Znaleziono 7 wyników

autor: Xaravald
poniedziałek, 6 lip 2020, 22:52
Forum: Wina Owocowe
Temat: Zapach jabola pali w nos
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 3056

Re: Zapach jabola pali w nos

5g na 5l.
autor: Xaravald
poniedziałek, 6 lip 2020, 21:37
Forum: Wina Owocowe
Temat: Zapach jabola pali w nos
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 3056

Zapach jabola pali w nos

Witam. Od około roku zajmuje się produkcją domowych jaboli. Z wiśni i jagód, około 14%. Zrobiłem już kilka partii, wszyscy którzy pili przyjaciele i rodzina, bardzo sobie cenią i mówią że w smaku bardzo dobre. Tylko mam mały problem z zapachem. W takim sensie, że "pali" w nos jak się wącha...
autor: Xaravald
czwartek, 31 paź 2019, 18:02
Forum: Alkoholowe Zbiory
Temat: Moje pierwsze winko
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 4879

Re: Moje pierwsze winko

Nie, ale też może być
autor: Xaravald
czwartek, 31 paź 2019, 17:35
Forum: Alkoholowe Zbiory
Temat: Moje pierwsze winko
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 4879

Re: Moje pierwsze winko

Wiśnie, jagody i winogrona
autor: Xaravald
czwartek, 31 paź 2019, 11:27
Forum: Alkoholowe Zbiory
Temat: Moje pierwsze winko
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 4879

Moje pierwsze winko

Cześć. Chciałem się pochwalić moim pierwszym winkiem - Baśnioł. Dziś rano zlewałem do butelek i robiłem etykietki. Od razu poszły 2 butelki na sprzedaż. Moja mama testowała smak i mówi, że nawet smaczne wyszło. https://zapodaj.net/images/b1f9631bc1a86.jpg https://zapodaj.net/images/0488097763f6f.jpg
autor: Xaravald
niedziela, 20 paź 2019, 04:36
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Różnica w fermentacji dwóch tych samych nastawów
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 1698

Różnica w fermentacji dwóch tych samych nastawów

Witam. Mam dwa nastawy w dwóch osobnych naczyniach, ale które były robione tego samego dnia z tych samych składników i trzymane w tyakich samych warunkach. Obecnie są w 3 tygodniu fermentacji. To co zwróciło moją uwagę to różnica w częstotliwości "pykania" w rurce fermentacyjnej. Jeden nas...
autor: Xaravald
czwartek, 3 paź 2019, 18:43
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Czy opróżniać rurkę przy burzliwej fermentacji?
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 1944

Czy opróżniać rurkę przy burzliwej fermentacji?

Witam. Robię swoje pierwsze w życiu wino. Od wczoraj mam burzliwą fermentację, płyn i piana wlewają się do rurki fermentacyjnej i wyciekają górą. Nie jakoś bardzo gwałtownie, ale jednak. Pytanie brzmi co z tym robić? Czy zostawić tak jak jest i pozwolić aby płyn się ulewał, czy co jakiś czas np. opr...

Wyszukiwanie zaawansowane