Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy

Post autor: rozrywek »

Góralu te ziarenka były całe czy łamane?

Durne pytanie. Zapewne całe.
Zastanawia mnie nie pelne śrutowanie a lekkie miażdżenie. Jak czosnku.
Zgniecenie byle jak. Czy to coś wyjdzie ze środka czy jest zawarte również w wierzchniej części ziarna.

Klos czy miazga? Ciekawostka.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: psotamt »

Erazer pisze:Czy zacierał ktoś mąkę ryżową enzymami?
Mąka ryżowa na enzymach i na Koji

Zacierałem na enzymach, ale nie klarowałem, bo gotowanie było w płaszczu. I wolę mąkę ryżową przerabiać na Koji niż na enzymach. W treści linku opisałem dlaczego.
A smak w porównaniu ze skrobią? Bardzo trudno o odpowiedź, choć skłaniałbym się w kierunku wódki z mąki ryżowej. Jest ewidentnie słodsza, podobnie jak ze skrobi delikatna, łagodna, czuć ją delikatnie zbożem i... owocami, ale jest mniej "wódczana". Większość moich znajomych "współpijców" twierdzi, że ryżowa jest lepsza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Erazer »

Dzięki psotamt, o taki opis mi właśnie chodziło :)
Nie mam koji, działam tylko na enzymach.
Dofermentowuje mi się zacier ze skrobii ziemniaczanej (już 16 dni fermntuje, niby 0 blg, ale czuć jeszcze słodycz), następnie w planach mąka kukurydziana, przeniczna no i właśnie ryżowa - będę miał porównanie.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Góral bagienny »

rozrywek pisze:Góralu te ziarenka były całe czy łamane?
Całe były :) Ale bimberek stał chyba z pół roku z tymi ziarenkami :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: acurlydrug »

Kol. Erazer nie wiem jaki masz sprzęt, ale u mnie niesklarowana mąka ryżowa poszła na grzałki i nie było żadnych problemów.

P. S. Jeśli ktoś ma dojście do mąki ryżowej w fajnej cenie, proszę o pw.! :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: radius »

A dlaczego na pw :scratch: Proszę bardzo - https://www.badapak.pl/maka-ryzowa
tutaj kupowałem w opakowaniu 25 kg :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: acurlydrug »

Dlaczego na pw? Ponieważ nie jest to temat główny, zapytałam przy okazji.
Mąka ryżowa, uważam, ma wiekszy potencjał niż pszenna. Na świeżo zdecydowanie wygrywa ryżowa.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: Erazer »

Koleżanka próbowała skrobii ziemniaczanej?

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: acurlydrug »

Nie, ponieważ moje próby zacierania słodu skończyły się fiaskiem. Bawię się koji, a takiej skrobi niezbyt chce ruszyć.
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Post autor: FRUTTI »

Ja dziś przypuszczałem kukurydzę otrzymałem 8.5l spirytusu 95% i 5l pogonów jakieś 40% . Teraz spirytus zostawiam żeby po oddychał i za jakiś tydzień będę dobierał do 45% mam nadzieję że będzie miodzio
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”