Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
Witam, wczoraj poskładałem w całość sprzęt ( 120L zbiornik ocieplony, bufor ocieplony 5L + 4 podgrzewacze - rura wew. 85 wysokość 21, zasypana sprężynki Cu szymonli & plipek1, kolumna ocieplona wew. 72 sprężynki KO szymonli & plipek1, latarka do połowy KO + CZK, głowica aabratek.)
No i tak, moc max 3x1kw + 3x1,5kw, z ustawień wynika że 4 kw zalewa mi kolumnę, 3,63kw i było OK.
Teraz test sprawności, po stabilizacji 200ml z LM ( otwartego na max ) poszło do gąsiora później przez 1min pomiar, no i wypluło mi 460ml.
Coś chyba za dużo tego wyskoczyło, albo ?
No i jeszcze mam kłopot że bufor gotuje się cały proces, od początku do końca, co może być powodem takiego zachowania ?
No i tak, moc max 3x1kw + 3x1,5kw, z ustawień wynika że 4 kw zalewa mi kolumnę, 3,63kw i było OK.
Teraz test sprawności, po stabilizacji 200ml z LM ( otwartego na max ) poszło do gąsiora później przez 1min pomiar, no i wypluło mi 460ml.
Coś chyba za dużo tego wyskoczyło, albo ?
No i jeszcze mam kłopot że bufor gotuje się cały proces, od początku do końca, co może być powodem takiego zachowania ?
Ostatnio zmieniony środa, 4 paź 2023, 10:53 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 271
- Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
Skoro tyle wypluło to tyle musi być , sprawdź jeszcze raz dla pewności;)
Co do bufora jeśli jest to spokojne gotowanie a pod koniec burzliwe to nic tylko się cieszyć
Powodem jest dobra cyrkulacja.
Co do bufora jeśli jest to spokojne gotowanie a pod koniec burzliwe to nic tylko się cieszyć
Powodem jest dobra cyrkulacja.
Ostatnio zmieniony środa, 4 paź 2023, 15:15 przez Pako23, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
Gotowanie bufora było cały czas takie samo aż brakło, później znów przybywało ale to już była chyba woda.
Pytanko, zalewanie kolumny odbywa się od góry na 100% ? Bo nie wiem jak ustawić skn v5 z przerwami między zalewaniem kolumny. Jeśli od góry to wystarczy zejść na 3kw na krótki czas w przerwie np. 2 min, ale jeśli zalewanie zaczyna się od dołu kolumny to chyba warto czas przerwy ustawić np. 7 min.
Pytanko, zalewanie kolumny odbywa się od góry na 100% ? Bo nie wiem jak ustawić skn v5 z przerwami między zalewaniem kolumny. Jeśli od góry to wystarczy zejść na 3kw na krótki czas w przerwie np. 2 min, ale jeśli zalewanie zaczyna się od dołu kolumny to chyba warto czas przerwy ustawić np. 7 min.
-
- Posty: 213
- Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
Niekoniecznie. Mam wypełnienie w głównej części kolumny podzielone, sprężynki wsypuję bez ostukiwania i ubijania, a sprzęt jest produkcji akasa. Za każdym razem tak się dzieje, nawet jak miałem wcześniej inną kolumnę, to również zalanie występowało od dołu. W starszej kolumnie był OVM, więc praktycznie bez przewężeń, w tej mam OLM, gdzie przewężenie jest, ale nie wsypuję tam wypełnienia.
-
- Posty: 209
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
Występowanie zalewania kolumny od dołu jest prawidłowe.
Przybliż ucho do kolumny i zanim zobaczysz ciecz wrzącą w górnym wzierniku powinieneś słyszysz charakterystyczny szum świadczący o podnoszeniu się słupa cieczy w Twoim instrumencie.
Przybliż ucho do kolumny i zanim zobaczysz ciecz wrzącą w górnym wzierniku powinieneś słyszysz charakterystyczny szum świadczący o podnoszeniu się słupa cieczy w Twoim instrumencie.
-
online
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
Przekroczony punkt zalania, nie pozwoli destylatowi skroplonemu w głowicy spłynąć na niższy poziom wypełnienia, ze względu na ciśnienie par dochodzących od dołu do głowicy.
Bardzo dobrze widać to w szklanej kolumnie. No, ale trzeba taką posiadać żeby się naocznie przekonać. Miałem i robiłem na takiej rektyfikacje, więc (chyba) wiem co mówię
Nie, nie jest prawidłowe. Prawidłowo skonstruowana kolumna plus dobrze ułożone wypełnienie, nigdy nie będzie skutkowało zalewaniem od dołu.
Przekroczony punkt zalania, nie pozwoli destylatowi skroplonemu w głowicy spłynąć na niższy poziom wypełnienia, ze względu na ciśnienie par dochodzących od dołu do głowicy.
Bardzo dobrze widać to w szklanej kolumnie. No, ale trzeba taką posiadać żeby się naocznie przekonać. Miałem i robiłem na takiej rektyfikacje, więc (chyba) wiem co mówię
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 396
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
No to w końcu zalewanie powinno być od góry, czy od dołu? A może ma znaczenie temperatura powracających skroplin?
Jeżeli zalewanie występuje od góry do dołu to może w przypadku odwrotnej sytuacji będzie to spowodowane zatorem w kolumnie?
Jeżeli zalewanie występuje od góry do dołu to może w przypadku odwrotnej sytuacji będzie to spowodowane zatorem w kolumnie?
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
Temat zalewania i przerw rozwiązany;) , teraz pytanie o RR, jeśli jest zbyt szybki odbiór to:
1 - tracimy na jakości produktu
2 - sprzęt a dokładnie kolumna traci stabilność
Pytam bo z ovm idzie 58ml / 1min, ale temperatura kolumny idealnie stała, po 30min nawet spadła o 0,02⁰C i tak się trzyma.
1 - tracimy na jakości produktu
2 - sprzęt a dokładnie kolumna traci stabilność
Pytam bo z ovm idzie 58ml / 1min, ale temperatura kolumny idealnie stała, po 30min nawet spadła o 0,02⁰C i tak się trzyma.
-
- Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
Matematykę w szkole miałeś pewnie? Piszesz, że pomiar z LM to 460 ml/ min. Odbierasz z OVM 58 ml/min.
Pytanie: jakie masz RR? W sensie jak to liczysz?
Masz rurę fi wewnątrz 72, to i leci.
Robiłeś jakiś proces bez SKN? Poznałeś kolumnę? Jeszcze niedawno pytałeś o wymiary chłodnicy Liebiga, więc może troszkę brak Ci praktyki?
Pytanie: jakie masz RR? W sensie jak to liczysz?
Masz rurę fi wewnątrz 72, to i leci.
Robiłeś jakiś proces bez SKN? Poznałeś kolumnę? Jeszcze niedawno pytałeś o wymiary chłodnicy Liebiga, więc może troszkę brak Ci praktyki?
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?
Tak, mata była.
RR 1/8 a liczę tak na oko wzoru nie widziałem.
Bez SKN nie testowałem, kolumny nie poznałem bo ledwo poskładałem sprzęt, obecnie 4 raz uruchomiony.
A i pytałem o Liebiga, nie wiedzialem jakie sa najlepsze wymiary. Okazuje się że 85cm rurki 1/4" i produkt dość ciepły wychodzi.
Praktyki z ovm całkowity brak, tylko trochę teorii.
Z teorii wychodzi ze mogę 65ml/1min tylko nie chcę przesadzić, no i po czym poznać że zbyt szybko odbieram.
RR 1/8 a liczę tak na oko wzoru nie widziałem.
Bez SKN nie testowałem, kolumny nie poznałem bo ledwo poskładałem sprzęt, obecnie 4 raz uruchomiony.
A i pytałem o Liebiga, nie wiedzialem jakie sa najlepsze wymiary. Okazuje się że 85cm rurki 1/4" i produkt dość ciepły wychodzi.
Praktyki z ovm całkowity brak, tylko trochę teorii.
Z teorii wychodzi ze mogę 65ml/1min tylko nie chcę przesadzić, no i po czym poznać że zbyt szybko odbieram.