Nastaw stanął w miejscu

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

stary69
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 09:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: stary69 »

Kolego Doody.
Czy ja dobrze zrozumiałem, że rozpuszczając 80 kg cukru, w 250 l wody i dodaniu tylko 4 opakowania drożdży one się namnożą i skonsumują cały cukier tworząc surowiec do gotowania z zawartością 14-18%?
Ostatnio zmieniony piątek, 15 gru 2017, 12:18 przez stary69, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: Doody »

Oczywiście, że tak. Tylko nie stanie się to w dwa dni a raczej w miesiąc. Oczywiście gdy beczka będzie stała w temperaturze pokojowej.
Pozdrawiam
Darek

stary69
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 09:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: stary69 »

Wczoraj dodałem 1 opakowanie drożdży Moskva style, utrzymuję temperaturę nastawy na poziomie 25*C i dzisiaj około godziny 17.00 zaczęło delikatnie pracować. Mam nadzieje, że przepracuje do końca. Odezwę się jakie będą rezultaty.

Mlotekone
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 24 lut 2017, 14:51
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: Mlotekone »

Podłączę się do tematu :) zrobiłem nastaw ze starych dżemów, dołączając troszkę cukrem. Wyszło ok 60 litrów z blg początkowym 21 i zadałem paczkę drożdży moskva style. Beczka w temp. pokojowej. Po pięciu dniach blg 10, ale fermentuje bardzo słabo. Pytanie brzmi czy jeszcze czekać, czy zadać kolejną paczkę grzybów?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: Kamal »

Jak Ci się nie spieszy, to czekaj.
K.
Obrazek

moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: moryske »

Zrobiłem nastaw z jabłek, blg O ale po zdjęciu pokrywy dziś rano góra nastawu wyraźnie odczułem, że jest ciepła i pojawiają się drobne bobelki tak jakby się pienił, teraz wieczorem to samo zjawisko ale górna warstwa nastawu po między jabłkami szklista jakby następowało klarowanie. Owoce parę dni temu wydawało mi się że więcej miały w sobie %. W cieczy odczuwa się lekki posmak goryczy i wina wytrawnego. Martwi mnie to, że zamiast cichego klarowania lekko się pieni. Czy czasami nie są to początki przechodzenia w ocet choć tego nie wyczuwam. Chyba należy i to jak najszybciej dać na rurki. czy może ktoś coś dodać.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: golec269 »

Wszystko w porządku, nastaw kończy pracę. Szykuj sprzęt i gotuj. Nie raz schodzi poniżej 0 blg np do -1 i fermentacja ustaje. Posmak wina wytrawnego to właściwy smak nastawu.

lesu.pl
100
Posty: 126
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: lesu.pl »

Zróbcie sobie doświadczenie. Temperatura ciała to 36,6 stopnia. Nalej do naczynia wody i powoli podgrzewaj na kuchence gazowej. Kontroluj temperaturę termometrem i co jakiś czas wkładaj do wody rękę. Temperatura odbierana jako ciepła będzie wyższa od temperatury ciała. Jeżeli czujesz, że beczka jest ciepła to sytuacja jest wysoce alarmowa i przewyższa 38 stopni C. Przy większych nastawach i wyższych temperaturach otoczenia warto cały czas kontrolować temperaturę nawet najtańczym termometrem panelowym z alarmem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: Pretender »

moryske pisze:Zrobiłem nastaw z jabłek, blg O ale po zdjęciu pokrywy dziś rano góra nastawu wyraźnie odczułem, że jest ciepła i pojawiają się drobne bobelki tak jakby się pienił, teraz wieczorem to samo zjawisko ale górna warstwa nastawu po między jabłkami szklista jakby następowało klarowanie. Owoce parę dni temu wydawało mi się że więcej miały w sobie %. W cieczy odczuwa się lekki posmak goryczy i wina wytrawnego. Martwi mnie to, że zamiast cichego klarowania lekko się pieni. Czy czasami nie są to początki przechodzenia w ocet choć tego nie wyczuwam. Chyba należy i to jak najszybciej dać na rurki. czy może ktoś coś dodać.
Kolego, dublujesz posty ...

stary69
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 09:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: stary69 »

Minęło dwa tygodnie. Temperatura nastawy oscyluje w okolicach 25*. BLG spadło z 16 do 10 i całość pracuje ale bardzo powoli i delikatnie. Będzie coś z tego?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: Doody »

Daj spokojnie temu czas. Jeżeli nic się nie wydarzy, to za około 7-8 dni powinieneś zejść z Blg do wartości ujemnych.
Pozdrawiam
Darek

stary69
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 09:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: stary69 »

Dziękuję za informację. Będę czekał cierpliwie i dam znać o postępach.
Pozdrawiam,

moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
NOWY NASTAW

Post autor: moryske »

Zrobiłem nastaw w sumie ok. 52 L (10 kg cukru + woda i dunder oraz starego dobrego ok. 2 L dżemu oraz drożdże Turbo-Grapa do nastawu owocowego) Początkowe Blg wyszło wysokie ok.26 st, fermentacja ruszyła b. dobrze. Na trzeci dzień już ok 10 Blg i temp 24,6 st. Dodałem 3 kg rozpuszczonego cukru i Blg skoczyło do 14 st. i dalej pracują dość mocno. Zastanawia mnie fakt, że dość szybko "zjedzony" został ten pierwszy cukier. Gdy Blg zejdzie do 8-9 st. zamierzam ponownie dodać ok. 1,5 kg cukru ale nie wiem czy drożdże zdołają wszystek cukier przerobić. Czy dany cukier może być przerobiony na coś innego niż alkohol. Smak nastawu tak jak by musujące wino lekko wytrawne. Czy ktoś może podzielić się swoją opinią ?

Riddick
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 22:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: Riddick »

Grzyby mogą produkować fuzle i inne niepożądane zwiąski. Umiejętne prowadzenie procesu rozdzieli dobry spirytus od syfu.
A grzyby o ile mają warunki przerobią tyle słodyczy ile się da, aż zabije je. %

stary69
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 09:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: stary69 »

Minęły kolejne trzy tygodnie. Nastaw doszedł do 9 BLG, przestał pracować i zaczął się klarować. Postanowiłem zgodnie z sugestią kolegi prolog 1975 przegotować nastaw i wykorzystać dunder do następnego nastawu. Nie wiem jaką uzyskam wydajność. Jak zakończę gotowanie dam znać.
Pozdrawiam,

stary69
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 09:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: stary69 »

Przegotowałem 45 litrów nastawu w kegu 50 litrów na taborecie gazowym i uzyskałem około 5-5,5 litra produktu 90%. Dunder ma kolor mocnej herbaty i wykazuje 14 BLG. Czy ten ciemny dunder nadaje się do kolejnego nastawu?
Pozdrawiam,

stary69
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 09:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: stary69 »

Zwracam się z prośbą do doświadczonych forumowiczów. Czy pozyskany dunder jak w poście wyżej, czyli w kolorze mocnej herbaty i wskazaniem 14 BLG nadaje się do kolejnego nastawu?
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: manowar »

O dundrze było i to nie raz. Daj cukru do 22blg i drożdże - i im szybciej tym lepiej bo jak tak będzie stało i czekało to w końcu zapleśnieje.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

stary69
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 09:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: stary69 »

Dziękuję za informację. Nastawu miałem jakieś 250 litrów. Jutro przegotuję ostatnią turę i jutro nastawię następne.
Pozdrawiam,

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: rosjan »

Słuchajcie, mam problem
Przygotowałem nastaw z pomarańczy: 30 l soku pomarańczowego sterylizowanego, 15 kg pomarańczy BIO posiekanych na plasterki I jakieś 6 kg glukozy. do tego bayanusy G 995 z pożywką. Zamoczyłem suche drożdże w nastawię o temperaturze 25°C i po około 20 min dodałem do całości. Beczkę okręciłem matą grzewczą 40 W i zapomniałem ją wyłączyć na noc ...
Po 24 h temperatura w beczce wynosiła 30°C a bulgotanie przebiegało z prędkością mniej więcej 5 na sekundę -> myślałem że Korek wystrzeli razem z rurką. Od razu wyłączyłem grzanie i na drugą dobę temperatura spadła do 17°C. Problem w tym że bulgotanie przestało zupełnie. nastaw nie pracuje... ponownie podłączyłem matę Grzewczą i temperatura wzrosła do 24°C. Nastaw nadal nie pracuje.
Czy myślicie że owoce Bio mogą być z chemią, która zabiła grzyby ?
Co poradzicie w takiej sytuacji ?
Pozdrawiam
Jachu

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: gadaka »

Optymalna temperatura fermentacji dla Bayanusów to 20-25*C ale i w 17*C powinny pracować. Jeśli blg nie spada to podgrzałbym część nastawu do około 25*C i restartował.

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: rosjan »

Yes, spróbuję z restartem ... może Bayanusami AOC?
Nigdy mi się to nie zdarzyło :(
Pozdrawiam
Jachu

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: wawaldek11 »

Do zewnętrznych podgrzewaczy nastawów bez termostatu stosowałem regulator do terrarium: http://allegro.pl/rt-2-termoregulator-t ... 78113.html lub http://allegro.pl/rt-2c-cyfrowy-termore ... 64449.html
A obecnie fermentuję tylko latem, gdy temperatury sprzyjają :)
Pozdrawiam,
Waldek

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: rosjan »

Muszę się przyznać bez bicia - głupota rosjana: nastaw stanął w miejscu, bo... wszystko zostało przerobione :oops: :oops: :oops:
Chciałem już wszystko wyrzucić na kompost, ale dla świetego spokoju zmierzyłem BLG. Z 21 spadło na -3. I to przez 3 dni. 10 g G995 przerobiły 55 litrowy nastaw szybciej niż turbo. Nie myślałem, że pomarańcze tak im smakują. Wadą była temperatura: 30 st C. Zobaczymy co z tego wyjdzie, może będzie dobre na Biebrówek :D
Pozdrawiam
Jachu

stary69
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 14 gru 2017, 09:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw stanął w miejscu

Post autor: stary69 »

Zgodnie z Waszymi zaleceniami przegotowałem 250l nastawu, który przestał pracować przy 9BLG 5x50l. Uzyskałem dunder jakieś 150-180 litrów w kolorze ciemnej herbaty, który pokazywał 14BLG. Ów dunder postał 3 dni w pomieszczeniu o temperaturze 22*C i dzisiaj postanowiłem dodać cukru aby uzyskać 22BLG i grzyby. Zajrzałem do beczki, a tam fermentacja idzie na całego. Po pierwsze czy to normalny objaw? Po drugie czy "paprać" to dodatkowym cukrem i dodać porcję grzybów?
Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”