Zacier z jęczmienia i glut

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3839
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy

Post autor: Doody »

Ja bym to wywalił i zatarł od nowa. W końcu cena jęczmienia niesłodowanego nie jest wysoka. Wiele nie tracisz a szkoda Twojego czasu i pracy. Zrób tak jak napisałem wyżej. Powinno być dobrze i będziesz się cieszył dobrym destylatem :ok:
Pozdrawiam
Darek
alembiki

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

@henik nie wiem czy patrzyłeś na zdjęcie, wiem że nie jest idealne ale widać że glut ma konsystencję bardziej chleba niż ciasta. Nie da się tego podgrzać!! Chyba że w piecu. :) Mimo to dzięki za chęć pomocy. Teraz to już bardziej interesuje mnie dlaczego tak się stało i jak nie dopuścić do takiej sytuacji następnym razem.

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

@Doody to co wyszło to wywalę. Co do twoich rad to bardzo cenne. Możliwe że zbyt mała ilość tej wody. Ziarno przed śrutowaniem było mocno wysuszone. Może to się dołożyło do mojej porażki.

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

A enzym upłynniający to jaki zastosowałeś?

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

Starowaru, nieprzeterminowany, 1,1ml, rozrobiony wcześniej w 11ml wody.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3839
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: Doody »

Zwykłe używa się trochę więcej niż jest zalecane. Mogłeś spokojnie wlać te 2ml zwłaszcza przy tak małej ilości zboża. Ja na 30kg zboża daję zwykle 7ml enzymu upłynniającego i 20-22ml glukoamylazy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 mar 2019, 22:01 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Ja dodaję w dwóch turach po 1ml na 7 kg żyta ale rozcięńczam w większej ilości wody ph około 6. Zboże sypie przy 90 stopniach dodaje enzym , zakwaszam kwasem mlekowym. Ja! dogrzewam do zagotowania, mieszam i jak temp spadnie w około 90 stopni dodaje drugą porcje upłynniającego kocyk i 90 minut w spokoju.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: klepa »

Wodą i temperaturą skleikowałeś skrobię. Jeśli powstał glut, tzn. żeś jej nie upłynnił. A to z kolei znaczy, że... pomyliłeś buteleczki z enzymami!
Pierwsze zaciery za płoty. ;)
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2019, 07:40 przez klepa, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

Buteleczek nie pomyliłem. W 100% jestem pewien że zastosowałem właściwy enzym, upłynniający.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

@dzozef, następnym razem zagrzej wodę maksymalnie do 75-80ºC wraz z połową enzymu upłynniającego, następne wsypuj śrutę jednocześnie dobrze mieszając. Najlepiej użyć wiertarki z mieszadłem do farb. Teraz dodaj drugą porcję enzymu i ponownie dobrze wymieszaj. Po schłodzeniu zacieru do ok. 65ºC, dodaj enzym scukrzający oraz enzym redukujący lepkość - https://www.aabratek.pl/produkty/481/En ... _50ml.html i powinno wszystko się udać :ok:
W pierwszym procesie po prostu ugotowałeś śrutę i zrobiło się ciasto :D
Zapoznaj się też z tym ;
http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie- ... -straszny/
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2019, 09:05 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

@radius, zanim cokolwiek jeszcze napiszesz to poczytaj. https://www.researchgate.net/publicatio ... RZELNICZYM
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3839
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: Doody »

Widzę, że kolego @henik jesteś teoretykiem. To świetnie znać teorie procesu i podpierać się nią w praktyce, ale jeszcze lepiej być dobrym praktykiem. Warunki domowe różnią się znacznie od warunków przemysłowych. Przeprowadziłem dziesiątki zacierań i to zwykle w ilościach 30kg zboża na raz, a kolega Radius pewnie setki, i mogę powiedzieć, że opisany przez niego proces jest jak najbardziej prawidłowy. Czy można go jeszcze udoskonalić? Oczywiście, jak wszystko na tym świecie, ale skoro zacierając "na lenia" taka ilość zboża (nie mam możliwości podgrzewania i różnicowania temperatur zacierania w beczce) uzyskuję wydajność na poziomie 20 czasami więcej Blg, jestem zadowolony a ilość otrzymanego destylatu mnie satysfakcjonuje. Więc jak potrafisz lepiej sobie poradzić z zacieraniem to świetnie opisz jak to robisz, stestujemy. Wszystkie te opracowania przeczytałem już zarówno w źródłach polsko jak i angielsko języcznych. Ostatnio nawet zagłębiłem się w wyniki rosyjskich amatorów zacierania (Youtube). Praktyka czyni mistrza.
Pozdrawiam
Darek

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Doody, weź poczytaj swoje posty, jedne zaprzeczają drugim"mistrzu" A te niby teorie są wykorzystywane przez setki lat, ale oczywiście Ty wiesz lepiej Ty masz największą wydajność, bo masz zawsze najlepsze zboże. A kolega @radius sam potrafi się wypowiadać.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

No i wypowiedział się, dając "łapkę" w górę koledze Doody :ok:
@henik, ile zrobiłeś zacierów w swojej "karierze" i z jakich zbóż?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Widzę, @radius że, komitywa działa, jak zawsze na straży. Jak ktoś zadaje mnie takie pytania ile, jakie i to po raz wtóry, to czuję na sobie rękę CBA. Ale proszę najwięcej żyto z wysładzaniem i bez, proso tak i tak, pszenica tak i tak, i raz żołędzie, pycha ale było mało. A zapomniałem o kukurydzy ale mnie osobiście nie odpowiada.
Ostatnio zmieniony środa, 20 mar 2019, 10:53 przez henik, łącznie zmieniany 1 raz.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3839
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: Doody »

Więc najlepiej niech każdy z nas trzyma się swoich własnych doświadczeń a będziemy szczęśliwymi ludźmi. Ja kombinowałem na wszystkie możliwe sposoby i z różnymi zbożami, wypracowałem sobie swoją metodę do słodów, do niesłodowanego ziarna i się jej trzymam. Za każdym razem mi wychodzi i jestem z niej zadowolony. Jak ktoś mnie pyta jak robię to opisuję to zgodnie z prawdą. Czy ktoś skorzysta czy nie to jego prywatna sprawa. Mnie kiedyś pomogły rady bardziej doświadczonych kolegów, teraz staram się odwdzięczyć tym samym. Zdrowie :piwo:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

henik pisze:Widzę, @radius że, komitywa działa
Żadna komitywa ;) Po prostu zgadzam się w pełni z tym, co napisał Doody. Procesy technologiczne stosowane w gorzelnictwie przemysłowym znam bardzo dobrze, więc epatowanie linkami do nich już mnie nie "podnieca" :mrgreen:
Na koniec postawię jeszcze tylko jedno pytanie retoryczne. Ty, zrobiłeś oczywiście wszystkie te zacierania zgodnie z procesami z linków, które zamieściłeś, stosując metody przemysłowe, tak? :shock:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Doody:ok: I teraz rozmawiamy, tak to powinno wyglądać od początku :piwo:
@radius jesteś słońce tego forum mocno konfliktowy. Merytorycznie odniósł się kolega @Klepa. A linki są po to, bo zacieranie domowe wiele nie różni się od przemysłowego. Przykładem jest system Bus
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

Ja jestem konfliktowy ? :smiech: Podaję koledze najprostsze sposoby na zacieranie w domowych warunkach a ty wrzucasz linki do procesów przemysłowych. No, to może być konflikt (interesów, sposobów, metod ???)
Co do technologi BUS, to tu się z tobą zgadzam. 99% "zacieraczy" z tego forum jej używa, pewnie nie wiedząc nawet, że tak się ona nazywa :D Zauważ tylko jedno. W tej metodzie, nie gotuje się zboża. Podgrzewa się tylko do 80-90ºC i tak też napisałem koledze dzozef, a ty od razu wyskoczyłeś z technologiami gorzelniczymi i mnie do nich odsyłasz. Pytam, po co?
Każdy z nas wypracował przez lata swoje sposoby na otrzymywanie jak najwyższej wydajności zacierania, więc pozostańmy przy tym, a dla ostudzenia emocji - :piwo: :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

Zaraz emocje, dyskusja! a że, bywa czasami burzliwa to później lepiej smakuje :piwo:

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

Widzę że rozgorzała ostra merytoryczna dyskusja. Niestety ja w tej materii jestem kompletnym laikiem i jeżeli możecie to tak w skrócie. Mojego "gluta" spowodowała za wysoka temperatura czy zbyt długi czas podgrzewania?
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: klepa »

Nie, no! Ani temp., ani czas, tylko coś banalnego. Co to za śruta? Może to pęczak, a nie śruta?

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

W zeszłym roku kupiłem całe ziarno jęczmienia i leżało sobie w domowych warunkach. Przed zacieraniem zmieliłem je w termo Thermomixsie. Struktura nie odbiegała od klasycznego śrutowania.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: klepa »

Hm... To trzeba sprawdzić enzym - pół kilo na półtora litra w garnek i (gugiel podaje, że 1ml to 20 kropel) dla pewności 2 krople upłynniającego. Jak glut , to nowy enzym , a jak nie, to coś pokićkałeś. Zrób, bo nie zasnę. :D

henik
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: henik »

:ok: To właśnie miałem napisać. Oczywiście nie zapomnij sprawdzić Ph.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: radius »

No i nie przesadzaj z temperaturą kleikowania ;)
Dodatkowo zaopatrz się w enzym redukujący lepkość, tak jak pisałem wcześniej.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
dzozef
200
Posty: 236
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: dzozef »

Niestety w tym tygodniu już nie dam rady żadnych testów zrobić. Dopiero w przyszłym tygodniu coś podziałam. Oczywiście z zastosowaniem Waszych rad. Dzięki wszystkim za pomoc. :poklon;

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zacier z jęczmienia i glut

Post autor: chilka69 »

Wiem że trochę czasu minęło ale jestem ciekawy jak wyszło Ci następnym razem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”