...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Doody
1850
Posty: 1877
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Doody » czwartek, 4 lip 2019, 16:33

Do 12l, które wlewasz do alembika to dosłownie 2 krople. Ja wlewam 6-8 kropli do kega 50l. Musisz uważać na moment rozpoczęcia wrzenia i wtedy drastycznie ograniczyć moc. Potem powoli moc może rosnąć.
Pozdrawiam
Darek


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
400
Posty: 445
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 4 lip 2019, 16:37

Podziękował :poklon; Tylko jak w alembiku zaobserwować moment rozpoczęcia wrzenia?
Muszę chyba pomyśleć o jakimś termometrze ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


johnex
400
Posty: 406
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: johnex » czwartek, 4 lip 2019, 18:57

U mnie moment wrzenia można wyłapać na słuch. Przy rozgrzewaniu grzałki szumią bardzo głośno. Gdy temperatura zbliża się do wrzenia wszystko się cichnie.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
400
Posty: 445
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 4 lip 2019, 19:03

Na razie grzeję na gazie, szukam jakiejś kuchenki 2kw. Nie chcę montować grzałki bo myślę o jakimś płaszczu wodnym :D
Po drugim gotowaniu wsadu z ekstraktu otrzymałem 180ml. przedgonu 1300ml. serca oraz 200ml. pogonów.
Po rozrobieniu do 40% wyszło 1800ml pachnącej zbożem wódeczki :D
W sobotę zaaplikuje płatki i do piwnicy a klucz wyrzucę :D
Pozdrawiam Góral :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 19:37 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
400
Posty: 445
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » środa, 17 lip 2019, 18:14

Z powodu braku czasu dopiero teraz udało się przedestylować 25l nastawu.
Nastaw z jęczmienia i kukurydzy. Destylacja na alembiku na 2 razy.
Przedgonu odebrałem jakieś 350ml. Pogon do następnej destylacji.
Uzysk 3.6l destylatu 40%. Destylat pachnie jak poprzedni z samego jęczmienia może czas zrobi swoje :)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
400
Posty: 445
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 28 lip 2019, 13:58

No i w końcu udało się przedestylować ostatnią porcje nastawu :D
Nastaw z jęczmienia i pszenicy. Uzyskałem 3,2l 40% wódeczki.
Przy destylacji, nosem czułem pszenice :)
Zaaplikowałem płatki dębowe i szczapkę śliwki.
Dama na półkę do kolekcji :) i klucz wyrzucam :D
Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


arTii
600
Posty: 639
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: arTii » poniedziałek, 29 lip 2019, 18:52

Napisz mi na priv gdzie ten klucz wyrzuciłeś ;)

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
400
Posty: 445
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 29 lip 2019, 18:54

Mogę na ogólnym, jako że mieszkam koło jeziora to do niego :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 lip 2019, 19:34 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
400
Posty: 445
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » sobota, 3 sie 2019, 19:50

Czas na podsumowanie mojego eksperymentu z ekstraktem :)
Uzyskałem 8.6 l. destylatu o mocy 40%
Czy to się opłaca to zobaczymy mniej więcej za rok tyle czasu będzie leżakowało w damach ;)
Nigdy nie próbuje destylatu wcześniej niż miesiąc po destylacji :)
Wyjątkiem są szybkie wódeczki :D Które można degustować po tygodniu ;)
Ale żeby tak szybko się nie skończyło to postanowiłem dunder nastawić jeszcze raz ;)
Dunder pachniał świeżym chlebem i miał blg 4 i dlatego do przerobu :)
Dunder nastawiłem tym razem na drożdżach do owoców jeden z odżywką drugi bez
Oczywiście dodałem cukru do 22blg
I teraz pytanie co z tego wyjdzie?
Jeżeli nikt nie odpowie to postaram się opowiedzieć na to pytanie po mniej więcej 2 miesiącach :D
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
400
Posty: 445
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 18 sie 2019, 10:03

Koledzy wczoraj znalazłem królika doświadczalnego :D na mój bimberek z ekstraktu.
Przyjechał szwagier z Niemiec i pierwsze kroki skierował do mojej piwniczki :bardzo_zly:
Jak mu powiedziałem z czego to jest to zaczął się oblizywać i ślinić :)
Pół dnia nudził żeby mu dać spróbować więc żeby mi dał spokój odlałem mu100ml.
Rozrobił to z colą (takie drinki pije) i mlaskał tak że pół wsi słyszało :o
Po wypiciu padło pytanie ile mi dasz do Niemiec? :(
Podsumowując, jest szansa że wyszło coś dobrego :D Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: PierwszyWolnyLogin » niedziela, 18 sie 2019, 13:49

Eeee nie chcę Ci psuć nastroju ale z tfu! Colą to nawet nitro smakuje ;)
Czekam z zaciekawieniem na Twoje wrażenie - wspominałeś że po miesiącu możesz spróbować :)

Ja akurat kilka dni temu znalazłem w szafce trochę ekstraktu jęczmiennego i nastawiłem piwo z resztek :)

PWL

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
400
Posty: 445
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 18 sie 2019, 14:02

Szwagier tylko takie pije ;) W przyszły wekend spróbuje co to wyszło :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
400
Posty: 445
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 25 sie 2019, 21:04

Koledzy dziś odbyła się oficjalna degustacja mojego bimberku z ekstraktu :D
Jako że z samego jęczmienia mam mało to nie podałem go na stół ;)
A teraz do sedna Jęczmień z pszenicą zapach super pachnie świeżym chlebkiem po przełknięciu czuć świeżość trunku, delikatnie ostry i nuta pogonów. Jak na bimberek który ma miesiąc niezle :D
Jęczmień z kukurydzą tutaj totalna porażka, coś tam czuć zbożem nuta pogonów, też delikatnie ostry ALE kompletnie bezpłciowy :(
Nie wiem jak opisać ten smak czy raczej brak smaku PŁONY?
Chyba coś zawaliłem ale nie wiem co :o
Ale na koniec podałem bimberek z dundru +cukier i ten wywołał banana na twarzy degustatorów :o
O ten najlepszy mówili :o :scratch:
Teraz cała tajemnica owej najlepszej zbożówki :o do flaszki dodałem 3łyżeczki oryginalnego syropu klonowego :(
Podsumowując bimberek najgorszy okazał się być najsmaczniejszy.
I po cholerę się tu starać skoro i mnie on smakował najbardziej? :( Pozdrawiam Góral :(
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 sie 2019, 21:17 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość