Za mało drożdży do zacieru?

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
endriu1213
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 1 gru 2012, 11:30

Post autor: endriu1213 »

witam, zaczynam swoja przygodę z bimberkiem, zrobiłem pierwszy zacier lecz najprawdopodobniej użyłem mało drożdży. Robiłem wedlug "1410" ,ale nie dałem całej kostki drożdży tylko cześć. Zacier stoi już 10 dni. Pracowal ładnie przez 5 dni. Teraz tylko bąbelki male na sciankach. Zmierzylem cukronierzem i jest 10 blg.Można coś z tym zrobić czy pozostaje wylać?
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Za mało drożdży do zacieru?

Post autor: pokrec »

Ile dałeś cukru, ile wody (rozumiem, że proporcie 1:4?), ile konkretnie kilo cukru użyłeś, w jakiej temperaturze trzymasz nastaw i jak długo już pracuje?
U mnie 11 kg cukru i 44 litry wody schodzą w okolice 0 BLG po 4 tygodniach w temp. ok. 18 stopni, daję wszystkiego 3 paczki babuninych.
Dodałeś kwasek cytrynowy i przecier pomidorowy? Jak nie, to dodaj (ja na swój nastaw daję tak z 30 g kwasku i słoiczek ok. 100 g przecieru).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Autor tematu
endriu1213
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 1 gru 2012, 11:30
Re: Za mało drożdży do zacieru?

Post autor: endriu1213 »

Zrobiłem proporcje z 1kg cukru 4l wody a drożdży dałem tak 1/10 paczki babuni. pierwszy raz robię więc tylko tak mało, bo jeśli by nie wyszło nie będzie żal.Nie dawałem żadnego kwasku ani koncentratu,temperatura to 20 stopni 10 dni już stoi.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2012, 13:06 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Za mało drożdży do zacieru?

Post autor: lesgo58 »

Jak dasz warunki drożdżom - tzn. dokarmisz, ewentualnie troszkę kwasku ( drożdże lubią środowisko kwaśne ) i przed wsypaniem drożdży dobrze dotlenisz wodę - to możesz być pewien ,że drożdże dadzą radę i w 3-4 tygodnie w 20*C przerobią wszystko co chcesz.
Bo same drożdże bez pożywki mają ciężko...
Jeśli chcesz do wsyp im coś jeszcze np. słoik przecieru. Zobaczysz jak się ożywią.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Za mało drożdży do zacieru?

Post autor: szeyker89 »

Ja bym to zrobił tak.

1/10 paczki drożdży, małą puszeczkę koncentratu pomidorowego i na oko 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego. Razem rozmieszać z niewielką ilością nastawu który już posiadasz. Najpierw zamieszać/ natlenić nastaw a następnie dodać uzyskaną wcześniej miksturę i ponownie wymieszać...

I tu pytanie czy jest sens zlewać znad osadu przed dodaniem nowej porcji drożdży z pożywką ??? Ja nie zlewałem. I tak się wszystko wyklaruje na sam koniec.
Pozdrawiam szeyker89

Autor tematu
endriu1213
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 1 gru 2012, 11:30
Re: Za mało drożdży do zacieru?

Post autor: endriu1213 »

Postawiłem w temperaturze 27 stopni zaczęło się ruszać bardziej lecz rurka stoi nic nie bąbluje. Dodać mam tego koncentratu i kwasku teraz Czy poczekać?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Za mało drożdży do zacieru?

Post autor: lesgo58 »

A Ty masz rurkę włożoną? To może masz nieszczelny układ i bokiem gazy uciekają.
W końcu dopiero 10 dni pracuje.
Dokarmić zawsze można, a w Twoim przypadku trzeba.
I pamiętaj - krócej jak trzy tygodnie na tych drożdżach fermentować nie będzie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
endriu1213
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 1 gru 2012, 11:30
Re: Za mało drożdży do zacieru?

Post autor: endriu1213 »

Ok, dosypie trochę pożywienia i zobaczymy efekty. Na pewno napisze jak zacznie się coś dziać, dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2012, 20:48 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”