Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Witam. Potrzebuje informacji jak to się robi i czy jest bardzo potrzebne. Chciałem słód zacierać w zbiorniku z płaszczem a następnie przelać studzić i dodać drożdże. Zastanawiam się jak to zrobić z tym wysładzaniem. Chcę użyć drożdży Koji. Dzięki za pomoc
-
Online
- Posty: 2155
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Koji nie potrzebują zacierania
Lejesz wodę sypiesz zboże mieszasz i dodajesz Koji
Czekasz na koniec fermentacji i na rurki
Edit. Sypiesz śrutę lub mąkę oczywiście nie całe ziarna.

Lejesz wodę sypiesz zboże mieszasz i dodajesz Koji
Czekasz na koniec fermentacji i na rurki

Edit. Sypiesz śrutę lub mąkę oczywiście nie całe ziarna.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 19:16 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Z tego co wyczytałem to przy zlewaniu zacieru z plansza oddzielić młóto , następnie je zlać woda 73 C i dodać do beczki . Dobrze rozumiem ?
-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Tylko ta fermentacja bez zacierania będzie dłużej trwała ?
-
Online
- Posty: 2155
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Masz kociołek z płaszczem to po kiego grzyba chcesz wysładzać
Gotuj całość.
Nie wiem ile będzie trwała fermentacja po zacieraniu
chyba nikt tak nie robił bo po co 

Gotuj całość.
Nie wiem ile będzie trwała fermentacja po zacieraniu


Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 19:21 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
No widzisz na YouTube pokazywali że wysładzają. Jedyne miejsce gdzie mogę zobaczyć jak to się robi. A jak dodam te Koji do zatartego zacieru to też będzie ok ?
-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Zamówię inne drożdże
-
- Posty: 111
- Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Wlkp
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Większość szkockiej fermentowania jest bez młóta. Możesz zacierać i filtrować, możesz zacierać i gotować gęste, miżesz użyć koj.
Tylko po co zacierać do koj?
Tylko po co zacierać do koj?
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Dzięki. Już wiem że nie zacieramy do Koji. Zostanie w pamięci na zawsze.
-
- Posty: 111
- Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Wlkp
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Tu masz jeden z filmików jak zrobić to o co pytasz
https://youtu.be/cwxrajCK9mM
https://youtu.be/cwxrajCK9mM
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 19:50 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
ogórek - dziękuję Ci bardzo. Teraz wszystko jest już jasne. Jeszcze raz dzięki
-
- Posty: 3722
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Nie. Nie jest jasne.
Nie możesz tylko zapamiętać że koji się nie zaciera.
Musisz jeszcze wiedzieć dlaczego.
Dowiedz się tego sam. Wtedy będzie nauka.
Słowo klucz: enzymy.
Nie możesz tylko zapamiętać że koji się nie zaciera.
Musisz jeszcze wiedzieć dlaczego.
Dowiedz się tego sam. Wtedy będzie nauka.
Słowo klucz: enzymy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1153
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Qrcze ja zaczynałem najpierw cukrówka. Potem ŁKZWJ. Potem śliwka. Potem mąki, skrobie. Potem śruta i słód. Jabłka. Po drodze koji (apage satanas!). Kotła z płaszczem nadal się nie dorobiłem
. A dziś młodzież od razu na kocioł z płaszczem i słód. I jeszcze chce zacierać do koji
)).
@mateusz85 jak radzi rozrywek: czytaj, czytaj, próbuj, eksperymentuj, baw się destylacją. Ale po kolei jakoś


@mateusz85 jak radzi rozrywek: czytaj, czytaj, próbuj, eksperymentuj, baw się destylacją. Ale po kolei jakoś

I love the smell of bimber in the morning.
-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Koledzy ja was doskonale rozumiem, macie 100% racji. Tylko że ja mam 37 lat zapitalam w pracy potem w domu przy dzieciach i koło domu. Nie ma już czasu na wszystko. Tego czego nie doczytać to właśnie proszę was o pomoc. Cukrowe , jabłka, śliwkę , gruszkę już przerobiłem dzięki koledze z forum który mnie pokierował i nie robił z tego żadnych problemów. z tego co próbujący napisali to wyszło całkiem nieźle. Więc teraz postanowiłem ruszyć dalej. Jak będę powoli działał i kombinował to w dzisiejszych czasach może mi czasu nie starczyć bo mnie może coś może schować pod ziemię np za miesiąc. Tak że jestem wam wdzięczny za pomoc i dziękuję.
-
- Posty: 1153
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
@mateusz85 spox, nie bierz do siebie o młodzieży, to są żarty 

I love the smell of bimber in the morning.
-
Online
- Posty: 2155
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
@mateusz85 Na ile możemy to pomagamy po to jest forum
Tylko nie rozumie po co chcesz wysładzać
Masz kociołek z płaszczem , po to go kupiłeś by się nie bawić w filtrowanie a tu masz Ty chcesz filtrować
Boisz się że Ci jakieś aromaty niepożądane przejdą do destylatu?
Nic takiego nie zauważyłem u siebie

Tylko nie rozumie po co chcesz wysładzać

Masz kociołek z płaszczem , po to go kupiłeś by się nie bawić w filtrowanie a tu masz Ty chcesz filtrować

Boisz się że Ci jakieś aromaty niepożądane przejdą do destylatu?
Nic takiego nie zauważyłem u siebie

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
Bo nie wiedziałem że jak ktoś ma płaszcz to nie musi wysładzać. Po prostu niewiedza
-
Online
- Posty: 2155
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
No to doszliśmy do sedna
No to oszczędziliśmy Ci kupę roboty

No to oszczędziliśmy Ci kupę roboty

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 1153
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
- Załączniki
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi
i odpuść sobie koji! (moje odrębne zdanie
) przy zacieraniu enzymami, nawet na lenia, dużo lepszy aromat!

I love the smell of bimber in the morning.
-
Autor tematu - Posty: 80
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości