Wzór na ilość cukru w nastawie.
-
online
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Jak cukier mamy w kg paczkach- wodę w litrach, to jaki mamy nastaw? w KG czy Litrach?
Spieracie się o nic podpierając jednostkami miar kompletnie bez sensu.
Otóż jeśli cukier jest określony wagowo, to wodę już musimy odmierzyć sami: wody używamy ciepłej, także już widzę jak ktoś litrowym słoikiem napełnia beczkę, korzystając z super hiper skomplikowanej formuły zielonki =suma(C7*D7*0,6) - to tak przykładowo.Normalnie Master of excel.
A wystarczy obliczyć to orientacyjnie i nalać do beczki wody i sypać cukier, kierując się nie super i nie hiper, ale zwykłym, skromnym za 8zł kupionym...................................cukromierzem.
Ech psotnicy teoretycy.
Spieracie się o nic podpierając jednostkami miar kompletnie bez sensu.
Otóż jeśli cukier jest określony wagowo, to wodę już musimy odmierzyć sami: wody używamy ciepłej, także już widzę jak ktoś litrowym słoikiem napełnia beczkę, korzystając z super hiper skomplikowanej formuły zielonki =suma(C7*D7*0,6) - to tak przykładowo.Normalnie Master of excel.
A wystarczy obliczyć to orientacyjnie i nalać do beczki wody i sypać cukier, kierując się nie super i nie hiper, ale zwykłym, skromnym za 8zł kupionym...................................cukromierzem.
Ech psotnicy teoretycy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Już Cie widzę jak mieszasz 150 litrów nastawu i co minutę inny pomiar wychodzi bo albo woda za ciepła albo nie wymieszane jeszcze.
EEEEEh psotniku praktyku.
A nastaw mamy i w litrach i w kilogramach i w exelu też tak jest
EEEEEh psotniku praktyku.
P.S.A wystarczy obliczyć
A nastaw mamy i w litrach i w kilogramach i w exelu też tak jest
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Tu jest fajny soft - są też inne języki niż rosyjski.
https://play.google.com/store/apps/deta ... hine&hl=pl
Korzystam też z tego
https://play.google.com/store/apps/deta ... roid&hl=pl
https://play.google.com/store/apps/deta ... hine&hl=pl
Korzystam też z tego
https://play.google.com/store/apps/deta ... roid&hl=pl
************************************************************************
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Źle... Nie zgadza się ilość etanolu, a przez to %.
24blg to około 15,5%.
Ps.
Swego czasu ruszy projekt z kalk na mobilne, ale na razie za mało czasu.
Jak ktoś chce to mogę poszukać mojego kalk winiarskiego na Windows Phone - nie jest super, ale coś tam wylicza, a najważniejsze jest przelicznik jednostek
Koeljny edit:
Boże zielonka, jak Ty to liczysz?
To jest prosty rachunek 22/122=0,18 i tyle... Blg to 1g cukru w 100g roztworu
24blg to około 15,5%.
Ps.
Swego czasu ruszy projekt z kalk na mobilne, ale na razie za mało czasu.
Jak ktoś chce to mogę poszukać mojego kalk winiarskiego na Windows Phone - nie jest super, ale coś tam wylicza, a najważniejsze jest przelicznik jednostek
Koeljny edit:
Boże zielonka, jak Ty to liczysz?
To jest prosty rachunek 22/122=0,18 i tyle... Blg to 1g cukru w 100g roztworu
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
[22 : (22 + 100)] x 100 = 18,03 a nie 19,3
A możesz napisać jak to wyliczyłeś Bo ;zielonka pisze:Niestety nie mogę się zgodzić z obliczeniami jakie powyżej zastosowano.
Niby 2 kg na 100l nie powinno być problemem ale jednak 22 kg cukru w 100l wody dają BLG 19.3
[22 : (22 + 100)] x 100 = 18,03 a nie 19,3
Akas już w 2010 roku przetestował objętość rozpuszczonej glukozy i wyszło mu, że 1 kg glukozy zajmuje objętość 0,65 litrarobert4you pisze:A jak to będzie dla glukozy ?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Różnica jest właśnie tam gdzie pies pogrzebany jak to ujął robert4you.
I nikomu się nie chce otworzyć pliku i sprawdzić poprawność kilku wyliczeń.
A ja chciałbym wiedzieć gdzie jest błąd.
1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu
Rozumiem to - 10g w kilogramie roztworu - i yakie dane są w kalkulatorze.
Więc gdzie jest błąd pytam ?
No napisałem - jest w pliku exela i opis i wyliczenie ale nie chciałeś go nawet otworzyć widocznie.A możesz napisać jak to wyliczyłeś
Różnica jest właśnie tam gdzie pies pogrzebany jak to ujął robert4you.
I nikomu się nie chce otworzyć pliku i sprawdzić poprawność kilku wyliczeń.
A ja chciałbym wiedzieć gdzie jest błąd.
1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu
Rozumiem to - 10g w kilogramie roztworu - i yakie dane są w kalkulatorze.
Więc gdzie jest błąd pytam ?
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Zielonka, otworzyłem i twierdzę, że wylicza błędnie.
Przyjmując, że "pies pogrzebany" zamerdał ogonem i gęstość wody w temperaturze 20oC wynosi 998 g/dm3, to Blg takiego nastawu wyniesie 18,06. Różnica prawie żadna
[22 : (22 + 99,8)] x 100 = 18,06
No i co teraz napiszesz
Przyjmując, że "pies pogrzebany" zamerdał ogonem i gęstość wody w temperaturze 20oC wynosi 998 g/dm3, to Blg takiego nastawu wyniesie 18,06. Różnica prawie żadna
[22 : (22 + 99,8)] x 100 = 18,06
No i co teraz napiszesz
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
@Radius nie zrozumiałeś gdzie pies jest pogrzebany.
Otóż kilogram nastawu - ten który zawiera zadane np 20 g cukru ma objętość mniejszą od litra i tu jest pies pogrzebany.
Licząc wg ilości kilogramów nastawu otrzymujemy 19,3 .
W nagłówkach kalkulatora są wszystkie objaśnienia co jest liczone.
Proszę obejrzyj go jeszcze raz.
Otóż kilogram nastawu - ten który zawiera zadane np 20 g cukru ma objętość mniejszą od litra i tu jest pies pogrzebany.
Licząc wg ilości kilogramów nastawu otrzymujemy 19,3 .
W nagłówkach kalkulatora są wszystkie objaśnienia co jest liczone.
Proszę obejrzyj go jeszcze raz.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: RE: Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
23.89 kg cukru × 0.6 = 14.3l zawartości etanolu
75.66 l wody + 14.3 l etanolu = 89.96 l nastawu
(14.3 / 89.96 )×100% = ok. 15.9% alkoholu w nastawie
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Masz racje.eldier pisze:Źle... Nie zgadza się ilość etanolu, a przez to %.
24blg to około 15,5%.
23.89 kg cukru × 0.6 = 14.3l zawartości etanolu
75.66 l wody + 14.3 l etanolu = 89.96 l nastawu
(14.3 / 89.96 )×100% = ok. 15.9% alkoholu w nastawie
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
No i mamy kalkulator o jaki chodziło - była wersja z błędem ale dzięki wnikliwej analizie mojej formuły, kolega Eldier znalazł go, a ja usunąłem. Teraz już wszystko powinno działać ku wygodzie kolegi Józka i reszty forum.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
No widzisz zielonka, jak ci pisałem, że źle wylicza to szukałeś pogrzebanego psa
A tak w ogóle;
A tak w ogóle;
Co ma pies (piernik) do objętości (wiatraka) Do wyliczenia Blg potrzebna jest masa (cukru i wody) a nie objętośćzielonka pisze:Otóż kilogram nastawu - ten który zawiera zadane np 20 g cukru ma objętość mniejszą od litra i tu jest pies pogrzebany.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Kapralu zielonka obliczenia mniej więcej się zgadzają(nawet bez tej gęstości byłyby wystarczająco dokładne i przyjemniej dla oka wyglądałyby wyniki, bo teraz niepotrzebnie się pojawiają liczby po przecinku dla najprostszych proporcji). To do czego "przyczepił" się radiusto ten fragment Twojego posta:
- myślę, że sam zlokalizujesz szybko swój błąd - jak by coś to napisz to postaram się szybko wyjaśnić.Niby 2 kg na 100l nie powinno być problemem, ale jednak 22 kg cukru w 100l wody dają BLG 19.3
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
@Radius - pisałem przy pliku żeby pokazać błędy a nie pisać że Ci się nie zgadza z Twoim czy innym wynikiem .
Mnie cudze wyniki mogą najwyżej inspirować ale staram się sam rozwiązywać zadania.
Błąd był na etapie wprowadzania danych a nie w formułach. Temat był dość jasny ale musieliśmy się oczywiście pospierać.
Kolega Eldier zajrzał tam gdzie mogłeś zajrzeć i Ty ale wolałeś tylko pisać że nie pasuje.
Teraz pasuje wszystkim - mnie bo działa zgodnie z tym co rozumiem i Tobie bo podaje wynik jaki Ci wychodzi z innych źródeł.
Howgh. aha . ..
a to już odwrotna strona medalu. I niestety bez objętości się nie da wyliczyć objętości
jeszcze dorzucę plika
Mnie cudze wyniki mogą najwyżej inspirować ale staram się sam rozwiązywać zadania.
Błąd był na etapie wprowadzania danych a nie w formułach. Temat był dość jasny ale musieliśmy się oczywiście pospierać.
Kolega Eldier zajrzał tam gdzie mogłeś zajrzeć i Ty ale wolałeś tylko pisać że nie pasuje.
Teraz pasuje wszystkim - mnie bo działa zgodnie z tym co rozumiem i Tobie bo podaje wynik jaki Ci wychodzi z innych źródeł.
Howgh. aha . ..
ale my nie liczymy BLG - my je ustanawiamy podobnie jak ustanawiamy całkowitą OBJĘTOŚĆ nastawu .Do wyliczenia Blg potrzebna jest masa (cukru i wody) a nie objętość
a to już odwrotna strona medalu. I niestety bez objętości się nie da wyliczyć objętości
jeszcze dorzucę plika
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2017, 22:26 przez zielonka, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Już tłumaczę - MUSIMY operować objętością kilograma nastawu inaczej nie obliczymy objętości całości - i odwrotnie.
Zamieszczam przy okazji wersję pokazującą tylko dwa miejsca po przecinku bo Aronia ma rację że jest ich za dużo.
Zamieszczam przy okazji wersję pokazującą tylko dwa miejsca po przecinku bo Aronia ma rację że jest ich za dużo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
online
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Zielonka, nie obraź się ale ten kalkulator który napisałeś naprawdę jest do dupy.
Jest niejasny, mało czytelny, i przede wszystkim niechlujny. A niewiele trzeba aby zrobić to porządnie.
Przejdźmy do krytyki:
Musimy operować objętością kilograma? a to dlaczego? A wódkę to pijesz w ml czy dekagramach? Absolutnie durne i nierzeczowe podejście, aleś uparty i jak zawsze przesz w zaparte.
Keg ma pojemność 50L, garnek na rosół 8L, słoik ogórków 1L, kieliszek wódki 50ml, fermentator 20-40, balon szklany 35, 50L to coś się człowieku uparł tych kilogramów!!!. Będziesz nastaw ważył? Jak operujesz tym systemem miary to powinieneś nastaw postawić na wagę. Przychrzaniłeś się tych kilogramów bez sensu.
Bardzo chcesz się wykazać? Dobrze, to nie mieszaj ludziom w głowach durnowatymi niepotrzebnymi rubrykami typu:
ilość kilogramów nastawu
zawartość wody w 1kg nastawu w mililitrach
obj 1go kilograma mililitrach
il wody na kg cukru
Narypałeś rubryk, które notabene nikomu nic nie dają, jedynie zamęt.
Krytyka już prawie ukończona, jak na razie nie wykazałeś się polotem i finezją w pisaniu formuł
Poniżej przykłady jakże SKOMPLIKOWANYCH....czegoś. Razy, podziel, drobnostka w nawias, równa się.
Qrwa mać, co to niby ma być!!!
=E2+(C2*10)*0,6
=1000-C2*10
=C4/(G2/1000)
=D4*C2/100
=C4-(E4*0,6)
Matematyka na poziomie A Beautyful Mind.
To teraz bez zbytniego zaśmiecania tematu postami, trzeba się wziąć do roboty i faktycznie napisać coś porządnie. Podniesiesz rzuconą rękawicę?
Po przyjacielsku podpowiem (bom ja nikomu nie wróg) przydatna może się okazać funkcja jeżelii. Takie słowo w formule. To ode mnie przyjacielska podpowiedź.
Jak spartolisz, ale przynajmniej spróbujesz, gwarantuję że nikt tego za złe miał ci nie będzie.
Ps: Osoby używające programu Excel na co dzień zawodowo, wykorzystują średnio ok 5% możliwości programu, także wstydu nie ma z niewiedzy, a jedynie z próby błyszczenia naprawdę niczym. Formatowanie, ładna estetyczna, czytelna tabelka, I wszyscy będą zadowoleni.
Ps 2: Mój poprzedni post, nie miał na celu totalnego wyśmiania forumowiczów, a jedynie zmuszenie do małej refleksji że każdy taki podstawowy wzór powinien mieć w głowie.
Aż tak wiele wymagam? Myślę że nie Plik jest oczywiście bez formuł, myślę że kapral Zielonka po wypiciu porannej kawy do pracy się weźmie.
Powodzenia
Jest niejasny, mało czytelny, i przede wszystkim niechlujny. A niewiele trzeba aby zrobić to porządnie.
Przejdźmy do krytyki:
Musimy operować objętością kilograma? a to dlaczego? A wódkę to pijesz w ml czy dekagramach? Absolutnie durne i nierzeczowe podejście, aleś uparty i jak zawsze przesz w zaparte.
Keg ma pojemność 50L, garnek na rosół 8L, słoik ogórków 1L, kieliszek wódki 50ml, fermentator 20-40, balon szklany 35, 50L to coś się człowieku uparł tych kilogramów!!!. Będziesz nastaw ważył? Jak operujesz tym systemem miary to powinieneś nastaw postawić na wagę. Przychrzaniłeś się tych kilogramów bez sensu.
Bardzo chcesz się wykazać? Dobrze, to nie mieszaj ludziom w głowach durnowatymi niepotrzebnymi rubrykami typu:
ilość kilogramów nastawu
zawartość wody w 1kg nastawu w mililitrach
obj 1go kilograma mililitrach
il wody na kg cukru
Narypałeś rubryk, które notabene nikomu nic nie dają, jedynie zamęt.
Krytyka już prawie ukończona, jak na razie nie wykazałeś się polotem i finezją w pisaniu formuł
Poniżej przykłady jakże SKOMPLIKOWANYCH....czegoś. Razy, podziel, drobnostka w nawias, równa się.
Qrwa mać, co to niby ma być!!!
=E2+(C2*10)*0,6
=1000-C2*10
=C4/(G2/1000)
=D4*C2/100
=C4-(E4*0,6)
Matematyka na poziomie A Beautyful Mind.
To teraz bez zbytniego zaśmiecania tematu postami, trzeba się wziąć do roboty i faktycznie napisać coś porządnie. Podniesiesz rzuconą rękawicę?
Po przyjacielsku podpowiem (bom ja nikomu nie wróg) przydatna może się okazać funkcja jeżelii. Takie słowo w formule. To ode mnie przyjacielska podpowiedź.
Jak spartolisz, ale przynajmniej spróbujesz, gwarantuję że nikt tego za złe miał ci nie będzie.
Ps: Osoby używające programu Excel na co dzień zawodowo, wykorzystują średnio ok 5% możliwości programu, także wstydu nie ma z niewiedzy, a jedynie z próby błyszczenia naprawdę niczym. Formatowanie, ładna estetyczna, czytelna tabelka, I wszyscy będą zadowoleni.
Ps 2: Mój poprzedni post, nie miał na celu totalnego wyśmiania forumowiczów, a jedynie zmuszenie do małej refleksji że każdy taki podstawowy wzór powinien mieć w głowie.
Aż tak wiele wymagam? Myślę że nie Plik jest oczywiście bez formuł, myślę że kapral Zielonka po wypiciu porannej kawy do pracy się weźmie.
Powodzenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Witam
„Najpierw krytyka , później ....znów krytyka” No tak już masz. Zawsze łatwiej burzyć niż budować.
Odpiszę Ci choć obawiam się że raczej zaśmiecimy temat niż wniesiemy do niego jeszcze coś ciekawego.
No cóż –zawsze może się coś nie podobać – a to żółte podkreślenie a to wielkość rubryki a to jeszcze brak albo nadmiar danych.
Ten kalkulator w takiej wersji jak go pokazałem nie tylko miał obliczać ilość cukru i wody przy zadanych BLG i wielkości nastawu w litrach. Miał również pokazać co z czego wynika i jak to jest obliczane.
To taka jego rola edukacyjna. Dla wielu moż eokazac się nowością informacja że nastaw ma więcej kilogramów niż litrów i że kilogram nastawu to mniej niż litr a to akurat widać bardzo dobrze bo wyniki stoją obok siebie Przy okazji w razie popełnienia błędu łatwo go znaleźć i tak się właśnie stało.
Dzięki temu że wszystko było na patelni kolega Eldier znalazł moją pomyłkę i ją wyprostowałem.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby skorzystać z funkcji ukryj lub całkiem w inny arkusz wkleić same tylko pola z danymi i wynikiem. Wolnoć Tomku w SWOIM excelu. To na pewno nie jest rzecz idealna i zawsze można to zmienić.
Ale......idąc za tokiem Twojego rozumowania które prezentujesz nieustannie na forum – czyli „dajcie mu wędkę a nie rybę” albo cytując Ciebie z któregoś starego postu „co to k...wa poczytać się nie chciało?”
powiem tak- a co to tak trudno sobie przystosować ten kalkulator do własnego wyglądu ?
czy naprawdę chcesz rybę ? TY ? głosiciel teorii bierzcie i czytajcie bo mi się nie chce wam tłumaczyć?
Ci którzy korzystają z excela niezawodowo i nie znają nawet 5 proc jego możliwości to 99proc użytkowników.
Między innymi ja –nie jest mi on do niczego potrzebny poza wklepywaniem jakichś prostych obliczeń typu ile taśmy na okręgu. Wiedziałbyś to sprawdzając wersję jaką się posługuję a jest to wersja 97. Dla mnie w sam raz, albo i za dużo. Ty natomiast przysłałeś mi plik z wersji bóg wie jakiej –zapewne 90 proc forumowiczów nawet tego nie otworzy bo tak jak ja nie zajmują się zawodowo excelem. Jeśli Twoje poczucie estetyki cierpi to po prostu zrób tak jak uważasz że będzie fajnie i daj światu na pożytek. Ja dałem wędkę i można nią łowić, ale jak ktoś woli mieć zieloną lub trzymać ją za szczytówkę to niech sobie tak zrobi –nawet znając te 5 proc możliwości excela da się to tak pozmieniać że każdy będzie miał to co lubi.
Pozdrawiam.
P.S.
Propozycja wersji rozbudowanej bardzo ciekawa. Jeśli znajdę czas to spróbuję to poukładać.
Chyba że już to gdzieś masz to po co wyważać otwarte drzwi.
„Najpierw krytyka , później ....znów krytyka” No tak już masz. Zawsze łatwiej burzyć niż budować.
Odpiszę Ci choć obawiam się że raczej zaśmiecimy temat niż wniesiemy do niego jeszcze coś ciekawego.
No cóż –zawsze może się coś nie podobać – a to żółte podkreślenie a to wielkość rubryki a to jeszcze brak albo nadmiar danych.
Ten kalkulator w takiej wersji jak go pokazałem nie tylko miał obliczać ilość cukru i wody przy zadanych BLG i wielkości nastawu w litrach. Miał również pokazać co z czego wynika i jak to jest obliczane.
To taka jego rola edukacyjna. Dla wielu moż eokazac się nowością informacja że nastaw ma więcej kilogramów niż litrów i że kilogram nastawu to mniej niż litr a to akurat widać bardzo dobrze bo wyniki stoją obok siebie Przy okazji w razie popełnienia błędu łatwo go znaleźć i tak się właśnie stało.
Dzięki temu że wszystko było na patelni kolega Eldier znalazł moją pomyłkę i ją wyprostowałem.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby skorzystać z funkcji ukryj lub całkiem w inny arkusz wkleić same tylko pola z danymi i wynikiem. Wolnoć Tomku w SWOIM excelu. To na pewno nie jest rzecz idealna i zawsze można to zmienić.
Ale......idąc za tokiem Twojego rozumowania które prezentujesz nieustannie na forum – czyli „dajcie mu wędkę a nie rybę” albo cytując Ciebie z któregoś starego postu „co to k...wa poczytać się nie chciało?”
powiem tak- a co to tak trudno sobie przystosować ten kalkulator do własnego wyglądu ?
czy naprawdę chcesz rybę ? TY ? głosiciel teorii bierzcie i czytajcie bo mi się nie chce wam tłumaczyć?
Ci którzy korzystają z excela niezawodowo i nie znają nawet 5 proc jego możliwości to 99proc użytkowników.
Między innymi ja –nie jest mi on do niczego potrzebny poza wklepywaniem jakichś prostych obliczeń typu ile taśmy na okręgu. Wiedziałbyś to sprawdzając wersję jaką się posługuję a jest to wersja 97. Dla mnie w sam raz, albo i za dużo. Ty natomiast przysłałeś mi plik z wersji bóg wie jakiej –zapewne 90 proc forumowiczów nawet tego nie otworzy bo tak jak ja nie zajmują się zawodowo excelem. Jeśli Twoje poczucie estetyki cierpi to po prostu zrób tak jak uważasz że będzie fajnie i daj światu na pożytek. Ja dałem wędkę i można nią łowić, ale jak ktoś woli mieć zieloną lub trzymać ją za szczytówkę to niech sobie tak zrobi –nawet znając te 5 proc możliwości excela da się to tak pozmieniać że każdy będzie miał to co lubi.
Pozdrawiam.
P.S.
Propozycja wersji rozbudowanej bardzo ciekawa. Jeśli znajdę czas to spróbuję to poukładać.
Chyba że już to gdzieś masz to po co wyważać otwarte drzwi.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
online
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Na wstępie: kalkulator zielonki, oraz drugi który istniał od dawna:
Możemy porównać
Jak ktoś miałby przystosowywać plik do własnych potrzeb, to by o wiele szybciej napisał sobie nowy sam, szczególnie że ...nie dość że użyłeś podstaw matematycznych z 1 klasy podstawówki, to jeszcze z błędem, przykład:
=G4/F4 super obliczenia kaprala,
oraz dosyć prosta formuła z kalkulatora: =D13-((0,6*D13*C13)/100/(1-(0,4*C13/100)))
Olaboga ile tam nawiasów,rozkminisz to?
Napiszę jeszcze raz aby wszystko było jasne:
Musi to być jasne, przejrzyste, estetyczne oraz jak najbardziej czytelne dla użytkownika.
Bez zbędnych rubryk, dziwnych parametrów i innych pitu pitu.
Przypomnę jeszcze raz że tego typu wiedzę musimy mieć w głowie, ew zapisane, a nie latać z piwnicy do komputera, bo nam zwyczajnie woda w beczce wystygnie.
Zamiast excela wystarczy kalkulator, a narzędziem głównym i tak musi pozostać CUKROMIERZ.
Usunąłem zbędne arkusze, zostały dwa. Plik zapisany w starym formacie na życzenie kolegi Z.Możemy porównać
Można normalnie, estetycznie i z głową, można po twojemu, przełącz sobie obydwa pliki, a zobaczysz różnicę.zielonka pisze:No cóż –zawsze może się coś nie podobać – a to żółte podkreślenie a to wielkość rubryki a to jeszcze brak albo nadmiar danych.
Wystarczyło napisać prosty czytelny wzór, który każdy sobie przepisze i powiesi w piwnicy na ścianie. Przy pomocy kalkulatora za 5zł, ewentualnie telefonu, obliczy sobie sam.zielonka pisze:Ten kalkulator w takiej wersji jak go pokazałem nie tylko miał obliczać ilość cukru i wody przy zadanych BLG i wielkości nastawu w litrach. Miał również pokazać co z czego wynika i jak to jest obliczane.To taka jego rola edukacyjna
Tak owszem, jak logarytm wpływu napięcia przedmiesiączkowego na poziom wód gruntowych w Licheniu. Info potrzebne jak nic, tylko dopisać rubryki, z obliczeniami.zielonka pisze:Dla wielu może okazac się nowością informacja że nastaw ma więcej kilogramów niż litrów i że kilogram nastawu to mniej niż litr a to akurat widać bardzo dobrze bo wyniki stoją obok siebie Przy okazji w razie popełnienia błędu łatwo go znaleźć i tak się właśnie stało.
Tak jakbyś pożyczał komuś nocnik, ale niestety z zawartością, a używając przenośni wędkarskiej, to pożyczasz komuś wędkę, tylko z poplątaną żyłką, to co jest prostsze? założyć nową żyłkę, czy tydzień rozplątywać starą?zielonka pisze:a co to tak trudno sobie przystosować ten kalkulator do własnego wyglądu ?
Jak ktoś miałby przystosowywać plik do własnych potrzeb, to by o wiele szybciej napisał sobie nowy sam, szczególnie że ...nie dość że użyłeś podstaw matematycznych z 1 klasy podstawówki, to jeszcze z błędem, przykład:
=G4/F4 super obliczenia kaprala,
oraz dosyć prosta formuła z kalkulatora: =D13-((0,6*D13*C13)/100/(1-(0,4*C13/100)))
Olaboga ile tam nawiasów,rozkminisz to?
Liczę że choć raz schowasz ośli upór do kieszeni i podejmiesz wyzwanie.zielonka pisze:Propozycja wersji rozbudowanej bardzo ciekawa. Jeśli znajdę czas to spróbuję to poukładać.
Chyba że już to gdzieś masz to po co wyważać otwarte drzwi.
Napiszę jeszcze raz aby wszystko było jasne:
Musi to być jasne, przejrzyste, estetyczne oraz jak najbardziej czytelne dla użytkownika.
Bez zbędnych rubryk, dziwnych parametrów i innych pitu pitu.
Przypomnę jeszcze raz że tego typu wiedzę musimy mieć w głowie, ew zapisane, a nie latać z piwnicy do komputera, bo nam zwyczajnie woda w beczce wystygnie.
Zamiast excela wystarczy kalkulator, a narzędziem głównym i tak musi pozostać CUKROMIERZ.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Drogi kolego prawdopodobnie Twój excel źle otwiera mój przestarzały plik, nie ma i nie było w nim nic dłuższego niż kilka wartości lub znaków a że komórka =G4/F4 to zwykłe dzielenie czego tu nie rozumiesz ?
Coś się tego kaprala tak czepił ? Byłem nim 40 lat temu, tak jak ty przedszkolakiem, to mam Cie traktować jak przedszkolaka ?
Kompletnie nie rozumiem co piszesz -
Póki co jak józek pisze - ma co chciał a problemy estetyczno uprzedzeniowe leczmy już poza tematem.
Wiedziałem że się pokłócimy jak tylko się odezwałeś i już zacierałem ręce na ciekawą polemikę, ale się zawiodłem -kolego rozrywek te zioła .... tfu programy Ci nie służą.
Coś się tego kaprala tak czepił ? Byłem nim 40 lat temu, tak jak ty przedszkolakiem, to mam Cie traktować jak przedszkolaka ?
Kompletnie nie rozumiem co piszesz -
Nie ma i nie było w MOIM pliku takiej formuły .oraz dosyć prosta formuła z kalkulatora: =D13-((0,6*D13*C13)/100/(1-(0,4*C13/100)))
Olaboga ile tam nawiasów,rozkminisz to?
Póki co jak józek pisze - ma co chciał a problemy estetyczno uprzedzeniowe leczmy już poza tematem.
Wiedziałem że się pokłócimy jak tylko się odezwałeś i już zacierałem ręce na ciekawą polemikę, ale się zawiodłem -kolego rozrywek te zioła .... tfu programy Ci nie służą.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 126
- Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Sorki, może się mylę, ale żeby uzyskać 100 kg nastawu to dla 22 kg cukru trzeba dodać 78 kg (litrów) wody. Mamy więc 22 + 78 = 100 kg. W litrach uzyskamy 22 x 0,6 czyli 13,2 litra dla cukru rozpuszczonego w wodzie + 78 l woda =91,2 l nastawu. Reasumując 91,2 litra nastawu waży 100 kg. Blg powinien tutaj wynieść 22. dobrze myślę?
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Panowie, jako trochę zaawansowany użytkownik excela to powiem, żaden z nich nie jest czytelny . Co prawda nie otworzyłem tego na komputerze ale taki rzut oka wystarczy. Co do obliczeń to nie wypowiadam się, a "szatę" jak znajdę chwilę poustawiam po mojemu.
Prawdą jest też, że im człowiek bardziej zna excela to wie, że jest jeszcze o wiele więcej jest w nim do poznania.
Prawdą jest też, że im człowiek bardziej zna excela to wie, że jest jeszcze o wiele więcej jest w nim do poznania.
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Wg mojego kalkulatora myslisz dobrze ale jednak celem zawsze jest ilość litrów a nie kilogramów .
Sprawdź to wprowadzając te dane do kalkulatora ilość nastawu i blg. Mienho - zawsze warto coś zaproponować ja jestem laikiem jak chodzi o excel
mój plik to open source - mozna dodawać i zmieniać co się chce a kto umie lepiej niech to robi.
Problemy z wiewiórkami załatwimy we własnym zakresie
Sprawdź to wprowadzając te dane do kalkulatora ilość nastawu i blg. Mienho - zawsze warto coś zaproponować ja jestem laikiem jak chodzi o excel
mój plik to open source - mozna dodawać i zmieniać co się chce a kto umie lepiej niech to robi.
Problemy z wiewiórkami załatwimy we własnym zakresie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Wzór na ilość cukru w nastawie.
Kapralu mi się wydaję że dalsze ciągnięcie tego wątku nie ma sensu. Każdy już wie o co chodzi. Pozdro
Ostatnio zmieniony środa, 8 lut 2017, 20:41 przez jozzek666, łącznie zmieniany 3 razy.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Tak. Sądzę, że wiem już o co chodzi. A programik działa i dla mnie jest przydatny. Co do innych, to się nie wypowiadam, ale sądze że idzie wywnioskować z treści wątku o co chodzi.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Ja mam jeszcze pytanie dotyczące tego kalkulatora, który wysyłam w załączniku. Przy obliczaniu % nastawu jest pewna niezgodność chociażby z tym co kolega Jozzzek pisał kilka postów wcześniej. Przy obliczaniu objętości etanolu, ilość cukru jest mnożona x 0,58. Nie powinna to być wartość 0,6 ? Ma to ogromne znaczenie w końcowym wyniku stężenia % w nastawie. Zmiana współczynnika o 0,2 sprawia, że końcowy wynik różni się o ponad 0,5%.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Już tłumaczę. Ta wartość 0,58 to jest wydajność cukru. Ja przyjąłem taką wartość do swoich obliczeń, Ty możesz przyjąć swoją. Z różnego rodzaju cukru wychodzi różna ilość etanolu. Tak jak to napisał @lesgo58 w swoim temacie o wydajności różnych cukrów.
Więc moim zdaniem ta zależność wynika właśnie z tego.- Cukier Królewski - 6111ml/10kg cukru - co daje 0,611 litra/kg
- Diamant - 6184ml/10kg cukru - co daje 0,618 litra/kg
- Słodka Łyżeczka - 6205ml/10kg cukru - co daje 0,620 litra/kg
- Cukier Lubelski - 5997ml/10kg cukru - co daje 0,599 litra/kg
- Sweet Family - 6180ml/10kg cukru - co daje 0,618 litra/kg
- Glukoza - 5955ml/11,35kg glukozy - co daje 0,525 litra/kg
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
- Ulubiony Alkohol: Absynt
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Bogatynia
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Wzór na ilość cukru w nastawie.
Magiczne 0,6 to nie jest wydajność cukru.
Jest to przelicznik zakładający, że fermentacja w kierunku alkoholu zachodzi z wydajnością 88% (średnio 1 drożdżak na 10 pied... i nie robi).
Z jednego kilograma cukru w trakcie procesu fermentacji powstaje 0,682 litra alkoholu, bo tyle wynika ze stechiometrii - a 88% z tego daje magiczne 0,6.
Jest to przelicznik zakładający, że fermentacja w kierunku alkoholu zachodzi z wydajnością 88% (średnio 1 drożdżak na 10 pied... i nie robi).
Z jednego kilograma cukru w trakcie procesu fermentacji powstaje 0,682 litra alkoholu, bo tyle wynika ze stechiometrii - a 88% z tego daje magiczne 0,6.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt: