Wino z sok jabłkowego NFC
18.11.2019 Nastawione BLG nastawu 22!
24.11.2019 BLG 9
28.11.2019 BLG 3, dodano 1,8 kg cukru (rozpuszczony w soku)
15.11.2019 Zlane z nad osadu BLG 10
Baniak 15l.
Nie widać aby dalej fermentowało, nie czuć gazu w smaku, wino za słodkie. Użyte drożdże Fermvin ale nie pamięta czy 14% czy 16%. Robione zgodnie z Malinowym, dodano 3,6 kg cukru łącznie.
Wygląda na to, ze skończyła się fermentacja a jest dużooo za słodkie. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czekać? Dodać np Bayanusy? Tak słodkiego nie da się pic. Nie bardzo chcę "dorabiać" nowego winka z jabłek, ani nie mam gdzie rozdzielać tego.. jest szansa, że cukier jeszcze wyfermentuje?
Proszę o podpowiedzi.
Za słodkie wino z SOKU NFC Jabłko
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Za słodkie wino z SOKU NFC Jabłko
Takich i podobnych tematów jest już kilka/naście...
Zajrzyj np tutaj, temat sprzed paru dni:
za-duzo-doslodzilem-jak-zredukowac-slodkosc-t21146.html
lub poszukaj w szukajce pod różnymi nazwami słodyczy
Zajrzyj np tutaj, temat sprzed paru dni:
za-duzo-doslodzilem-jak-zredukowac-slodkosc-t21146.html
lub poszukaj w szukajce pod różnymi nazwami słodyczy
Pozdrawiam Gacek.
Re: Za słodkie wino z SOKU NFC Jabłko
Dzięki za zainteresowanie. Czytałem, nawet był podobny o soku NFC i wiem, ze najlepiej zrobić podobne i jak będzie niskie BLG to wymieszać ale to by mi wyszło, ze 40 litrów.. ani nie ma gdzie, ani w czym, ani chęci na taką ilość tego trunku... więc chyba tylko restart.. podpowie ktoś jak to zrobić w moim przypadku? Czy jest jeszcze szansa, ze obecne
dożdze zjedzą coś z tego cukru?
dożdze zjedzą coś z tego cukru?