Zacier z kaszy burgur

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Jerzy Dobry
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 lut 2018, 23:44
Podziękował: 9 razy

Post autor: Jerzy Dobry »

Cześć, mam okazję tanio pozyskać duże ilości kaszy burgur. Jest to kasza z pszenicy twardej stosowanej między innymi do produkcji makaronów. Mam pytanie, czy da się z tej kaszy zrobić zacier? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam J.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Zacier z kaszy burgur

Post autor: Zygmunt »

Bulgur zatrzesz bez problemu. Jak gruby, to ześrutować i poszczuć enzymami jak zwykłe ziarno.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
Jerzy Dobry
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 lut 2018, 23:44
Podziękował: 9 razy
Re: Zacier z kaszy burgur

Post autor: Jerzy Dobry »

Zygmunt, a te enzymy to rozumiem, że to jest słód jęczmienny? W jakiej proporcji mam mieszać? Kasza jest drobna tak na oko przypomina grubszy kus kus. Jak ktoś chce to mogę odpalić trochę. Woreczki po pięć kilo 50gr/kg. Dzięki za info.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier z kaszy burgur

Post autor: psotamt »

Jerzy Dobry pisze:Zygmunt, a te enzymy to rozumiem, że to jest słód jęczmienny?
Niekoniecznie. Technologia idzie do przodu i słód już nie jest konieczny ;) TEN ZESTAW wystarczy na więcej niż ćwierć tony zboża, śruty, kaszy itp. Dodatkowo możesz wziąć Enzym redukujący lepkość, gdyby zacier ciężko było mieszać.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”