Nastaw stanął w miejscu
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu
Do zewnętrznych podgrzewaczy nastawów bez termostatu stosowałem regulator do terrarium: http://allegro.pl/rt-2-termoregulator-t ... 78113.html lub http://allegro.pl/rt-2c-cyfrowy-termore ... 64449.html
A obecnie fermentuję tylko latem, gdy temperatury sprzyjają
A obecnie fermentuję tylko latem, gdy temperatury sprzyjają
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu
Muszę się przyznać bez bicia - głupota rosjana: nastaw stanął w miejscu, bo... wszystko zostało przerobione
Chciałem już wszystko wyrzucić na kompost, ale dla świetego spokoju zmierzyłem BLG. Z 21 spadło na -3. I to przez 3 dni. 10 g G995 przerobiły 55 litrowy nastaw szybciej niż turbo. Nie myślałem, że pomarańcze tak im smakują. Wadą była temperatura: 30 st C. Zobaczymy co z tego wyjdzie, może będzie dobre na Biebrówek
Chciałem już wszystko wyrzucić na kompost, ale dla świetego spokoju zmierzyłem BLG. Z 21 spadło na -3. I to przez 3 dni. 10 g G995 przerobiły 55 litrowy nastaw szybciej niż turbo. Nie myślałem, że pomarańcze tak im smakują. Wadą była temperatura: 30 st C. Zobaczymy co z tego wyjdzie, może będzie dobre na Biebrówek
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 12
- Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 09:29
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw stanął w miejscu
Zgodnie z Waszymi zaleceniami przegotowałem 250l nastawu, który przestał pracować przy 9BLG 5x50l. Uzyskałem dunder jakieś 150-180 litrów w kolorze ciemnej herbaty, który pokazywał 14BLG. Ów dunder postał 3 dni w pomieszczeniu o temperaturze 22*C i dzisiaj postanowiłem dodać cukru aby uzyskać 22BLG i grzyby. Zajrzałem do beczki, a tam fermentacja idzie na całego. Po pierwsze czy to normalny objaw? Po drugie czy "paprać" to dodatkowym cukrem i dodać porcję grzybów?
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,