wydajność zbóż
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: wydajność zbóż
Przeliczyłem z drugiej destylacji bez przedgonu. Proces ciągnąłem do 50%. Przy pierwszej destylacji wyszło mi 12l 35%. Pierwszą ciągnąłem do ok. 20%. Ale śruta była nie za drobna. Pewnie jak była by ześrutowana na mąkę to efekt byłby lepszy. Mam jeszcze worek, który dam do ześrutowania jak najdrobniej się da.
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: wydajność zbóż
Dobra, drobna śruta to około połowa drobno pokruszonego ziarna, które pozostaje w worku filtracyjnym do zacierów zbożowych, oraz połowy grubej mąki, przechodzącej przez worek filtracyjny. Bardzo dobrze się z nią pracuje.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy