...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1903
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Kamal » sobota, 15 cze 2019, 16:08

A będziesz używał suchego, czy płynnego ekstraktu?
K.
Obrazek


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » sobota, 15 cze 2019, 16:52

No i pierwszy nastaw za mną :D
Do dymiona poszło 2.4 kg ekstraktu z pszenicy oraz 5.4kg ekstraktu z jęczmienia (w płynie)
Woda do 25l. blg wynosi 20-21 Temperatura zadania drożdży 28st.
Drożdże do zboża Wuja Władka.Temperatura w której stoi nastaw 20,5 st. na razie bo upały są :D
A teraz ciekawostka drożdże wzięły się od razu do roboty :o
Myślę że warto to napisać że dymion wymyty ponownie w płynie do mycia garnków i odkażony przedgonami.
Wszelkie sugestie jak i krytyka :bardzo_zly: mile widziane. Pozdrawiam Góral :D

Scalone
JanOkowita pisze:
JanOkowita pisze:Chyba "nie jest napisane", a "nie pisze".


Słabe to - cytowanie samego siebie, ale w moim poście zwróciłem uwagę wyłącznie na poprawność języka.

Panie Janie.
Pisanie NIE PISZE musi odnosić się do podmiotu a tak było w moim przypadku.
Pozdrawiam Góral :D

Scalone
Jedziemy po bandzie dalej :D .
Kolego Moderatorze proszę mi wskazać temat w którym jest tak wszystko dokładnie opisane.
Takiego tematu NIE MA. Ja rozumiem że młodzi na forum muszą płacić frycowe ale bez przesady :o
Zniechęcacie kolegów takim podejściem do sprawy.
Ja wychodzę z założenia że uczę się całe życie a i tak umieram głupi.
Polecam takie podejście do sprawy. Pozdrawiam Góral Bagienny :D

Scalone
Następny nastaw :D
2.4 kukurydzy 5.4kg jęczmienia woda do 25l. blg20-21
czyli to samo :D
Temperatura zadania drożdży 27stopniTemperatura otoczenia21stopni (upał) :)
Drożdże Wuja Władka do zboża.
Następne zdziwienie pracują od razy :o
Pozdrawiam Góral :)
Ostatnio zmieniony sobota, 15 cze 2019, 21:40 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 631
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: sargas » sobota, 15 cze 2019, 21:15

Kolego chcieć = móc. Nie chce być złośliwy ale ja swoją przygodę zaczynałem w garze 50L. Nie trzeba sprzętu do zacierania tylko chęci.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » sobota, 15 cze 2019, 21:23

Wyobraż sobie zacieranie, 28stopni w mieszkaniu a Ty stawiasz gar 50l na gazie i przez godzinę tak grzejesz :o
Nie wszyscy mają osobne pomieszczenia do zacierania :)
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie :D Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1903
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Kamal » sobota, 15 cze 2019, 21:58

Ruszyły żwawo, ponieważ tam jest glukoza i składniki odżywcze, więc drożdże ochoczo podjęły pracę. :)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » sobota, 15 cze 2019, 22:02

No ale tak od razu? :o Przeważnie to potrzeba kilku godzin a tu po paru minutach
Ostatnio zmieniony sobota, 15 cze 2019, 22:03 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 631
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: sargas » sobota, 15 cze 2019, 22:06

Tak robiłem.
Nie muszę sobie wyobrażać zacierałem w kuchni w mieszkaniu latem.
Widzę nie potrzebny był mój post.
Pomimo trudności zachęcam cię do zacierania.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » sobota, 15 cze 2019, 22:08

Dzięki za zachętę ale dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie :(
Kolejny nastaw. Tym razem sam jęczmień coś ponad 4kg. woda do 13l blg 20-21
Sytuacja ta sama drożdże biorą się do pracy po 5minutach :D
Małe podsumowanie
Z 18.8kg. ekstraktu wyszło 63l nastawu o blg 20-21
Koszt to 245zł nie liczę drożdży ani przesyłki. Pozdrawiam

Scalone
Byłem zobaczyć jak się sprawują nasi mali pomocnicy :D Pracują w pocie czoła :D
W całym pomieszczeniu słychać bulgotanie. Niestety temp.podskoczyła do 23.5 stopnia :bardzo_zly:
Po przyłożeniu nosa do rurki czuć już jakby wytrawne wino.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 cze 2019, 18:20 przez Kamal, łącznie zmieniany 3 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Doody
1900
Posty: 1940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Doody » niedziela, 16 cze 2019, 10:25

To normalnie, że zacier zaczyna pracować o wiele szybciej niż cukrówka. Wyraźne objawy podjęcia pracy przez drożdże widać już po 15 -45 minutach. Temperatura ok. Powinno być dobrze ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 16 cze 2019, 18:14

Przed powrotem do cywilizacji :D sprawdziłem jak się zachowują nastawy.
I tutaj niespodzianka nastaw z pszenicą wyrażnie zwolnił :o
Pozostałe bulgają aż miło :D
Jeszcze mały dopisek że ekstrakt z kukurydzy i pszenicy z firmy wes natomiast jęczmienny to malt barley
Pozdrawiam Góral Bagienny :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1786
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: JanOkowita » niedziela, 16 cze 2019, 18:50

@Góral bagienny - posłuchaj, jeśli jeszcze tego nie znasz:
https://drive.google.com/open?id=0B5gsAvktGQYdOVF6UHFKc3p6NHM
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 16 cze 2019, 18:59

Super :D Dzięki
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » piątek, 21 cze 2019, 12:47

Ciąg dalszy relacji :) . Dzisiaj rano po przyjeżdzie zobaczyłem że w wszystkich nastawach trwa cicha fermentacja 2 bulgnięcia na minutę.
Nastawy zaczęły się już powoli klarować osad na dnie.
Na razie nie sprawdzam blg nie chce niepokoić naszych małych pomocników :D
CDN Pozdrawiam Góral :D
Próbowałem zmierzyć blg ale niestety nastaw jest tak nagazowany że niema szans :D
Ostatnio zmieniony piątek, 21 cze 2019, 18:42 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

FRUTTI
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: FRUTTI » sobota, 22 cze 2019, 13:22

Góral bagienny rozumiem że będziesz wszystko puszczał jak się wyklaruje? Nie myślałeś żeby jednej parti puścić odrazu po skończonej fermentacji ?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » sobota, 22 cze 2019, 17:28

Zastanawiałem się nad tym i nawet miałem nadzieje że skończy fermentować.
Myślałem ściągnać tylko znad pierwszego osadu i na alembik :D
Niestety nastawy pracują dalej :o
Choć z drugiej strony procenty rosną :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 23 cze 2019, 17:50

Przed powrotem do cywilizacji :D kuknąłem na nastawy, pracują nadal.
Z tego co wyczytałem to zaciery szybciej kończyły fermentacje, a z drugiej strony to lepiej że moje nastawy pracują wolniej(mniej syfu)
Nastawy pracują w tempie 1bulgnięcie na minutę :)
W sobotę dalszy ciąg relacji :D. Pozdrawiam Góral :)
PS nastawy stoją w temperaturze 20-21st.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 cze 2019, 17:51 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » sobota, 29 cze 2019, 18:56

Ciąg dalszy moich przygód z ekstraktem :D
Po przyjeżdzie zobaczyłem że nastawy prawie przestały fermentować 1 bulgnięcie na 5minut więc pora na zlanie znad osadu.
Tydzień temu wydawało mi się że nastawy zaczęły się klarować WYDAWAŁO MI SIĘ :D
Od góry dymiona jest jakieś 3cm czystego płynu reszta mętne :o
Na dnie był osad z drożdży więc zlałem.
Nastaw wygląda jakby rozbełtał mąkę z wodą :o
Blg nie idzie sprawdzić bo cukromierz wariuje.
12litrów przyszykowane do transportu bo alembik czeka :D
Pozdrawiam Góral bagienny :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » środa, 3 lip 2019, 18:12

Wczoraj wieczorem destylowałem :D. Wiem że dużo osób to robiło ale ja destylowałem pierwszy raz nastaw z ekstraktu :D
I pierwszy raz na Alembiku :odlot:
Nastaw z ekstraktu jęczmienia około 12l. Pierwsze krople żółte (spienił się nastaw) :bardzo_zly: za duża moc grzania ale dopiero się uczę na alembiku. Pierwsza 50 w kanał pózniej papuga i jakieś 65% na początek :) .
Destylowałem prawie do zera i nakapało 2.8l. 38% więc niezle.
Cały proces trwał4.5godz. trochę długo ale dojdę do wprawy :)
Destylat po przyłożeniu kinola pachnie świeżo upieczonym chlebkiem :)
Dziś druga destylacja. Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


johnex
400
Posty: 418
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: johnex » czwartek, 4 lip 2019, 08:35

Na problem z pieniącym się nastawem polecam antypianę. Swego czasu robiłem cukrówkę z dodatkiem miodu (dostałem 3l starego miodu do "recyklingu"). Miód z natury się pieni. Przy nalewaniu nastawu do kega mino, że leję 45l do 50 piana zaczęła wychodzić przez lejek. Bałem się jak to będzie się zachowywać przy gotowaniu. Dałem kilka kropel antypiany i po chwili w kegu "zero piany", nic przy gotowaniu nie kipiało. W produkcie finalnym, nie zauważyłem nic niepokojącego.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 560
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 4 lip 2019, 14:59

Dodałem espumisan ale widocznie nie działa :( . Muszę zakupić antypianę bo jeszcze 50l nastawu mam :) .
Alembik 20 l i wlałem około 12 i tak poszło w rurkę :(
Kilka kropel tzn. Ile?
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 lip 2019, 15:07 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość