Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Jerzy Dobry
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 11 lut 2018, 23:44
Załączniki
Zacier z kaszy burgur

Postautor: Jerzy Dobry » piątek, 13 kwie 2018, 21:40

Cześć, mam okazję tanio pozyskać duże ilości kaszy burgur. Jest to kasza z pszenicy twardej stosowanej między innymi do produkcji makaronów. Mam pytanie, czy da się z tej kaszy zrobić zacier? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam J.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5225
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z kaszy burgur

Postautor: Zygmunt » piątek, 13 kwie 2018, 22:13

Bulgur zatrzesz bez problemu. Jak gruby, to ześrutować i poszczuć enzymami jak zwykłe ziarno.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
Jerzy Dobry
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 11 lut 2018, 23:44
Załączniki
Re: Zacier z kaszy burgur

Postautor: Jerzy Dobry » sobota, 14 kwie 2018, 09:20

Zygmunt, a te enzymy to rozumiem, że to jest słód jęczmienny? W jakiej proporcji mam mieszać? Kasza jest drobna tak na oko przypomina grubszy kus kus. Jak ktoś chce to mogę odpalić trochę. Woreczki po pięć kilo 50gr/kg. Dzięki za info.

Awatar użytkownika

psotamt
200
Posty: 207
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Lubię poeksperymentować, bo wszystko co nowe ciekawsze i przyjemniejsze
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Zacier z kaszy burgur

Postautor: psotamt » sobota, 14 kwie 2018, 10:13

Jerzy Dobry pisze:Zygmunt, a te enzymy to rozumiem, że to jest słód jęczmienny?
Niekoniecznie. Technologia idzie do przodu i słód już nie jest konieczny ;) TEN ZESTAW wystarczy na więcej niż ćwierć tony zboża, śruty, kaszy itp. Dodatkowo możesz wziąć Enzym redukujący lepkość, gdyby zacier ciężko było mieszać.
Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami.
Georg Orwell


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości