Za mało drożdży do zacieru?
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 1 gru 2012, 11:30
witam, zaczynam swoja przygodę z bimberkiem, zrobiłem pierwszy zacier lecz najprawdopodobniej użyłem mało drożdży. Robiłem wedlug "1410" ,ale nie dałem całej kostki drożdży tylko cześć. Zacier stoi już 10 dni. Pracowal ładnie przez 5 dni. Teraz tylko bąbelki male na sciankach. Zmierzylem cukronierzem i jest 10 blg.Można coś z tym zrobić czy pozostaje wylać?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Za mało drożdży do zacieru?
Ile dałeś cukru, ile wody (rozumiem, że proporcie 1:4?), ile konkretnie kilo cukru użyłeś, w jakiej temperaturze trzymasz nastaw i jak długo już pracuje?
U mnie 11 kg cukru i 44 litry wody schodzą w okolice 0 BLG po 4 tygodniach w temp. ok. 18 stopni, daję wszystkiego 3 paczki babuninych.
Dodałeś kwasek cytrynowy i przecier pomidorowy? Jak nie, to dodaj (ja na swój nastaw daję tak z 30 g kwasku i słoiczek ok. 100 g przecieru).
U mnie 11 kg cukru i 44 litry wody schodzą w okolice 0 BLG po 4 tygodniach w temp. ok. 18 stopni, daję wszystkiego 3 paczki babuninych.
Dodałeś kwasek cytrynowy i przecier pomidorowy? Jak nie, to dodaj (ja na swój nastaw daję tak z 30 g kwasku i słoiczek ok. 100 g przecieru).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 1 gru 2012, 11:30
Re: Za mało drożdży do zacieru?
Zrobiłem proporcje z 1kg cukru 4l wody a drożdży dałem tak 1/10 paczki babuni. pierwszy raz robię więc tylko tak mało, bo jeśli by nie wyszło nie będzie żal.Nie dawałem żadnego kwasku ani koncentratu,temperatura to 20 stopni 10 dni już stoi.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2012, 13:06 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
Powód: Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Za mało drożdży do zacieru?
Jak dasz warunki drożdżom - tzn. dokarmisz, ewentualnie troszkę kwasku ( drożdże lubią środowisko kwaśne ) i przed wsypaniem drożdży dobrze dotlenisz wodę - to możesz być pewien ,że drożdże dadzą radę i w 3-4 tygodnie w 20*C przerobią wszystko co chcesz.
Bo same drożdże bez pożywki mają ciężko...
Jeśli chcesz do wsyp im coś jeszcze np. słoik przecieru. Zobaczysz jak się ożywią.
Bo same drożdże bez pożywki mają ciężko...
Jeśli chcesz do wsyp im coś jeszcze np. słoik przecieru. Zobaczysz jak się ożywią.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 244
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
- Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Za mało drożdży do zacieru?
Ja bym to zrobił tak.
1/10 paczki drożdży, małą puszeczkę koncentratu pomidorowego i na oko 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego. Razem rozmieszać z niewielką ilością nastawu który już posiadasz. Najpierw zamieszać/ natlenić nastaw a następnie dodać uzyskaną wcześniej miksturę i ponownie wymieszać...
I tu pytanie czy jest sens zlewać znad osadu przed dodaniem nowej porcji drożdży z pożywką ??? Ja nie zlewałem. I tak się wszystko wyklaruje na sam koniec.
1/10 paczki drożdży, małą puszeczkę koncentratu pomidorowego i na oko 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego. Razem rozmieszać z niewielką ilością nastawu który już posiadasz. Najpierw zamieszać/ natlenić nastaw a następnie dodać uzyskaną wcześniej miksturę i ponownie wymieszać...
I tu pytanie czy jest sens zlewać znad osadu przed dodaniem nowej porcji drożdży z pożywką ??? Ja nie zlewałem. I tak się wszystko wyklaruje na sam koniec.
Pozdrawiam szeyker89
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 1 gru 2012, 11:30
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Za mało drożdży do zacieru?
A Ty masz rurkę włożoną? To może masz nieszczelny układ i bokiem gazy uciekają.
W końcu dopiero 10 dni pracuje.
Dokarmić zawsze można, a w Twoim przypadku trzeba.
I pamiętaj - krócej jak trzy tygodnie na tych drożdżach fermentować nie będzie.
W końcu dopiero 10 dni pracuje.
Dokarmić zawsze można, a w Twoim przypadku trzeba.
I pamiętaj - krócej jak trzy tygodnie na tych drożdżach fermentować nie będzie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 1 gru 2012, 11:30
Re: Za mało drożdży do zacieru?
Ok, dosypie trochę pożywienia i zobaczymy efekty. Na pewno napisze jak zacznie się coś dziać, dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2012, 20:48 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Powód: kosmetyka