Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

użytkownik usunięty
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: użytkownik usunięty » czwartek, 11 kwie 2019, 19:25

lesgo58 pisze:Obliczenia zawsze robisz na podstawie tego co wyleci z LM'a w głowicy. A po wyliczeniu prędkości odbioru na bazie tego co wyleci i założonego RR dopiero ustawiasz wyliczoną prędkość regulując zaworem kulowym OVM'a.

Pierwsze zdanie bardzo dobrze rozumiem, chodzi o to co dalej napisałeś, że "wyliczoną prędkość reguluję zaworem kulowym", który jak dla mnie jest mało precyzyjny. Nie mam doświadczenia, ale wydaje się, to mało prawdopodobne, by RR można równie dokładnie ustawić na zaworze kulowym co na precyzyjnym.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

czytam
250
Posty: 260
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: czytam » czwartek, 11 kwie 2019, 19:35

No z tym kategorycznym stwierdzeniem bym się nie zgodził. Wydajność zależy też od mocy wsadu w kotle.

Awatar użytkownika

Kula
1100
Posty: 1128
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: Kula » czwartek, 11 kwie 2019, 19:37

Oraz od ocieplenia zbiornika.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4674
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: lesgo58 » czwartek, 11 kwie 2019, 20:34

japitole pisze:... Nie mam doświadczenia, ale wydaje się, to mało prawdopodobne, by RR można równie dokładnie ustawić na zaworze kulowym co na precyzyjnym.

Jak zaczniesz ustawiać prędkość odbioru na zaworze kulowym na OLM'ie to się zdziwisz że nie ma żadnego problemu ustawienie dowolnej prędkości odbioru. Oczywiście są różnice w technicznym ustawieniu prędkości odbioru między odbiorem z LM'a a OVM'a jest różny.
Z LM'a leci od razu tyle cieczy na ile pozwala mu zawór. Z OVM'a właściwa prędkość odbioru ustawia się dopiero po jakimś czasie od ustawienia zaworu. Ok. minuty. Najlepiej po kilku następnych minutach ponowić kontrolę tego co leci. I w razie potrzeby skorygować ustawienia. Powodem jest to, że z kolumny wylatują najpierw opary, które później muszą być skroplone.
Na początku jest to trochę upierdliwe, ale gwarantuję, że po kilku procesach opanujesz ten element do perfekcji.


wkg_1
650
Posty: 680
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: wkg_1 » czwartek, 11 kwie 2019, 22:23

czytam pisze:No z tym kategorycznym stwierdzeniem bym się nie zgodził. Wydajność zależy też od mocy wsadu w kotle.


No właśnie : ) Zmierzysz tą wydajność z dokładnością do mililitra i za moment skład w kotle się zmieni. I co ? Mierzysz wydajność co kilka minut ? Milimetr to nie kilometr - pamiętaj. Wyliczona wydajność i polecane RR to i tak tylko punkt wyjściowy - każdy znajduje swoją szybkość odbioru poznając swoją kolumnę i swoje gardło.
Także spoko, dla ocieplonej kolumny 70ml/kW, odbiór 10mm na kW i jest git jako punkt wyjścia. Gorzelnie oczywiście odbierają znacznie szybciej ale to inna bajka.


aakk
650
Posty: 689
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: aakk » sobota, 13 kwie 2019, 14:21

Jaki odbiór macie przy temp w kegu 98*C? Żeby mi temp nie szła w górę na rurze 50 musiał bym odbierać z 4 ml/min.. Czytam nie raz ze niektórzy gotują aż do 100*C czy to są właśnie Ci cierpliwi? :)
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-500L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:


wkg_1
650
Posty: 680
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: wkg_1 » sobota, 13 kwie 2019, 14:45

Z buforem przy 97-98 zmniejszam z 17 do 12ml - tak trochę na zapas. I tak ciągnę do 100 stopni w zbiorniku i 8 coś w buforze. Ale rura 63.


johnex
500
Posty: 547
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: johnex » niedziela, 14 kwie 2019, 10:58

@adamkli przy rurze 50 (raczej 49 wewnątrz), temperaturze w kegu 98 stopni i grzaniu ok 2kW powinno się właśnie odbierać z prędkością ok. 5 ml/min. Ogólnie mniejsza średnica kolumny musi iść w parze z większą cierpliwością operatora.
Sam na odbiór pod koniec procesu przyjąłem taką metodę, że po trzecim skoku temperatury na 10 półce zamykam całkowicie odbiór, stabilizuję jakieś 15 minut i odbieram z LM do 80 stopni na głowicy. Końcówkę zbieram i przeznaczam do ponownego przerobu metoda 2,5.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


aakk
650
Posty: 689
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: aakk » niedziela, 14 kwie 2019, 11:23

Właśnie się zastanawiam czy nie przerobić na rurę 60 bo samą chłodnice mam właśnie z takiej (w środku karbowana dn12). No i już idzie do mnie grzałka więc przesiadam się z gazowego, będzie można wszystko precyzyjniej kontrolować.
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-500L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:


użytkownik usunięty
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: użytkownik usunięty » czwartek, 23 maja 2019, 14:52

adamkli pisze:Jaki odbiór macie przy temp w kegu 98*C? Żeby mi temp nie szła w górę na rurze 50 musiał bym odbierać z 4 ml/min.. Czytam nie raz ze niektórzy gotują aż do 100*C czy to są właśnie Ci cierpliwi? :)

Wczoraj miałem ustawione 15ml, chociaż mógłbym mieć nawet ok.20ml, tyle, że nie przy temperaturze 98*C jak Ty, tylko 99,8*C
Odbiór zmniejszyłem, tylko z tego względu, że ostatnie 0,5l różni się niewiele od pozostałego serca, więc żeby to zniwelować zmniejszyłem RR.
Temperatura na 10 półce, utrzymuje się taka sama od początku procesu, aż do końca, a rurę mam taką samą jak Ty.
Cztery procesy jakie do tej pory przeprowadziłem, miały za każdym razem taką samą temperaturę na 10 półce, no trochę się różniła, jednego dnia miała 77,7*C, a innego 77,6*C i za każdym razem ciągnę alkohol do 99,8*C w zbiorniku. Powiem szczerze, że jak bym był mniej odpowiedzialny, to bym po stabilizacji mógł zostawić destylator bez kontroli i wrócić do niego po 5 godzinach.


johnex
500
Posty: 547
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: johnex » czwartek, 23 maja 2019, 17:46

japitole pisze:Wczoraj miałem ustawione 15ml, chociaż mógłbym mieć nawet ok.20ml, tyle, że nie przy temperaturze 98*C jak Ty, tylko 99,8*C

Tyle, że ty masz bufor a koledze @adamkli chodziło o kolumnę bez bufora.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


użytkownik usunięty
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: użytkownik usunięty » czwartek, 23 maja 2019, 18:38

Ups...sorry :oops:

Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: kokornik » poniedziałek, 27 maja 2019, 22:10

Pozwólcie, że dopytam w tym starym temacie:
lesgo58 pisze:Sprawdź w którym momencie zalewa Ci kolumnę. Redukuj moc do momentu kiedy zalanie zniknie. Najbardziej optymalna mocą jest moc o ok. 10% poniżej progu zalania.

Jak wychwycić moment zalania kolumny nie mając wziernika? Czekać aż aabratkowi z paszczy wyleci zupa?

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4674
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: lesgo58 » wtorek, 28 maja 2019, 06:30

Nie mając doświadczenia nie zalewa się kolumny. W najlepszym przypadku zobaczysz jak kolumna zieje i pryszcze spirytusem, a w najgorszym zobaczysz pochodnię.
Jeśli nie masz możliwości zrobienia najprostszego wziernika z rurki silikonowej to możesz zrobić to na słuch korzystając ze stetoskopu.


aakk
650
Posty: 689
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: aakk » wtorek, 28 maja 2019, 06:33

Czy zalewanie zawsze robi się tak samo? Tzn najpierw góra wypełnienie i coraz niżej, czy odwrotnie?
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-500L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4674
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: lesgo58 » wtorek, 28 maja 2019, 07:21

Przy prawidłowo wykonanym sprzęcie zalewanie następuje od góry. Jeśli kolumna ma nietypowe przewężenia, mieszane wypełnienie oraz niechlujnie ułożone to jest duże prawdopodobieństwo, że będzie zalewać w innych miejscach kolumny. Pół biedy jeśli zalewa na początku pracy kolumny. Wtedy możemy odpowiednio reagować.
Są też przypadki, że zalewanie może występować także już w trakcie odbioru gonu. I może być - dla niedoświadczonych operatorów - nawet niezauważalne. Jedynym zauważalnym efektem jest gorsza jakość rektyfikatu niż zazwyczaj.


johnex
500
Posty: 547
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: johnex » wtorek, 28 maja 2019, 09:18

@kokornik zobacz tutaj: post205144.html#p205144
Opisałem jak można wyłapać zalanie kolumny na podstawie temperatury w głowicy.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


pasiasty
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 15 sie 2014, 12:13
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: pasiasty » niedziela, 16 sie 2020, 11:25

Witam, posiadam kolumnę fi 70 z buforem grzeję 2 x 2 kw i przy max otwartym zaworku w głowicy wylatuje 80ml/min czyli mam przyjąć RR 1:4 to wyjdzie 20ml/min to chyba jest strasznie mało o co w tym może chodzić ? Tak zachowuje się kolumna z buforem ?

Pozdrawiam


aakk
650
Posty: 689
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: aakk » poniedziałek, 17 sie 2020, 08:42

Przy RR 1:4 miał byś odbiór 16ml i na powrocie 64ml. W sumie 80ml. Jeśli masz rurę 70mm ( zakładam że podałeś wymiar zewnętrzny) to w środku będzie prawdopodobnie 67mm. Grzanie 4kW przy tej średnicy zalewa Ci kolumnę.
Z moich obliczeń, przyjmując maksymalne obciążenie cieplne na cm² 115W wychodzi że Twoją kolumnę zaleje przy ~4kW czyli przy mocy którą grzejesz.
Stabilna praca w okolicach 3.6kW. Tyle teorii, kwestia wypełniania itd. może mieć wpływ na te wartości, trzeba samemu poznać swój sprzęt.

Jeśli posiadasz regulator spróbuj zjechać z mocą.
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-500L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:

Awatar użytkownika

nemeto
150
Posty: 189
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Załączniki
Re: Wyliczenie reflux ratio na podstawie parametrów aparatury i procesu?

Postautor: nemeto » poniedziałek, 17 sie 2020, 08:51

Kurczę trochę mało leci, ja na mniejszej średnicy wydajność prawię X3. Tak jak kolega napisał trzeba poznać swoją maszynkę tj. moc zalania, moc roboczą (zalanie - 10/15%). No i obrać pasujący nam RR - ja ustawiam 1/6 ;) A i sprawdź z jaką realną mocą grzejesz, grzałka nominalna 2kw potrafi podawać u mnie moc w przedziale 1,8-1,985.


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość