WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć
Ale wydaje mi się, że im czystszy alkohol tym lżej dla twojej wątroby .
Pozdrawiam.
Musisz sie przygotować na różne odpowiedzi, nie tylko pozytywne i chwalące. Po za tym, nikt nie napisał, że nie możesz tego pić. Jesteś dorosły i wiesz co robić. Wszystko jest dla ludzi.Pery321 pisze:.. piłem juz to ze znajomymi nikogo głową nie bolała każdemu smakowało;)
Ale wydaje mi się, że im czystszy alkohol tym lżej dla twojej wątroby .
Pozdrawiam.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
defacto pisałem juz ze to jest po pierwszym gotowaniu nie po 2 czy 3 . Oglądałem wyniki ludzi na różnych forach, i maja wyniki 10 razy gorsze wiec myślę ze jak na lajka jest bardzo dobrze. I tu kolega wyżej napisał te śladowe ilości sa nie szkodliwe nawet w sanepidzie powiedzieli ze nie ma tam nic szkodliwego i można spożywać
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć.
Rozumiem. Temat znasz. Dlatego raz jeszcze napiszę - niemasz się czego wstydzić. Przyznaję, miałem pewne obawy- co do cukru ale okazalo się, że wszystko jest tak, jak powino być.
Zachęcam do dłuższej stabilizacji kolumny podczas procesu i przegotowania tej surówki
Rozumiem. Temat znasz. Dlatego raz jeszcze napiszę - niemasz się czego wstydzić. Przyznaję, miałem pewne obawy- co do cukru ale okazalo się, że wszystko jest tak, jak powino być.
Zachęcam do dłuższej stabilizacji kolumny podczas procesu i przegotowania tej surówki
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Podbije ten temat ponieważ moje pytanie jest związane z badaniami.
1. Widzę że pokazujecie wyniki badań z WSSE. Wysyłacie próbki do badań? Zastanawiam się sam nad tym ale fakt podawania pełnych danych osobowych na wniosku trochę mnie zniechęca. Czy za jakiś czas nie pojawi się kontrola albo inne problemy tego typu. Oficjalnie w końcu odcinają głowy za psocenie :/
2. Zrobiłem już paręnaście litrów bimberku ~82 procent z cukrówek i nastawów owocowych na pot still. Rozcieńczam do około 40 z wodą filtrowana. Najczęściej robię przepalanke. Po spożyciu efekty kacowe dużo mniejsze niż po czystej sklepowej. Natomiast zauważyłem że strasznie SUSZY po tym moim bimbrze. Ostatnio nawet zauważyłem że jak wieczorem popiję ( kultura około 0.3-0.4l na głowę) to cały kolejny dzień pieką mnie oczy. Spotkaliście się z czymś takim ? Sam bimber w smaku jest dość ostry mimo że ma koło 40 procent. Aparatura to klasyczny pot still. Za garem mam około 50cm miedzianej rury fi 35 zasypanej miedzianymi sprężynkami. Chłodnica również miedziana. Przed 2 destylacja zawsze zalewam wszystko roztworem kwasu cytrynowego i oxi w celu wyczyszczenia miedzi. Potem wszystko w miarę dokładnie przepłukuje woda. Gar 5l wsadu Destylacja dwukrotna (pierwsza z odlaniem 60g przedgonu) przy drugiej odlewam mniej więcej 260g jako przedgon i gonię do 70 procent - reszta do 30 w pogoń i do następnej 1 destylacji. Pędzenie moim zdaniem powolne - przy drugiej jeden gar spokojnie sobie kapie 5-6h od momentu postawienia na gaz. Pomiędzy destylacjami filtracja węglem.
Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
1. Widzę że pokazujecie wyniki badań z WSSE. Wysyłacie próbki do badań? Zastanawiam się sam nad tym ale fakt podawania pełnych danych osobowych na wniosku trochę mnie zniechęca. Czy za jakiś czas nie pojawi się kontrola albo inne problemy tego typu. Oficjalnie w końcu odcinają głowy za psocenie :/
2. Zrobiłem już paręnaście litrów bimberku ~82 procent z cukrówek i nastawów owocowych na pot still. Rozcieńczam do około 40 z wodą filtrowana. Najczęściej robię przepalanke. Po spożyciu efekty kacowe dużo mniejsze niż po czystej sklepowej. Natomiast zauważyłem że strasznie SUSZY po tym moim bimbrze. Ostatnio nawet zauważyłem że jak wieczorem popiję ( kultura około 0.3-0.4l na głowę) to cały kolejny dzień pieką mnie oczy. Spotkaliście się z czymś takim ? Sam bimber w smaku jest dość ostry mimo że ma koło 40 procent. Aparatura to klasyczny pot still. Za garem mam około 50cm miedzianej rury fi 35 zasypanej miedzianymi sprężynkami. Chłodnica również miedziana. Przed 2 destylacja zawsze zalewam wszystko roztworem kwasu cytrynowego i oxi w celu wyczyszczenia miedzi. Potem wszystko w miarę dokładnie przepłukuje woda. Gar 5l wsadu Destylacja dwukrotna (pierwsza z odlaniem 60g przedgonu) przy drugiej odlewam mniej więcej 260g jako przedgon i gonię do 70 procent - reszta do 30 w pogoń i do następnej 1 destylacji. Pędzenie moim zdaniem powolne - przy drugiej jeden gar spokojnie sobie kapie 5-6h od momentu postawienia na gaz. Pomiędzy destylacjami filtracja węglem.
Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 sty 2023, 07:12 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć.
Suszy, bo mało wody pijesz. Dodatkowo, alkohol cię odwadnia.
Ostry smak alkoholu postrzegałbym w zanieczyszczeniach, w które Twój destylat obfituje. Więc dodałbym 3cią destylację. Daruj sobie oxi. Do czyszczenia, roztwór kwasku cytrynowego w zupełności wystarczy.
Nie rozumiem także, po co tyle miedzi w tym zestawie?
Suszy, bo mało wody pijesz. Dodatkowo, alkohol cię odwadnia.
Ostry smak alkoholu postrzegałbym w zanieczyszczeniach, w które Twój destylat obfituje. Więc dodałbym 3cią destylację. Daruj sobie oxi. Do czyszczenia, roztwór kwasku cytrynowego w zupełności wystarczy.
Nie rozumiem także, po co tyle miedzi w tym zestawie?
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 43
- Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Są przecież pasjonaci, co to kupują wszelakie alkohole i badają je pod względem zawartości różnych substancji. Widocznie znajdują w tych liczbach zainteresowanie.
Widziałem ten ich formularz zgłoszeniowy. Życzą sobie podać numer pesel, a według mnie to jest zbyteczne.modemik pisze: Zastanawiam się sam nad tym ale fakt podawania pełnych danych osobowych na wniosku trochę mnie zniechęca. Czy za jakiś czas nie pojawi się kontrola albo inne problemy tego typu. Oficjalnie w końcu odcinają głowy za psocenie :/
Zgadza się. To, że dajesz próbkę do analizy nie oznacza, że sam ją wydestylowałeś.HeniekStarr pisze: A poważnie to masz prawo sprawdzić akcyzowany wyrób, nabyty legalnie w sklepie, bo słyszałeś, że czeski spiryt trafił do obrotu i ludzie ślepną.
Są przecież pasjonaci, co to kupują wszelakie alkohole i badają je pod względem zawartości różnych substancji. Widocznie znajdują w tych liczbach zainteresowanie.
Chodzi ci o zawartość alkoholu czy może o błąd pomiaru? Rzeczywiście rozbieżne. Obydwa pochodzą z WSSE Katowice? Wynik kol. Perry321 zawiera kolumnę zakres pomiarowy a wynik kol. jpiwek ma kolumnę z dopuszczalnym stężeniem. Może jeden z nich badanie robił dawno temu a drugi niedawno? Może próbki były badana na różnych aparatach?defacto pisze:Po za tym, zastanawia mnie tabelka kol.@Pery321. Konkretnie zawartość alkoholu etylowego -
96.11%± 0.68 i tabelka z wynikami kol. @jpiwek. Ten sam alkohol-
96.27%± 4.28
Skąd tak duże rozbieżności?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Ostrość, wynika nie tylko z źle odebranego przedgonu.
Ale również z nastawu, napisz więcej o nastawie, wtedy się poradzi.
Nie szkoda węgla? Surówkę węglem traktować. Można, ale wungiel do wywalenia potem.modemik pisze: Pomiędzy destylacjami filtracja węglem.
Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
Ostrość, wynika nie tylko z źle odebranego przedgonu.
Ale również z nastawu, napisz więcej o nastawie, wtedy się poradzi.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 23:55 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@witas
Sama moc tych spirytusów, różni się b. nieznacznie- 0.16% to tyle co nic. Natomiast, chodzi mi o liczby podkreślone. Tu rozbieżność jest zajebista. Z czego ona wynika?
@jpiwek, znasz datę badania twojej próbki i na jakim aparacie, przeprowadzone było w/w badanie?
Sama moc tych spirytusów, różni się b. nieznacznie- 0.16% to tyle co nic. Natomiast, chodzi mi o liczby podkreślone. Tu rozbieżność jest zajebista. Z czego ona wynika?
@jpiwek, znasz datę badania twojej próbki i na jakim aparacie, przeprowadzone było w/w badanie?
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@rozrywek
Co do węgla im mniejsze stężenie tym lepiej działa wegiel. Traktowanie 82 procentowego bimberku po 2 destylacji wydaje się bez sensu z uwagi na moc. Stąd pewien kompromis że robię po 1. Zwykle przez jeden zasyp kolumny filtracyjnej przepuszczam 10l surówki czyli tyle ile mam po rozcieńczeniu 1 destylacji z 25l nastawu. Węgiel potem wywalam - czego się nie robi żeby uzyskać czysty trunek.
Właśnie wody akurat pije bardzo dużo nie tylko przy spożyciu. Przy wódce tego efektu suchości nie zauważyłem przy bimbrze owszem.
Nastawy na cukrze na drożdżach browin Xtreme 9kg cukru teoretycznie 21 procent w nastawie. Ewentualnie nastawy na przetworach owocowych na drożdżach winnych bayanus. Trzymam je w temp otoczenia około 19-20 stopni. Fermentuje zgodnie z instrukcją. Klaruje grawitacyjnie. Mniej więcej po miesiącu od początku fermentacji destyluje nastawy jeśli widzę że klarowanie słabe stosuje Duo klar.
Jednym słowem trzeba wysłać bimberek do badania i wyjdzie co w nim jest
Po co tyle miedzi ... Zależało mi by zrobić w miarę sprawnie działający deflegmator. Chyba ilość miedzi nie przeszkadza a może jedynie pomoc.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
mod: nie cytujemy całych postów i nie uprawiamy polityki
Co do węgla im mniejsze stężenie tym lepiej działa wegiel. Traktowanie 82 procentowego bimberku po 2 destylacji wydaje się bez sensu z uwagi na moc. Stąd pewien kompromis że robię po 1. Zwykle przez jeden zasyp kolumny filtracyjnej przepuszczam 10l surówki czyli tyle ile mam po rozcieńczeniu 1 destylacji z 25l nastawu. Węgiel potem wywalam - czego się nie robi żeby uzyskać czysty trunek.
Właśnie wody akurat pije bardzo dużo nie tylko przy spożyciu. Przy wódce tego efektu suchości nie zauważyłem przy bimbrze owszem.
Nastawy na cukrze na drożdżach browin Xtreme 9kg cukru teoretycznie 21 procent w nastawie. Ewentualnie nastawy na przetworach owocowych na drożdżach winnych bayanus. Trzymam je w temp otoczenia około 19-20 stopni. Fermentuje zgodnie z instrukcją. Klaruje grawitacyjnie. Mniej więcej po miesiącu od początku fermentacji destyluje nastawy jeśli widzę że klarowanie słabe stosuje Duo klar.
Jednym słowem trzeba wysłać bimberek do badania i wyjdzie co w nim jest
Po co tyle miedzi ... Zależało mi by zrobić w miarę sprawnie działający deflegmator. Chyba ilość miedzi nie przeszkadza a może jedynie pomoc.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
mod: nie cytujemy całych postów i nie uprawiamy polityki
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2023, 23:56 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć
Przyda Ci się cukromierz i staraj się stosować mniejsze ilości cukru- 22°Blg.modemik pisze: Nastawy na cukrze na drożdżach browin Xtreme 9kg cukru teoretycznie 21 procent w nastawie.
Kolego, im wyższe stężenie cukru w nastawie, tym gorsze warunki pracy drożdży i niestety gorszy produkt końcowy. Następnym razem, popełnij nastaw z mniejszą ilością cukru np.22l/6kg i przekonaj się sammodemik pisze:Sam bimber w smaku jest dość ostry mimo że ma koło 40 procent....
Skąd może pojawiać się taka ostrość bimbru ?
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Prawdę mówiąc to używałem tych drożdży bo wyczytałem bardzo dobre opinie na ich temat co wysokoprocentowych cukrowek. No i wiadomo większe stężenie więcej alko z 25l - a roboty tyle samo. Następnym razem spróbuję zrobić na minimalna ilość cukru z przepisu i zobaczę jaka będzie różnica. A z ciekawości wyśle próbki na badania. Ciekawe co pokażą
[mod: nie cytujemy całych postów]
[mod: nie cytujemy całych postów]
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 lut 2023, 13:20 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Witajcie.
W końcu udało mi się zrobić parę próbek do testów. W załączeniu wyniki prób chromatograficznych.
Aparatura: pot stil z deflegmatorem
Próbki były z następujących roztworów:
1. Nastaw na kompotach drożdże winne bayanuss po 1 destylacji
2. Nastaw na cukrze 9kg +19l wody xdrozdze xpure po 1 destylacji
3. Pogony (odbiór z 2 destylacji od 70 procent do 20 procent) po 1 destylacji
4. Pkt2. lekko rozcieńczony po przefiltrowaniu przez węgiel
5. Pkt 4 po 2 destylacji
6. Pkt 1 po 2 destylacji
Wedle norm wszystko jest niby ok. Zastanawia mnie fakt że po drugiej destylacji wszędzie wzrosła liczba zanieczyszczeń. Domyślam się że to kwestia tylko zwiększenia procentów w roztworze (odjęcie wody zapewne z częścią zanieczyszczeń).
Ciekawe jestem waszych opinii na temat wyników. Do spożycia przeznaczam to co po 2 destylacji.
W końcu udało mi się zrobić parę próbek do testów. W załączeniu wyniki prób chromatograficznych.
Aparatura: pot stil z deflegmatorem
Próbki były z następujących roztworów:
1. Nastaw na kompotach drożdże winne bayanuss po 1 destylacji
2. Nastaw na cukrze 9kg +19l wody xdrozdze xpure po 1 destylacji
3. Pogony (odbiór z 2 destylacji od 70 procent do 20 procent) po 1 destylacji
4. Pkt2. lekko rozcieńczony po przefiltrowaniu przez węgiel
5. Pkt 4 po 2 destylacji
6. Pkt 1 po 2 destylacji
Wedle norm wszystko jest niby ok. Zastanawia mnie fakt że po drugiej destylacji wszędzie wzrosła liczba zanieczyszczeń. Domyślam się że to kwestia tylko zwiększenia procentów w roztworze (odjęcie wody zapewne z częścią zanieczyszczeń).
Ciekawe jestem waszych opinii na temat wyników. Do spożycia przeznaczam to co po 2 destylacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 kwie 2023, 11:24 przez modemik, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 400
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Tak z czystej ciekawości zapytam - ile zapłaciłeś za tyle próbek?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 kwie 2023, 10:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 792
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
@AAmatorek zobacz na, stronie sanepidu masz cennik
https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/badania-alkoholu
https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/badania-alkoholu
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 2587
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
I mają taki fajny plakat
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 kwie 2023, 22:38 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 400
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Ale nie ma wersji po ukraińsku, a to rzadkość.
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.
Mod.
Nie cytuj posta poprzednika.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 kwie 2023, 09:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Mają też taką ulotkę informacyjną, ale muszę powiedzieć że przesadzają, jakiś czas temu do Łódzkiego szpitala trafiła babka co miała z siedem promili metanolu we krwi... żeby to osiągnąć musiała wypić znacznie więcej niż to zalecane 30ml żeby zejść z tego świata. No ale ona zapewne spożywała go razem z zalecaną odtrutkąjakis1234 pisze:I mają taki fajny plakat
Ostatnio zmieniony środa, 19 kwie 2023, 07:50 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Ja robiłem poza sanepidem. Próbka 50 zł brutto.
Czy ktoś może ma jakies porównanie czy te wyniki uzyskane na pot still dają radę czy też nie ?. Ostatnio coraz częściej mam okazję kosztować domowej roboty bimberki które mam wrażenie w smaku są dużo przyjemniejsze a robione albo szybko albo tylko raz destylowane. Zaczynam sam się irytować że poświęcam produkcji dużo czasu uwagi i zaangażowania a efekt smakowy jakby ucieka. Jakim cudem bimber po 2 destylacjach i węglu mający 85 procent po rozcieńczeniu z wodą wypada smakowo gorzej od bimbru raz destylowanego na szybko bez zwracania uwagi szczególnej na dzielenie frakcji o mocy końcowej około 40 procent ?;)
Czy ktoś może ma jakies porównanie czy te wyniki uzyskane na pot still dają radę czy też nie ?. Ostatnio coraz częściej mam okazję kosztować domowej roboty bimberki które mam wrażenie w smaku są dużo przyjemniejsze a robione albo szybko albo tylko raz destylowane. Zaczynam sam się irytować że poświęcam produkcji dużo czasu uwagi i zaangażowania a efekt smakowy jakby ucieka. Jakim cudem bimber po 2 destylacjach i węglu mający 85 procent po rozcieńczeniu z wodą wypada smakowo gorzej od bimbru raz destylowanego na szybko bez zwracania uwagi szczególnej na dzielenie frakcji o mocy końcowej około 40 procent ?;)
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Szybkowar 5l plus deflegmator z rury miedzianej wypełniony sprężynkami miedzianymi ok 45 cm nad garem, potem chłodnica miedziana domowej roboty i miedziana papuga. Regularnie myte kwaskiem cytrynowym z oxi. Pędzę wolno, odlewam przedgony i pogony od 70% podczas 2 destylacji odlewam do kolejnego gotowania. Nie wiem skąd jeszcze bierze się zapach mojego bimbru oraz dość ostry smak.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 maja 2023, 19:51 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Co do mocy wsadu fakt robiłem 19l wody i 9kg cukru co dawac powinno kolo 21 procent. Najnowsze nastawy które mam zrobiłem na 21l wody i 7 kg cukru i sprawdzę czy przegoniony destylat będzie się różnił.
Klaruje grawitacyjnie ale zwykle nastaw moim zdaniem jest przyzwoicie wyklarowany. Stoi zwykle około miesiąca od zakończenia fermentacji.
Klaruje grawitacyjnie ale zwykle nastaw moim zdaniem jest przyzwoicie wyklarowany. Stoi zwykle około miesiąca od zakończenia fermentacji.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Cześć,
Mam mały kłopot. Pracuję na kolumnie z wypełnieniem i do produkcji wódki zawartość alkoholu metylowego nie może przekroczyć 10 g / hektolitr ( czystego 100% alkoholu). U mnie jest 13 g/hektolitr. Czy odbieranie kropelkowe z głowicy przez cały proces coś zmieni? Albo czy istnieje jakiś inny, prosty sposób na zmniejszenie zawartości metylu w otrzymanym spirytusie?
Pozdrawiam
Mam mały kłopot. Pracuję na kolumnie z wypełnieniem i do produkcji wódki zawartość alkoholu metylowego nie może przekroczyć 10 g / hektolitr ( czystego 100% alkoholu). U mnie jest 13 g/hektolitr. Czy odbieranie kropelkowe z głowicy przez cały proces coś zmieni? Albo czy istnieje jakiś inny, prosty sposób na zmniejszenie zawartości metylu w otrzymanym spirytusie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
32Blg plus chujowe drożdże, to czego oczekujesz? Ambrozjii z Olimpu? Przepraszam za brzydkie słowo, ale czasem tak trzeba.
A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować.
To że regularnie myte, bardzo dobrze, chwali się.
Teraz zrozum i przeczytaj uważnie.
Opierdziel dostałeś, zresztą kol@prolog1975 napisał:
Starą Dacią to nawet Shumacher wyścigu nie wygra, nie ma bata.
Do konkretów:
Dobry nastaw na poziomie 20Blg MAX!!!
Zlewasz znad osadu i klarujesz,
Zlewasz jeszcze raz i klarujesz.
Zmieniasz drożdże, bo to co użyłeś to turbodebile.
Tak, turbodebile.
Dalej:
Z tym szybkowarem to się zbytnio nie rozpędzisz.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają na więcej, ale też się da coś uzyskać. Ale właśnie dlatego jest podział frakcji. Który wątpię aby był poprawny.
Nie wspominasz o właściwym tempie odbioru. A to akurat arcyważny aspekt.
Zalatywać bimberkiem będzie zawsze, tego na Ps nie unikniesz, ale delikatnie, a nie walić jak Jamajczykowi spod beretu.
Czyli zaczynasz od początku rozumiem? Od nastawu? A potem dopiero proces.
Na kolumnie można zaciągnąć jeśli się zagapisz sekundę, a w trybie Ps niechcianych frakcji jest w ciul.
Napisałeś że grzejesz wolno, ale jak wolno? Co rozumiesz przez tempo odbioru? Jakie jest?
I jeszcze jedno. Wspominasz ze nie warto się starać.
Otóż warto.
Warto coś zrobić dobrze i mieć z tego satysfakcję. A nie podać flaszkę na stół i odkręcając wszyscy głowy odwracają.
Bimberek, ma swoisty smak j zapach. Dobrze zrobiony i tuningowany jest naprawdę spoko.
Pozdrawiam serdecznie.
Rozrywek.
No brawo, brawissimo.modemik pisze:Co do mocy wsadu fakt robiłem 19l wody i 9kg cukru co dawac powinno kolo 21 procent.
32Blg plus chujowe drożdże, to czego oczekujesz? Ambrozjii z Olimpu? Przepraszam za brzydkie słowo, ale czasem tak trzeba.
Już trochę lepiej, przynajmniej Blg spadło do ok 25, ale i tak zdecydowanie za dużo.modemik pisze: nastawy które mam zrobiłem na 21l wody i 7 kg cukru i sprawdzę czy przegoniony destylat będzie się różnił.
To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?modemik pisze: Klaruje grawitacyjnie ale zwykle nastaw moim zdaniem jest przyzwoicie wyklarowany. Stoi zwykle około miesiąca od zakończenia fermentacji.
A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować.
bo przy tym nie ma się nawet jak rozpędzić.modemik pisze:Szybkowar 5l plus deflegmator z rury miedzianej wypełniony sprężynkami miedzianymi ok 45 cm nad garem, potem chłodnica miedziana domowej roboty i miedziana papuga. Regularnie myte kwaskiem cytrynowym z oxi. Pędzę wolno, odlewam przedgony i pogony od 70% podczas 2 destylacji odlewam do kolejnego gotowania. Nie wiem skąd jeszcze bierze się zapach mojego bimbru oraz dość ostry smak.
To że regularnie myte, bardzo dobrze, chwali się.
Teraz zrozum i przeczytaj uważnie.
Opierdziel dostałeś, zresztą kol@prolog1975 napisał:
Wszystko jasne?prolog1975 pisze:Kiepski surowiec, kiepski nastaw, kiepski sprzęt do tego surowca.modemik pisze:Nie wiem skąd jeszcze bierze się zapach mojego bimbru oraz dość ostry smak.
Starą Dacią to nawet Shumacher wyścigu nie wygra, nie ma bata.
Do konkretów:
Dobry nastaw na poziomie 20Blg MAX!!!
Zlewasz znad osadu i klarujesz,
Zlewasz jeszcze raz i klarujesz.
Zmieniasz drożdże, bo to co użyłeś to turbodebile.
Tak, turbodebile.
Dalej:
Z tym szybkowarem to się zbytnio nie rozpędzisz.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają na więcej, ale też się da coś uzyskać. Ale właśnie dlatego jest podział frakcji. Który wątpię aby był poprawny.
Nie wspominasz o właściwym tempie odbioru. A to akurat arcyważny aspekt.
Zalatywać bimberkiem będzie zawsze, tego na Ps nie unikniesz, ale delikatnie, a nie walić jak Jamajczykowi spod beretu.
Czyli zaczynasz od początku rozumiem? Od nastawu? A potem dopiero proces.
Na kolumnie można zaciągnąć jeśli się zagapisz sekundę, a w trybie Ps niechcianych frakcji jest w ciul.
Napisałeś że grzejesz wolno, ale jak wolno? Co rozumiesz przez tempo odbioru? Jakie jest?
I jeszcze jedno. Wspominasz ze nie warto się starać.
Otóż warto.
Warto coś zrobić dobrze i mieć z tego satysfakcję. A nie podać flaszkę na stół i odkręcając wszyscy głowy odwracają.
Bimberek, ma swoisty smak j zapach. Dobrze zrobiony i tuningowany jest naprawdę spoko.
Pozdrawiam serdecznie.
Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
"No brawo, brawissimo.
32Blg plus chujowe drożdże, to czego oczekujesz? Ambrozjii z Olimpu? Przepraszam za brzydkie słowo, ale czasem tak trzeba."
Nie ma za co przepraszać - szukam dobrych rozwiązań. Korzystałem z drożdży Browin X-pure, na których taki jest przepis z maksymalną ilością cukru i sugerowałem się tym, że skoro producent tak sugeruje to nie w tym nic zdrożnego. Czemu uważasz, że te drożdże są złe? Zaproponuj lepsze/odpowiedniejsze proszę!
"Już trochę lepiej, przynajmniej Blg spadło do ok 25, ale i tak zdecydowanie za dużo."
Dla tych drożdży przepis minimalny jest na 6 kg cukru, ja zrobiłem na 7kg. Czy to nadal za dużo ? Proszę zasugeruj lepsze drożdże - rozumiem, że na dużo mniejszej zawartości cukru.
"To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?"
Do tej pory nie zlewałem nastawów cukrowych znad osadu, klarowałem bez zlewania. Kolejne zrobię zgodnie z sugestią zlewając z nad osadu drożdżowego do klarowania.
"A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować."
Zlewałem do gara tak, żeby dna nie zaciągnąć drożdży. Tutaj myślę, że nie ma problemu.
"Do konkretów:
Dobry nastaw na poziomie 20Blg MAX!!!
Zlewasz znad osadu i klarujesz,
Zlewasz jeszcze raz i klarujesz.
Zmieniasz drożdże, bo to co użyłeś to turbodebile.
Tak, turbodebile. "
Dzięki wielkie za te uwagi, natomiast proszę byś coś więcej powiedział o odpowiednich drożdżach do cukrówek. Z tego co się już naczytałem spora część drożdży sugeruje dużo większe BLG początkowe i zwykle są na 6-8 kg cukru (25l nastawu końcowego). Może inny sposób przygotowania nastawu rozwiąże mój problem!
"Dalej:
Z tym szybkowarem to się zbytnio nie rozpędzisz.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają na więcej, ale też się da coś uzyskać. Ale właśnie dlatego jest podział frakcji. Który wątpię aby był poprawny."
Podział przy 1 destylacji z 5 litrów w garze: pierwsze 50ml odpad, odpęd do około 20 procent
Podział przy 2 destylacji z 5 litrów w garze: 3 słoiczki po 100 ml pierwszego odbioru do testów, reszta do serca do 70% na papudze, reszta w pogony do odpędu przy okazji kolejnego nastawu. Zwykle 1 sloiczek ostatni trafiał do serca (zadowalający zapach i smak) a dwa pierwsze do odpadu.
"Nie wspominasz o właściwym tempie odbioru. A to akurat arcyważny aspekt."
Tempo odbioru bardzo powolne. Z uwagi, że to pot still to z chłodnicy kapie w tępie około 1 kropli na sekundę.
Przykładowo: odpęd gara przy 1 destylacji wraz z rozgrzaniem nastawu to u mnie 4-5h
Przy drugiej destylacji 1 gar praktycznie 8-10 godzin. Tempo naprawdę powolne wynikające z tego, że jednego gara po pracy o 17 moge nastawić i około 22 zakończyć - 1 destylacja. Przy drugiej destylacji na sobotę zostawiam sobie jeden gar powolnego kapania.
"I jeszcze jedno. Wspominasz ze nie warto się starać.
Otóż warto.
Warto coś zrobić dobrze i mieć z tego satysfakcję. A nie podać flaszkę na stół i odkręcając wszyscy głowy odwracają."
Jasne, po prostu testowałem bimber od znajomych, którzy gonią raz potem na wegiel bez podziału frakcji i jakimś cudem smakuje lepiej niż mój. Frustrujące wiedząc ile ja poświęcam na cały proces czasu i uwagi.
Dziekuję bardzo za mocne i rzeczowe odpowiedzi !!! Proszę o sugestię w sprawie drożdży
32Blg plus chujowe drożdże, to czego oczekujesz? Ambrozjii z Olimpu? Przepraszam za brzydkie słowo, ale czasem tak trzeba."
Nie ma za co przepraszać - szukam dobrych rozwiązań. Korzystałem z drożdży Browin X-pure, na których taki jest przepis z maksymalną ilością cukru i sugerowałem się tym, że skoro producent tak sugeruje to nie w tym nic zdrożnego. Czemu uważasz, że te drożdże są złe? Zaproponuj lepsze/odpowiedniejsze proszę!
"Już trochę lepiej, przynajmniej Blg spadło do ok 25, ale i tak zdecydowanie za dużo."
Dla tych drożdży przepis minimalny jest na 6 kg cukru, ja zrobiłem na 7kg. Czy to nadal za dużo ? Proszę zasugeruj lepsze drożdże - rozumiem, że na dużo mniejszej zawartości cukru.
"To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?"
Do tej pory nie zlewałem nastawów cukrowych znad osadu, klarowałem bez zlewania. Kolejne zrobię zgodnie z sugestią zlewając z nad osadu drożdżowego do klarowania.
"A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować."
Zlewałem do gara tak, żeby dna nie zaciągnąć drożdży. Tutaj myślę, że nie ma problemu.
"Do konkretów:
Dobry nastaw na poziomie 20Blg MAX!!!
Zlewasz znad osadu i klarujesz,
Zlewasz jeszcze raz i klarujesz.
Zmieniasz drożdże, bo to co użyłeś to turbodebile.
Tak, turbodebile. "
Dzięki wielkie za te uwagi, natomiast proszę byś coś więcej powiedział o odpowiednich drożdżach do cukrówek. Z tego co się już naczytałem spora część drożdży sugeruje dużo większe BLG początkowe i zwykle są na 6-8 kg cukru (25l nastawu końcowego). Może inny sposób przygotowania nastawu rozwiąże mój problem!
"Dalej:
Z tym szybkowarem to się zbytnio nie rozpędzisz.
Rozumiem że warunki lokalowe nie pozwalają na więcej, ale też się da coś uzyskać. Ale właśnie dlatego jest podział frakcji. Który wątpię aby był poprawny."
Podział przy 1 destylacji z 5 litrów w garze: pierwsze 50ml odpad, odpęd do około 20 procent
Podział przy 2 destylacji z 5 litrów w garze: 3 słoiczki po 100 ml pierwszego odbioru do testów, reszta do serca do 70% na papudze, reszta w pogony do odpędu przy okazji kolejnego nastawu. Zwykle 1 sloiczek ostatni trafiał do serca (zadowalający zapach i smak) a dwa pierwsze do odpadu.
"Nie wspominasz o właściwym tempie odbioru. A to akurat arcyważny aspekt."
Tempo odbioru bardzo powolne. Z uwagi, że to pot still to z chłodnicy kapie w tępie około 1 kropli na sekundę.
Przykładowo: odpęd gara przy 1 destylacji wraz z rozgrzaniem nastawu to u mnie 4-5h
Przy drugiej destylacji 1 gar praktycznie 8-10 godzin. Tempo naprawdę powolne wynikające z tego, że jednego gara po pracy o 17 moge nastawić i około 22 zakończyć - 1 destylacja. Przy drugiej destylacji na sobotę zostawiam sobie jeden gar powolnego kapania.
"I jeszcze jedno. Wspominasz ze nie warto się starać.
Otóż warto.
Warto coś zrobić dobrze i mieć z tego satysfakcję. A nie podać flaszkę na stół i odkręcając wszyscy głowy odwracają."
Jasne, po prostu testowałem bimber od znajomych, którzy gonią raz potem na wegiel bez podziału frakcji i jakimś cudem smakuje lepiej niż mój. Frustrujące wiedząc ile ja poświęcam na cały proces czasu i uwagi.
Dziekuję bardzo za mocne i rzeczowe odpowiedzi !!! Proszę o sugestię w sprawie drożdży
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Drożdże Black Label na przykład. Poszukaj i zapytaj kolegi SinyNos. Ma czasem w ofercie. W porównaniu do innych drożdży typu vodka( gdzie BL mają adnotację "turbo")- mniej przedgonu. Nie capi przedgon tak mocno. Dajesz ciut mniej gram drożdży na litr nastawu niż w przepisie na opakowaniu. Spokojna praca. Mało gęstwy na koniec. Naprawdę godne polecenia.
Tylko na litość boską - BLG nastawu w okolicy 22 max. Zrób, przetestuj, przestań walić 9 kg cukru i się dziwić, że kumplom po jednym razie i węglu wychodzi. Widać nie są chytrzy i nie wierzą we wszystko, co wydrukowane( na opakowaniu Turbo Mega Grom Pińcet procent w 3 dni drożdży na przykład).
Tylko na litość boską - BLG nastawu w okolicy 22 max. Zrób, przetestuj, przestań walić 9 kg cukru i się dziwić, że kumplom po jednym razie i węglu wychodzi. Widać nie są chytrzy i nie wierzą we wszystko, co wydrukowane( na opakowaniu Turbo Mega Grom Pińcet procent w 3 dni drożdży na przykład).
Ostatnio zmieniony środa, 24 maja 2023, 18:26 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
"To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?"
Tutaj mój post.
"A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować."
To już wiesz jak to robić.
Zbytnio koncentrujesz się na samych drożdżach, one wszystkiego nie załatwią za ciebie.
Nastaw się na odpowiedni proces, od początku do końca.
Od nastawu do kieliszka, czyli nastaw, klarowanie, podział frakcji.
Tu ci coś podpowiem, podział frakcji wymaga jednego: wyciągnięcie jedynie serca. Reszta do następnego gotowania. Ale o tym pogadamy potem.
Ps: naucz się cytować aby to było widoczne, czyli robisz to tak:
quote="rozrywek"]bla bla dupa jasio [/quote
To jest cytat, wykasowałem pierwszy i ostatni nawias, abyś wiedział jak to wygląda, a teraz w wersji widocznej tak, z nawiasami, następnie kliknij podgląd i od razu będziesz widział czy Ci weszło, ok?
Np: Moscva Style.modemik pisze:
Nie ma za co przepraszać - szukam dobrych rozwiązań. Korzystałem z drożdży Browin X-pure, na których taki jest przepis z maksymalną ilością cukru i sugerowałem się tym, że skoro producent tak sugeruje to nie w tym nic zdrożnego. Czemu uważasz, że te drożdże są złe? Zaproponuj lepsze/odpowiedniejsze proszę! końcowego)
Jak wyżej. A poniżej mój post i twoja odpowiedź:modemik pisze: Dla tych drożdży przepis minimalny jest na 6 kg cukru, ja zrobiłem na 7kg. Czy to nadal za dużo ? Proszę zasugeruj lepsze drożdże - rozumiem, że na dużo mniejszej zawartości cukru.końcowego)
"To się chwali, ale zapytam: czy ty czasem nie Zostawiłeś nastawu do klarowania, nie zlewając znad osadu?"
Zgadłem, a jak. Teraz wiesz co robić.modemik pisze: Do tej pory nie zlewałem nastawów cukrowych znad osadu, klarowałem bez zlewania. Kolejne zrobię zgodnie z sugestią zlewając z nad osadu drożdżowego do klarowania.końcowego)
Tutaj mój post.
"A potem jeszcze do gara wlewałeś do ostatniej kropelki, przy okazji zaciągając osad??? To po co klarować."
To już wiesz jak to robić.
I tu właśnie błąd. Zlewasz znad osadu u wtedy zaczynasz klarowanie właściwe, to cukrówka, tutaj trzeba się przyłożyć. Zdradzę trik, postaw fermentor krzywo, wtedy osad zbierze ci się w jednym tylko miejscu, przelewając trzymaj balon osadem do dołu, to nie zaciągniesz nic.modemik pisze: Zlewałem do gara tak, żeby dna nie zaciągnąć drożdży. Tutaj myślę, że nie ma problemu.
końcowego)
To chłyt małketingowy, najniższa wartość jest poprawna, czyli 6kg dopełnione do 25L. Daje optymalne Blg.modemik pisze: Dzięki wielkie za te uwagi, natomiast proszę byś coś więcej powiedział o odpowiednich drożdżach do cukrówek. Z tego co się już naczytałem spora część drożdży sugeruje dużo większe BLG początkowe i zwykle są na 6-8 kg cukru (25l nastawu końcowego)
Zbytnio koncentrujesz się na samych drożdżach, one wszystkiego nie załatwią za ciebie.
Nastaw się na odpowiedni proces, od początku do końca.
Od nastawu do kieliszka, czyli nastaw, klarowanie, podział frakcji.
Tu ci coś podpowiem, podział frakcji wymaga jednego: wyciągnięcie jedynie serca. Reszta do następnego gotowania. Ale o tym pogadamy potem.
Ps: naucz się cytować aby to było widoczne, czyli robisz to tak:
quote="rozrywek"]bla bla dupa jasio [/quote
To jest cytat, wykasowałem pierwszy i ostatni nawias, abyś wiedział jak to wygląda, a teraz w wersji widocznej tak, z nawiasami, następnie kliknij podgląd i od razu będziesz widział czy Ci weszło, ok?
rozrywek pisze:bla bla dupa jasio
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Dziękuję Ci bardzo rozrywek za tak wyczerpująca odpowiedź i wszelkie rady !. Czasem mam wrażenie że w tych czasach mamy w cholerę trudniej z odsiewem informacji. Info jest mnóstwo ale w sporej większości to szum informacyjny. Teraz miliony opinii poradników rodzajów drożdży aparatur i nie wiadomo co wybrać i co jest dobre akurat dla tego co się chce robić i jaka się ma aparature. O tych drożdżach które używałem naczytałem się sporo dobrych opinii i filmików na YouTube.
Na pewno się zaopatrze. Póki co mam jeszcze parę tych co używałem. Wystestuje to co mi zostało na minimalnej ilości cukru.rozrywek pisze: Np. moscva style
Fajny patent na pewno wytestujerozrywek pisze: I tu właśnie błąd. Zlewasz znad osadu u wtedy zaczynasz klarowanie właściwe, to cukrówka, tutaj trzeba się przyłożyć. Zdradzę trik, postaw fermentor krzywo, wtedy osad zbierze ci się w jednym tylko miejscu, przelewając trzymaj balon osadem do dołu, to nie zaciągniesz nic.
Rozdział na frakcje co to zasady jest mi znany. Praktyka może wychodzić różnie. Przy 2 destylacji pierwsze co kapie odlewam do 3 słoiczków po 100ml. Po tej operacji czyli kolejne 350ml wydaje mi się już na tyle czyste zapachowo i na język że zakładam że to serce, odbiór z mojej aparatury przy tych nastawach miał około 86 procent. Prowadzę go aż do 70 procent (około 1-5 - 2l). Resztę do ponownego gotowania. (Do 20 procent wykąpie jeszcze może pół litra). Może jednak powinienem wcześniej obcinać żeby było mniej pogonow.rozrywek pisze: Tu ci coś podpowiem, podział frakcji wymaga jednego: wyciągnięcie jedynie serca. Reszta do następnego gotowania. Ale o tym pogadamy potem.
-
- Posty: 400
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: WYNIKI Badania destylatu, Czy to można bezpiecznie wypić?
Moskva- 1 paczka przerobi 10 kg w 46 l (10kg cukru 40 l wody) w tydzień. Nic nie zlewaj, bo i tak nic tam nie ma na dnie po tygodniu. Zamieszaj tym dobrze po 10 dniach, a 12-14 dnia przerób (będzie wszystko na dnie)
Ostatnio zmieniony czwartek, 25 maja 2023, 08:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.