Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Gosia2302
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 16 wrz 2021, 21:28
Załączniki
Za słodkie wino z wiśni.

Postautor: Gosia2302 » czwartek, 16 wrz 2021, 21:35

Witam. Zrobiłam moje pierwsze wino z wiśni i wyszło za słodkie. Właśnie będę nastawiać mix aronii z winogronem. Pytanie czy mogę to zmieszać i zrobić wieloowocowe i kiedy to najlepiej zrobić. Dodam, że wino wiśniowe jest pyszne i mocne chociaż bardzo słodkie.
Pozdrawiam Gosia
Ostatnio zmieniony piątek, 17 wrz 2021, 07:07 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Dziad
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2019, 17:52
Załączniki
Re: Za słodkie wino z wiśni.

Postautor: Dziad » piątek, 17 wrz 2021, 15:42

Kupażuje się wina już dojrzałe i ułożone, więc tak też radziłbym to zrobić:) Także najpierw fermentacja tego miksu, a później mieszanie obydwu.


kondon
250
Posty: 262
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Za słodkie wino z wiśni.

Postautor: kondon » piątek, 17 wrz 2021, 18:10

Zależy jak bardzo za słodkie. Na jakich drożdżach było? Jeśli na słabych, to można próbować refermentacji na mocniejszych, może coś jeszcze przerobią.
Jeśli bardzo za słodkie, a chcesz głównie aromat wiśni, to możesz do tego drugiego dać minimalne ilości cukru i po fermentacji burzliwej dolewać w małych ilościach. Jeśli zadbasz o czystość, to możesz nawet bez cukru i wtedy jeszcze bardziej Ci to wiśniowe "odcukrzy". Tylko tutaj jest ryzyko, że coś się zepsuje i wodę też lepiej byłoby ograniczyć - czym mniej alkoholu, tym większa szansa na infekcję.
Jeśli niezbyt, to możesz nawet mieszać gotowe.
Ogólnie zamiast robić 1 mieszankę wszystkiego, to lepiej zrobić więcej wersji.
Możesz też kupić mrożone wiśnie, albo dodać świeżych za rok.
Zależy co chcesz osiągnąć...
Tak na przyszłość to dodawaj mniej cukru, niż w przepisie - dosłodzić łatwiej, niż "odsłodzić" ;]
Ostatnio zmieniony piątek, 17 wrz 2021, 18:11 przez kondon, łącznie zmieniany 1 raz.


rozrywek
2500
Posty: 2849
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Za słodkie wino z wiśni.

Postautor: rozrywek » sobota, 18 wrz 2021, 11:14

Nie wiadomo jak mocne jest to wino.
Przypuszczam że niezbyt mocne ale słodkie.

Nie znamy Blg startowego ani końcowego.
Tak to by się wyliczyło ile procent posiada.

Kupażowanie---- ja bym nie mieszał.
Zrobił drugie wiśniowe. Wytrawne i mocne tym razem i wtedy kupażował.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
Gosia2302
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 16 wrz 2021, 21:28
Załączniki
Re: Za słodkie wino z wiśni.

Postautor: Gosia2302 » poniedziałek, 20 wrz 2021, 14:01

Bardzo dziękuję za pomoc. Wino jest słodkie moim zdaniem bardzo ale ja tam za słodkimi nie przepadam. Da się to pić. Wino było robione metoda dziadka czyli bez drożdży sam syrop cukrowy. Chyba zostawię to jak jest. Jak zrobi się mix to spróbuję jedna butelkę zmieszać i zobaczę jak to będzie smakować :)

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
850
Posty: 872
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Za słodkie wino z wiśni.

Postautor: MASaKrA_Domingo » poniedziałek, 20 wrz 2021, 17:44

A czy pamiętasz proporcje? Ile cukru, ile wody ile owoców?
Ps. Nie ma fermentacji bez drożdży. Jeśli ich nie dałaś, to po prostu te z powietrza lub z owoców zdominowały nastaw. A tu już jest problem, bo dzikusy nie mają odporności na alkohol. Kup drożdże winne tzw startery i zrób matkę drożdżową zgodnie z opisem, a potem dodaj do nastawu. Rusza powoli i przerobią cukier. Na drugi raz zawsze dodawaj szlachetne drożdże winne. Wino odpłaci Ci się smakiem.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


kondon
250
Posty: 262
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Za słodkie wino z wiśni.

Postautor: kondon » poniedziałek, 20 wrz 2021, 22:10

Skoro robiłaś na dzikich, to jest szansa, że dedykowane coś jeszcze zjedzą cukru.
Kup sobie jakieś mocne drożdże. Najlepiej dedykowane do restartu, albo przynajmniej jakieś bayanusy.
Zrób matkę, rozcieńcz trochę wina i do tego ją wlej. Jak już drożdże zaczną pracować, to po trochu dolewaj do tego resztę wina. Dodaj też pożywki kombi, albo jakiejś dobrej.


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości