Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
sebastian.bielecki
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 15:14
Załączniki
Zacier jabłkowy

Postautor: sebastian.bielecki » poniedziałek, 17 sie 2020, 15:31

Czy taki przepis na zacier jabłkowy będzie dobry:
80l soku jabłkowego
16kg cukru
40g pożywki
+Zaprawiać drożdżami
I po 3 dniach mam zamiar dodać 8 kilo cukru

Jaką pożywkę polecacie do tego zacieru?
I jakie drożdże i ile drożdży na taki zacier?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

fo11rest
150
Posty: 187
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Zacier jabłkowy

Postautor: fo11rest » wtorek, 18 sie 2020, 09:39

Wypadało by najpierw pkczytać bo odpowiedzi było już mnóstwo.
A co do rady to daj drożdże estelle i 8kg cukru, jak zależy ci na dobrym trunku typu calvados. A jak ci nie zależy na jakości i chcesz zrobić pospolitą berbeluchę to daj drożdże turbo i dodawaj partiami cukru ile one zjedzą.

Awatar użytkownika

defacto
900
Posty: 933
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Zacier jabłkowy

Postautor: defacto » wtorek, 18 sie 2020, 10:22

Tak jest.
Maksymalnie 1kg cukru na 10l soku i nie zacier tylko nastaw. Do nastawu jabłkowego, nie musisz dodawać pożywki, gdyż sam sok jest dobrą pożywką. Jeśli już chcesz dodać, zastosuj np. Activit
Na 80l nastawu, zastosuj 2 paczki drożdży polecanych przez @fo11rest.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość