Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 17 sty 2022, 19:07

Witam. Potrzebuje informacji jak to się robi i czy jest bardzo potrzebne. Chciałem słód zacierać w zbiorniku z płaszczem a następnie przelać studzić i dodać drożdże. Zastanawiam się jak to zrobić z tym wysładzaniem. Chcę użyć drożdży Koji. Dzięki za pomoc


Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 17 sty 2022, 19:14

Koji nie potrzebują zacierania ;)
Lejesz wodę sypiesz zboże mieszasz i dodajesz Koji
Czekasz na koniec fermentacji i na rurki :D
Edit. Sypiesz śrutę lub mąkę oczywiście nie całe ziarna.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 19:16 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 17 sty 2022, 19:16

Z tego co wyczytałem to przy zlewaniu zacieru z plansza oddzielić młóto , następnie je zlać woda 73 C i dodać do beczki . Dobrze rozumiem ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 17 sty 2022, 19:17

Tylko ta fermentacja bez zacierania będzie dłużej trwała ?

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 17 sty 2022, 19:19

Masz kociołek z płaszczem to po kiego grzyba chcesz wysładzać :scratch:
Gotuj całość.
Nie wiem ile będzie trwała fermentacja po zacieraniu :scratch: chyba nikt tak nie robił bo po co :scratch:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 19:21 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 17 sty 2022, 19:21

No widzisz na YouTube pokazywali że wysładzają. Jedyne miejsce gdzie mogę zobaczyć jak to się robi. A jak dodam te Koji do zatartego zacieru to też będzie ok ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 17 sty 2022, 19:23

Zamówię inne drożdże


ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: ogurek » poniedziałek, 17 sty 2022, 19:37

Większość szkockiej fermentowania jest bez młóta. Możesz zacierać i filtrować, możesz zacierać i gotować gęste, miżesz użyć koj.
Tylko po co zacierać do koj?
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 17 sty 2022, 19:39

Dzięki. Już wiem że nie zacieramy do Koji. Zostanie w pamięci na zawsze.


ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: ogurek » poniedziałek, 17 sty 2022, 19:50

Tu masz jeden z filmików jak zrobić to o co pytasz
https://youtu.be/cwxrajCK9mM
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 19:50 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 17 sty 2022, 20:00

ogórek - dziękuję Ci bardzo. Teraz wszystko jest już jasne. Jeszcze raz dzięki

Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3722
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 17 sty 2022, 20:16

Nie. Nie jest jasne.
Nie możesz tylko zapamiętać że koji się nie zaciera.
Musisz jeszcze wiedzieć dlaczego.
Dowiedz się tego sam. Wtedy będzie nauka.
Słowo klucz: enzymy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Skir
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: Skir » poniedziałek, 17 sty 2022, 20:32

Qrcze ja zaczynałem najpierw cukrówka. Potem ŁKZWJ. Potem śliwka. Potem mąki, skrobie. Potem śruta i słód. Jabłka. Po drodze koji (apage satanas!). Kotła z płaszczem nadal się nie dorobiłem :). A dziś młodzież od razu na kocioł z płaszczem i słód. I jeszcze chce zacierać do koji :))).
@mateusz85 jak radzi rozrywek: czytaj, czytaj, próbuj, eksperymentuj, baw się destylacją. Ale po kolei jakoś :)
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 17 sty 2022, 21:03

Koledzy ja was doskonale rozumiem, macie 100% racji. Tylko że ja mam 37 lat zapitalam w pracy potem w domu przy dzieciach i koło domu. Nie ma już czasu na wszystko. Tego czego nie doczytać to właśnie proszę was o pomoc. Cukrowe , jabłka, śliwkę , gruszkę już przerobiłem dzięki koledze z forum który mnie pokierował i nie robił z tego żadnych problemów. z tego co próbujący napisali to wyszło całkiem nieźle. Więc teraz postanowiłem ruszyć dalej. Jak będę powoli działał i kombinował to w dzisiejszych czasach może mi czasu nie starczyć bo mnie może coś może schować pod ziemię np za miesiąc. Tak że jestem wam wdzięczny za pomoc i dziękuję.

Awatar użytkownika

Skir
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: Skir » poniedziałek, 17 sty 2022, 21:06

@mateusz85 spox, nie bierz do siebie o młodzieży, to są żarty :)
I love the smell of bimber in the morning.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 17 sty 2022, 21:14

@mateusz85 Na ile możemy to pomagamy po to jest forum :D
Tylko nie rozumie po co chcesz wysładzać :scratch:
Masz kociołek z płaszczem , po to go kupiłeś by się nie bawić w filtrowanie a tu masz Ty chcesz filtrować :scratch:
Boisz się że Ci jakieś aromaty niepożądane przejdą do destylatu?
Nic takiego nie zauważyłem u siebie ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 17 sty 2022, 21:18

Bo nie wiedziałem że jak ktoś ma płaszcz to nie musi wysładzać. Po prostu niewiedza

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2155
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 17 sty 2022, 21:21

No to doszliśmy do sedna :D
No to oszczędziliśmy Ci kupę roboty :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Skir
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: Skir » poniedziałek, 17 sty 2022, 21:23

i odpuść sobie koji! (moje odrębne zdanie :)) przy zacieraniu enzymami, nawet na lenia, dużo lepszy aromat!
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Postautor: mateusz85 » poniedziałek, 17 sty 2022, 21:28

Dziękuję


Wróć do „Poczekalnia Pytań”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości