...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
jarek_lech
30
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 26 cze 2017, 21:12
Załączniki
zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: jarek_lech » wtorek, 20 lut 2018, 18:03

Koledzy, czy ktokolwiek z was robił nastaw/zacier z takie gotowego ekstraktu? Czy to wogóle wychodzi i jeżeli tak, to jak to zrobic aby wyszło dobrze?

https://www.olx.pl/oferta/ekstrakt-slodowy-zytni-14-kg-CID757-IDoZUPq.html

Ps. Specjalnoe pisze nastaw/zacier - bonnie woem czy to jeszcze zacieranie, czy juz nastaw


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

BimbrownikNI
50
Posty: 95
Rejestracja: poniedziałek, 12 gru 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: BimbrownikNI » środa, 21 lut 2018, 11:27

Podlaczam sie do pytania, a tu inny link do tego koncentratu ciut taniej https://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slo ... -1225.html

Ps. Jarek jak się maszyna sprawuje. Kiedy kupujesz polkowa?

Sent from my SM-G955F using Tapatalk


Autor tematu
jarek_lech
30
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 26 cze 2017, 21:12
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: jarek_lech » czwartek, 22 lut 2018, 12:56

Maszyna póki co czeka, aż się zrobi cieplej i odpalę sezon :-) W tym roku dojdzie ocieplenie całości i "home made" aromatyzer :-) dzięki za linka!

Awatar użytkownika

Góral bagienny
950
Posty: 965
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » sobota, 4 maja 2019, 13:25

Odświeżę temat bo też jestem zainteresowany :D. Koledzy robiliście z gotowego ekstraktu?
Jeżeli tak to jakie wrażenia :). Pozdrawiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


l3onsjo
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: l3onsjo » niedziela, 5 maja 2019, 22:19

Z takich ekstraktów wyjdzie zbożówka/starka/ruda.
Ale
- zostanie więcej cukrów
- cena jest wysoka w porównaniu do słodów czy enzymów
+ mało roboty
? nie wiem jak ze smaczkami
Sam nigdy nie robiłem tylko tak wnioskuję z tego co kiedyś czytałem. Jeśli już miałbym używać to raczej jako dodatek.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
950
Posty: 965
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 6 maja 2019, 08:39

W jakim sensie zostanie więcej cukru, nie przerobią drożdże wszystkiego?
Mało roboty równoważy cenę. No i właśnie te smaczki trzeba będzie chyba zrobić by się przekonać.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


l3onsjo
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2017, 15:18
Załączniki
Re: zacier/nastaw z gotowego ekstraktu np. żytniego

Postautor: l3onsjo » poniedziałek, 6 maja 2019, 20:19

Przy robieniu piwa z ekstraktu blg końcowe jest zazwyczaj wyższe niż przy zacieraniu. Przynajmniej tak czytałem.
A co do smaczków to pewnie będzie porównywalne, a może mniej jak przy fermentacji bez młóta.


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości