zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
jarek_lech
30
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 26 cze 2017, 22:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: jarek_lech »

Koledzy, czy ktokolwiek z was robił nastaw/zacier z takie gotowego ekstraktu? Czy to wogóle wychodzi i jeżeli tak, to jak to zrobic aby wyszło dobrze?

https://www.olx.pl/oferta/ekstrakt-slod ... oZUPq.html

Ps. Specjalnoe pisze nastaw/zacier - bonnie woem czy to jeszcze zacieranie, czy juz nastaw
promocja

BimbrownikNI
50
Posty: 95
Rejestracja: poniedziałek, 12 gru 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: BimbrownikNI »

Podlaczam sie do pytania, a tu inny link do tego koncentratu ciut taniej https://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slo ... -1225.html

Ps. Jarek jak się maszyna sprawuje. Kiedy kupujesz polkowa?

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Autor tematu
jarek_lech
30
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 26 cze 2017, 22:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: jarek_lech »

Maszyna póki co czeka, aż się zrobi cieplej i odpalę sezon :-) W tym roku dojdzie ocieplenie całości i "home made" aromatyzer :-) dzięki za linka!
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

Odświeżę temat bo też jestem zainteresowany :D. Koledzy robiliście z gotowego ekstraktu?
Jeżeli tak to jakie wrażenia :). Pozdrawiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

l3onsjo
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: l3onsjo »

Z takich ekstraktów wyjdzie zbożówka/starka/ruda.
Ale
- zostanie więcej cukrów
- cena jest wysoka w porównaniu do słodów czy enzymów
+ mało roboty
? nie wiem jak ze smaczkami
Sam nigdy nie robiłem tylko tak wnioskuję z tego co kiedyś czytałem. Jeśli już miałbym używać to raczej jako dodatek.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: Góral bagienny »

W jakim sensie zostanie więcej cukru, nie przerobią drożdże wszystkiego?
Mało roboty równoważy cenę. No i właśnie te smaczki trzeba będzie chyba zrobić by się przekonać.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

l3onsjo
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Post autor: l3onsjo »

Przy robieniu piwa z ekstraktu blg końcowe jest zazwyczaj wyższe niż przy zacieraniu. Przynajmniej tak czytałem.
A co do smaczków to pewnie będzie porównywalne, a może mniej jak przy fermentacji bez młóta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”