Zacier kukurydza, słód jęczmienny 50/50
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Zacier kukurydza, słód jęczmienny 50/50
Co do różnic w ilości odebranego surowca wynika to pewnie z różnej zawartości alko w zacierze, gdybyś wszystko zmieszał i szybko podzielił na dwie części pewnie ilość odebranego destylatu była by taka sama
Wydajność ok, też robię z kuku i zboża, zacieranie enzymami "na lenia" wydajność z około 12kg ziarna, objętościowo 50l uzyskuje na pierwszy odpęd ~6l 60%łoles pisze:A więc tak dzis od rana na dwie tury po 25 litrów poszedł zacier na gotowanie. I powiem szczerze jestem trochu zaskoczony niestety nie pozytywnie ilością urobku. Zacier w trakcie dodawania drożdży blg 16 po tygodniu miał 0 nawet się góra trochę sklarowala.
Co do różnic w ilości odebranego surowca wynika to pewnie z różnej zawartości alko w zacierze, gdybyś wszystko zmieszał i szybko podzielił na dwie części pewnie ilość odebranego destylatu była by taka sama
-
- Posty: 464
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Zacier kukurydza, słód jęczmienny 50/50
Rozumiem, że gotujesz na tym zestawie:
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... 24067.html
Jaką mocą grzałeś podczas odbioru serca? Wiem, z własnego doświadczenia, iż także na kolumnie tym sposobem można wpływać na profil destylatu.
Planuję sporządzenie burbona brzeczkowego. Na razie fałszywe dno sprawdziłem w zacierze na single malta. Sito zdało egzamin celująco.
Po prostu kładę to ponacinane fachowo kółko na dnie kotła. Wlewam wodę i przeprowadzam zacieranie, po czym ostrożnie uchylam zawór i brzeczka powoli spływa spustem cieczy umieszczonym w najniższym punkcie kega.
Jak technicznie wygląda proces filtrowania w twojej bimbrowni?
https://destylatorymiedziane.pl/pl/kolu ... 24067.html
Jaką mocą grzałeś podczas odbioru serca? Wiem, z własnego doświadczenia, iż także na kolumnie tym sposobem można wpływać na profil destylatu.
Planuję sporządzenie burbona brzeczkowego. Na razie fałszywe dno sprawdziłem w zacierze na single malta. Sito zdało egzamin celująco.
Po prostu kładę to ponacinane fachowo kółko na dnie kotła. Wlewam wodę i przeprowadzam zacieranie, po czym ostrożnie uchylam zawór i brzeczka powoli spływa spustem cieczy umieszczonym w najniższym punkcie kega.
Jak technicznie wygląda proces filtrowania w twojej bimbrowni?
-
Autor tematu - Posty: 224
- Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łiski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Zacier kukurydza, słód jęczmienny 50/50
Kolego Fiflak moc grzania około 3/4 na regulatorze, jeśli chodzi o mój sposób filtracji to posiadam wiadro filtracyjne do którego wkręcam tzw sracz wężyk i zakupiłem w ikeji taka przykrywkę na patelnie z siatki idealnie pasuje do wiadra filtracyjnego. Myślę że samo to sito by starczyło ale jakoś tak od początku tobie z tym wężykiem więc tak został. Mloto wrac z brzęczka transportuje do przygotowanego wiadra czekam 20 min i śmiga.
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe
-
Autor tematu - Posty: 224
- Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łiski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Zacier kukurydza, słód jęczmienny 50/50
Witam ponownie 4 zacieranie za mną. Tym razem postanowiłem zrobić to trochę inaczej. W sobotę na 36 litrów gotującej wody wrzuciłem 8 kg pszenicy trzymałem temperaturę około 90 stopni po około 2 godzinach dodałem enzym upłynniający, była godzina 21 przykryłem garnek i uwinąłem kocami dwoma i zostawiłem na noc. O 6 rano temperatura w garnku wynosiła 65 stopni. Podgrzałem delikatnie do 70 stopni zadałem 1kg słodu żytniego i 4kg słodu jęczmiennego. Pilnowałem temperatury. I po 7 godzinach sprawdzam a tam blg 18 wydaje mi się że wcale dobre Zacier potraktowany coobra whiski pracuje aż miło. Wydaje mi się że będę zacierać częściej w ten sposób wcale wygodna sprawa rozłożyć to na dwa dni. Pozdro
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 lip 2020, 23:00 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe