Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
l3onsjo
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Załączniki
Zacier z dodatkiem słodów karmelowych

Postautor: l3onsjo » czwartek, 18 paź 2018, 10:19

Zastanawiam się nad zakupem 25 kg słodu karmelowego. Do piwa tyle nie zużyję.
Po głowie chodzi mi zacier o takich proporcjach:
Słód pilsner/pale ale - 6 -kg,
słód karmelowy - 3 kg,
Owies - 1 kg (zeszłoroczny, troszkę zostało).
Nie znalazłem nic na temat dodatku słodu karmelowego do zacieru. Może ma ktoś jakieś doświadczenia z nim?


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

manowar
650
Posty: 653
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Zacier z dodatkiem słodów karmelowych

Postautor: manowar » czwartek, 18 paź 2018, 14:43

Odpowiedzmy sobie na pytanie po co daje się słody karmelowe do piwa... przede wszystkim dla uzyskania barwy, smaku a także aromatu. Dzięki temu piwo jest po prostu lepsze. Oczywiście słody karmelowe wnoszą też do zacieru skrobie, dzięki której będzie wyższe końcowe BLG, ale to nie jest ich podstawowa rola. Wracamy do destylacji. Oczywiście możesz użyć słodów karmelowych, tylko nie ma to żadnego ekonomicznego uzasadnienia. Ilość skrobi w tych słodach jest niższa niż w podstawowych za to cena jest wyższa - w Malteurope za worek 25kg pilsa 67,50 a karmel dwa razy droższy. Ergo jak masz wyrzucić to lepiej zatrzeć, ale sensowniej jest kupować karmel w mniejszych ilościach.
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ


Autor tematu
l3onsjo
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Załączniki
Re: Zacier z dodatkiem słodów karmelowych

Postautor: l3onsjo » czwartek, 18 paź 2018, 17:31

Mep©Caramel - 25 kg
Brutto: 76,88 zł

Z resztą zgoda. Najbardziej interesował mnie wpływ na smak gotowego produktu, troszkę słabo to opisałem :hmm:


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości