Za słodkie wino z SOKU NFC Jabłko

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
scanik
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 18 gru 2019, 13:33

Post autor: scanik »

Wino z sok jabłkowego NFC

18.11.2019 Nastawione BLG nastawu 22!

24.11.2019 BLG 9

28.11.2019 BLG 3, dodano 1,8 kg cukru (rozpuszczony w soku)

15.11.2019 Zlane z nad osadu BLG 10

Baniak 15l.

Nie widać aby dalej fermentowało, nie czuć gazu w smaku, wino za słodkie. Użyte drożdże Fermvin ale nie pamięta czy 14% czy 16%. Robione zgodnie z Malinowym, dodano 3,6 kg cukru łącznie.

Wygląda na to, ze skończyła się fermentacja a jest dużooo za słodkie. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Czekać? Dodać np Bayanusy? Tak słodkiego nie da się pic. Nie bardzo chcę "dorabiać" nowego winka z jabłek, ani nie mam gdzie rozdzielać tego.. jest szansa, że cukier jeszcze wyfermentuje?

Proszę o podpowiedzi.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Za słodkie wino z SOKU NFC Jabłko

Post autor: .Gacek »

Takich i podobnych tematów jest już kilka/naście...
Zajrzyj np tutaj, temat sprzed paru dni:
za-duzo-doslodzilem-jak-zredukowac-slodkosc-t21146.html
lub poszukaj w szukajce pod różnymi nazwami słodyczy :ok:
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
scanik
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 18 gru 2019, 13:33
Re: Za słodkie wino z SOKU NFC Jabłko

Post autor: scanik »

Dzięki za zainteresowanie. Czytałem, nawet był podobny o soku NFC i wiem, ze najlepiej zrobić podobne i jak będzie niskie BLG to wymieszać ale to by mi wyszło, ze 40 litrów.. ani nie ma gdzie, ani w czym, ani chęci na taką ilość tego trunku... więc chyba tylko restart.. podpowie ktoś jak to zrobić w moim przypadku? Czy jest jeszcze szansa, ze obecne
dożdze zjedzą coś z tego cukru?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”