić? Próbę jodowa wychodziła cały czas pozytywna pomimo blg prawie 18.

Jakie blg można maksymalnie uzyskać?
Kukurydza zawiera 60-70% skrobi, efektywność bardzo skutecznego zacierania to 80%. Czyli masz 0,56*80kg = 44,8 kg cukru w 280kg zacieru = 16BLG. Twoje 17,5 jest zatem prawidłowym i dość dobrym wynikiem, biorąc pod uwagę niecukry.

Gdybyś dał 70kg zamiast 80 to miałbyś odpowiednio mniejsze BLG i nieco rzadszy zacier.

Pomiar BLG przed zadaniem drożdży też nie będzie dokładny, bo enzymy pracują również w trakcje fermentacji i w niższej temperaturze (60-65*C to temperatura optymalna, ale w niższej też działają tylko słabiej). Próba jodowa wyjdzie Ci negatywna po skończonej fermentacji, zwłaszcza jak zadasz drożdże z amyloglukozydazą.

Na opakowaniu enzymów masz podaje ile stosuje się enzymu na ile ziarna: np. 50ml na 108kg śruty kukurydzianej (ja tak mam napisane na jednej z buteleczek).

Pawlik67
200
Posty: 224
Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Pawlik67 »

koledzy mam pytanie, nie znalazłem innego bardziej pasującego tematu, a nie chce zaczynać nowego. Chodzi mi o śrutę kukurydzianą, a konkretnie produkt z "gniotownika". Znajomy obiecał mi parę kilogramów świeżej tegorocznej kukurydzy, ale nie ma śrutownika, za to ma "gniotownik , który nie mieli na żarnach tylko gniecie ziarno. Teraz pytanie , czy taki produkt z Gniotownika nadaje sie sie do zacierania? Chciałem zrobić coś na wzór Burbona.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Góral bagienny »

Nadaje się śmiało zacieraj :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

kwik44
1250
Posty: 1256
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 238 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: kwik44 »

Sam ma gniotownik od Patryka i super działa. Tak, że nastawiaj i zacieraj ;)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3779
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 457 razy
Re: zacier z kukurydzy

Post autor: Doody »

Gniotownik jest nawet lepszy od śrutownika zwłaszcza dla zbóż z łuską. Dla kukurydzy akurat większego znaczenia to nie ma, niemniej się nadaje ;)
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”