Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy

Post autor: rastro »

Ja lubię ogrzewać garaż farelką - sądzę, że słupki w statystykach wyglądają tak samo.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
koncentraty wina

swir
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 8 sty 2021, 22:45
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: swir »

Witam, wczoraj poskładałem w całość sprzęt ( 120L zbiornik ocieplony, bufor ocieplony 5L + 4 podgrzewacze - rura wew. 85 wysokość 21, zasypana sprężynki Cu szymonli & plipek1, kolumna ocieplona wew. 72 sprężynki KO szymonli & plipek1, latarka do połowy KO + CZK, głowica aabratek.)
No i tak, moc max 3x1kw + 3x1,5kw, z ustawień wynika że 4 kw zalewa mi kolumnę, 3,63kw i było OK.
Teraz test sprawności, po stabilizacji 200ml z LM ( otwartego na max ) poszło do gąsiora później przez 1min pomiar, no i wypluło mi 460ml.
Coś chyba za dużo tego wyskoczyło, albo ?
No i jeszcze mam kłopot że bufor gotuje się cały proces, od początku do końca, co może być powodem takiego zachowania ?
Ostatnio zmieniony środa, 4 paź 2023, 10:53 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Pako23
250
Posty: 271
Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: Pako23 »

Skoro tyle wypluło to tyle musi być , sprawdź jeszcze raz dla pewności;)
Co do bufora jeśli jest to spokojne gotowanie a pod koniec burzliwe to nic tylko się cieszyć :)
Powodem jest dobra cyrkulacja.
Ostatnio zmieniony środa, 4 paź 2023, 15:15 przez Pako23, łącznie zmieniany 1 raz.

swir
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 8 sty 2021, 22:45
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: swir »

Gotowanie bufora było cały czas takie samo aż brakło, później znów przybywało ale to już była chyba woda.
Pytanko, zalewanie kolumny odbywa się od góry na 100% ? Bo nie wiem jak ustawić skn v5 z przerwami między zalewaniem kolumny. Jeśli od góry to wystarczy zejść na 3kw na krótki czas w przerwie np. 2 min, ale jeśli zalewanie zaczyna się od dołu kolumny to chyba warto czas przerwy ustawić np. 7 min.

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: moszeusz »

Mi zalewa od dołu.

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: czytam »

To znaczy, że jest tam jakiś zator (przewężenie, ubite wypełnienie...)

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: moszeusz »

Niekoniecznie. Mam wypełnienie w głównej części kolumny podzielone, sprężynki wsypuję bez ostukiwania i ubijania, a sprzęt jest produkcji akasa. Za każdym razem tak się dzieje, nawet jak miałem wcześniej inną kolumnę, to również zalanie występowało od dołu. W starszej kolumnie był OVM, więc praktycznie bez przewężeń, w tej mam OLM, gdzie przewężenie jest, ale nie wsypuję tam wypełnienia.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 208
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: zask »

Występowanie zalewania kolumny od dołu jest prawidłowe.
Przybliż ucho do kolumny i zanim zobaczysz ciecz wrzącą w górnym wzierniku powinieneś słyszysz charakterystyczny szum świadczący o podnoszeniu się słupa cieczy w Twoim instrumencie.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: radius »

zask pisze: niedziela, 8 paź 2023, 13:47 Występowanie zalewania kolumny od dołu jest prawidłowe.
Nie, nie jest prawidłowe. Prawidłowo skonstruowana kolumna plus dobrze ułożone wypełnienie, nigdy nie będzie skutkowało zalewaniem od dołu.
Przekroczony punkt zalania, nie pozwoli destylatowi skroplonemu w głowicy spłynąć na niższy poziom wypełnienia, ze względu na ciśnienie par dochodzących od dołu do głowicy.
Bardzo dobrze widać to w szklanej kolumnie. No, ale trzeba taką posiadać żeby się naocznie przekonać. Miałem i robiłem na takiej rektyfikacje, więc (chyba) wiem co mówię ;P
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 208
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: zask »

@radius nie do końca zgadzam się z Twoim opisem.
Jednak do refleksji zmusiła mnie Twoja praca na szklanej kolumnie.

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: czytam »

Przy jednorodnym wypełnieniu, braku przewężeń itd. zalewanie musi następować od góry. Jak to mówią - praw fizyki Pan nie zmienisz. Praktycznie można to łatwo zaobserwować na kolumnie szklanej - czy to półkowej, z wypełnieniem.
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: AAmatorek »

No to w końcu zalewanie powinno być od góry, czy od dołu? A może ma znaczenie temperatura powracających skroplin?

Jeżeli zalewanie występuje od góry do dołu to może w przypadku odwrotnej sytuacji będzie to spowodowane zatorem w kolumnie?

swir
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 8 sty 2021, 22:45
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: swir »

Temat zalewania i przerw rozwiązany;) , teraz pytanie o RR, jeśli jest zbyt szybki odbiór to:
1 - tracimy na jakości produktu
2 - sprzęt a dokładnie kolumna traci stabilność
Pytam bo z ovm idzie 58ml / 1min, ale temperatura kolumny idealnie stała, po 30min nawet spadła o 0,02⁰C i tak się trzyma.

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: HeniekStarr »

Matematykę w szkole miałeś pewnie? Piszesz, że pomiar z LM to 460 ml/ min. Odbierasz z OVM 58 ml/min.
Pytanie: jakie masz RR? W sensie jak to liczysz?
Masz rurę fi wewnątrz 72, to i leci.
Robiłeś jakiś proces bez SKN? Poznałeś kolumnę? Jeszcze niedawno pytałeś o wymiary chłodnicy Liebiga, więc może troszkę brak Ci praktyki?

swir
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 8 sty 2021, 22:45
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Post autor: swir »

Tak, mata była.
RR 1/8 a liczę tak na oko wzoru nie widziałem.
Bez SKN nie testowałem, kolumny nie poznałem bo ledwo poskładałem sprzęt, obecnie 4 raz uruchomiony.
A i pytałem o Liebiga, nie wiedzialem jakie sa najlepsze wymiary. Okazuje się że 85cm rurki 1/4" i produkt dość ciepły wychodzi.
Praktyki z ovm całkowity brak, tylko trochę teorii.
Z teorii wychodzi ze mogę 65ml/1min tylko nie chcę przesadzić, no i po czym poznać że zbyt szybko odbieram.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”