Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
bombel6622
30
Posty: 40
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Zacier słód

Postautor: bombel6622 » środa, 12 lut 2020, 09:07

Witam. Proszę o radę jak zatrzeć 30 kg słodu pilzneńskiego. Mam jeszcze puszkę ekstraktu słodowego. Czy trzeba użyć enzymu i jakich? Chodzi o takie zatarcie na lenia....

Jak zacieram kukurydzę to daje enzym scukrzajacy i enzym uplynniajacy.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

dynio
250
Posty: 253
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Zacier słód

Postautor: dynio » środa, 12 lut 2020, 09:10

Nic nie musisz dodawać, wrzucasz słód do wody o temperaturze 62:68 stopni i utrzymujesz przez ok.godzinę
Jak chcesz być pewny efektu, kupujesz płyn lugola w aptece i robisz próbę jodową
Proporcje: 1kg slodu na 3,5:4L wody

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 12 lut 2020, 09:10 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


mpolak154
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 22 paź 2016, 10:59
Załączniki
Re: Zacier słód

Postautor: mpolak154 » środa, 12 lut 2020, 09:11

Jak masz słód to wystarczy że przetrzymasz go w temp około 68°C do zatarcia skrobi

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka


Autor tematu
bombel6622
30
Posty: 40
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Re: Zacier słód

Postautor: bombel6622 » środa, 12 lut 2020, 09:15

A enzym scukrzajacy i antypiana?


Autor tematu
bombel6622
30
Posty: 40
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Re: Zacier słód

Postautor: bombel6622 » środa, 12 lut 2020, 09:17

Czy błędem jest gdy te 30 kg zatre w 80 l wody a potem dodam jeszcze 40 aby schłodzić nastaw?


mocho
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: Zacier słód

Postautor: mocho » środa, 12 lut 2020, 10:07

Prawdopodobnie spadnie Ci wydajność


Autor tematu
bombel6622
30
Posty: 40
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:27
Załączniki
Re: Zacier słód

Postautor: bombel6622 » środa, 12 lut 2020, 12:19

Ale w całości będzie tyle samo blg?

Awatar użytkownika

dynio
250
Posty: 253
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Zacier słód

Postautor: dynio » środa, 12 lut 2020, 12:24

W całości będzie tyle samo finalnego alko a nie blg, bedziesz miał tylko więcej płynu do przegonienia

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


Krzysztof63
50
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2019, 10:30
Załączniki
Re: Zacier słód

Postautor: Krzysztof63 » piątek, 21 lut 2020, 10:06

1. Temperatura zacierania powinna zawierać się w przedziale 62 - 65 C, wtedy optymalnie działa betaamylaza i powstaje najwięcej cukrów fermentowalnych.
2. Gdy wody jest za mało, trudniej utrzymać temperaturę, trudniej prawidłowo wymieszać i w efekcie zacieranie jest mniej wydajne. Jeśli się nie mieścisz w naczyniu, zacieraj dwa razy 15 kg. Wg mnie najbardziej wydajne zacieranie to 4 litry wody na 1 kg słodu.


kwik44
850
Posty: 865
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Zacier słód

Postautor: kwik44 » piątek, 21 lut 2020, 13:49

Najlepiej zatrzeć metodą 3 wody. Przetestowane wiele razy. "Jak" się to robi - można na wiele sposobów, od jednotemperaturowego po dekokcję. Poczytaj...
Ostatnio zmieniony piątek, 21 lut 2020, 13:51 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości