Znaleziono 7 wyników
- poniedziałek, 6 lip 2020, 22:52
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Zapach jabola pali w nos
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3056
Re: Zapach jabola pali w nos
5g na 5l.
- poniedziałek, 6 lip 2020, 21:37
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Zapach jabola pali w nos
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3056
Zapach jabola pali w nos
Witam. Od około roku zajmuje się produkcją domowych jaboli. Z wiśni i jagód, około 14%. Zrobiłem już kilka partii, wszyscy którzy pili przyjaciele i rodzina, bardzo sobie cenią i mówią że w smaku bardzo dobre. Tylko mam mały problem z zapachem. W takim sensie, że "pali" w nos jak się wącha...
- czwartek, 31 paź 2019, 18:02
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Moje pierwsze winko
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 4879
Re: Moje pierwsze winko
Nie, ale też może być
- czwartek, 31 paź 2019, 17:35
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Moje pierwsze winko
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 4879
Re: Moje pierwsze winko
Wiśnie, jagody i winogrona
- czwartek, 31 paź 2019, 11:27
- Forum: Alkoholowe Zbiory
- Temat: Moje pierwsze winko
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 4879
Moje pierwsze winko
Cześć. Chciałem się pochwalić moim pierwszym winkiem - Baśnioł. Dziś rano zlewałem do butelek i robiłem etykietki. Od razu poszły 2 butelki na sprzedaż. Moja mama testowała smak i mówi, że nawet smaczne wyszło. https://zapodaj.net/images/b1f9631bc1a86.jpg https://zapodaj.net/images/0488097763f6f.jpg
- niedziela, 20 paź 2019, 04:36
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Różnica w fermentacji dwóch tych samych nastawów
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 1698
Różnica w fermentacji dwóch tych samych nastawów
Witam. Mam dwa nastawy w dwóch osobnych naczyniach, ale które były robione tego samego dnia z tych samych składników i trzymane w tyakich samych warunkach. Obecnie są w 3 tygodniu fermentacji. To co zwróciło moją uwagę to różnica w częstotliwości "pykania" w rurce fermentacyjnej. Jeden nas...
- czwartek, 3 paź 2019, 18:43
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy opróżniać rurkę przy burzliwej fermentacji?
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1944
Czy opróżniać rurkę przy burzliwej fermentacji?
Witam. Robię swoje pierwsze w życiu wino. Od wczoraj mam burzliwą fermentację, płyn i piana wlewają się do rurki fermentacyjnej i wyciekają górą. Nie jakoś bardzo gwałtownie, ale jednak. Pytanie brzmi co z tym robić? Czy zostawić tak jak jest i pozwolić aby płyn się ulewał, czy co jakiś czas np. opr...