Zacier na grochu.

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

No, szanowne bractwo bimbrownicze :D Zrobiłem w końcu, zapowiedziany wcześniej w innym temacie, zacier z bobiku.
Co mogę powiedzieć - kompletna klapa :(
Bobik ześrutowałem dość drobno i "kleikowałem" w temperaturze 95°C. Mimo użycia podwójnej ilości enzymu upłynniającego (jak przy zacierach z ziemniaków), gęsta breja nie upłynniła się wcale lub z bardzo znikomym efektem. Po wystudzeniu do ok. 65°C, zadałem podwójną dawkę enzymu scukrzającego i czekałem na efekty. No i tu po raz drugi :dupa: blada. Po kilku godzinach blg wynosiło 6-7° i więcej nic się nie podniosło :( Przy 25°C poszły drożdże Safspirit M-1+ pożywka, już chyba tylko po to, by doprowadzić "eksperyment" do końca ;)
Fermentacja jakaś tam przebiegła, zacier capił grochówką i skwaśniałym winem więc poszło to gówno na rurki.
Z 20 litrów "zacieru", udoiłem 0,5 litra 30% gówna nr 2, więc przerwałem proces i reszta poszła na kompostownik.
Wnioski:
Bobik, jako wysokobiałkowy, nadaje się na paszę dla zwierząt ale nie na zaciery alkoholowe. Niska zawartość skrobi czyni cały proces nieopłacalnym ekonomicznie.
Koniec...

P.S.
Kolejny eksperyment zacierowy, będę przeprowadzał na gryce :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Zacier na grochu.

Post autor: psotamt »

radius pisze:Co mogę powiedzieć - kompletna klapa :(
A już niewiele brakowało bym za Twoją radą taki eksperyment poczynił.
Na szczęście zaplanowany był dopiero na jesień, bo teraz eksperymentuję z czymś innym. Ale źródło na bobik już miałem obstawione i gwarancję dostawy uzyskałem. Czas odwołać :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Zacier na grochu.

Post autor: Doody »

Dzięki Ci za poświęcony czas i że teraz już wiemy, że to lipa ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Zacier na grochu.

Post autor: inblue »

radius pisze:Zrobiłem w końcu, zapowiedziany wcześniej w innym temacie, zacier z bobiku.
Co mogę powiedzieć - kompletna klapa :(
Uczmy się zatem na błędach - im więcej skrobi tym bardziej nasiona cacy.
Motylkowe w naszym hobby są be...
PS - No chyba, że ktoś ma przepis "dziadunia" - 10 kg cukru i kilka ziaren bobiku ;)
I takie to te "zacieranie" :hahaha:
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zacier na grochu.

Post autor: Kòpôcz »

Ciekawe, czy dostanę złotą łopatę... ;)
Nie będę zakładał nowego, temat w prawdzie zaczął się od nastawu, ale wczoraj trafiłem na wyprzedaż mąki z grochu. Niewiele jej, ze 2 kg zostało, ale kusi spróbować choćby dla samego doświadczenia. Próbował ktoś?
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Zacier na grochu.

Post autor: bociann2 »

Nie bierz. Motylkowe to prawie samo białko. Cukrów co kot napłakał.
Będzie tylko kupa szlamu.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zacier na grochu.

Post autor: Kòpôcz »

Że białko, to wiem, ale cukry... Porównałem w jednym sklepie zawartość cukrów z żytnią: 2,6 do 5,2 (na 100gr) na korzyść grochu! Zgłupiałem, nie wiem, czy one fermentowalne, albo czy błędy w opisie na stronie nie ma... Gdyby nie to, to bym nie pytał.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier na grochu.

Post autor: radius »

Groch zawiera najwięcej skrobi z nasion strączkowych;
Zawartość białka w suchej masie nasion waha się od 20,8 do 25,3%. Białko zapasowe stanowią: globuliny, albuminy i gluteiny. Białko grochu jest bogate w lizynę, ale ubogie w metioninę, cystynę oraz tryptofan. Zawartość włókna surowego w suchej masie nasion waha się od 5,9-7,4% w zależności od odmiany. Głównym węglowodanem zapasowym jest skrobia, a jej udział waha się od 40-47,7% suchej masy.
ale czy jest ona "lekkostrawna" dla enzymów :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Zacier na grochu.

Post autor: czytam »

Skrobia to skrobia a 2kg to w sam raz na eksperyment. Z enzymami, koji, słodem - do wyboru.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”