Wydajność Cukru
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Wydajność Cukru
Tak pijam czystą. Czasami jakaś nalewka. Ale po weekendzie będę miał nową dostawę wiejskich jajeczek to jakiegoś ajerkoniaku nakręcę.
Zrób kiedyś 2x po prostu z ciekawości zobaczysz co Ci wyszło, ale jak zrobisz w miarę dokładnie np według tej tabeli http://alkohole-domowe.com/forum/wylicz ... ml#p130792
To zobaczysz jaki czysto smakowo zapachowo spirytusik wyjdzie.
Zrób kiedyś 2x po prostu z ciekawości zobaczysz co Ci wyszło, ale jak zrobisz w miarę dokładnie np według tej tabeli http://alkohole-domowe.com/forum/wylicz ... ml#p130792
To zobaczysz jaki czysto smakowo zapachowo spirytusik wyjdzie.
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wydajność Cukru
No wierzę Ci kolego.
Wiadomo po 1 procesie nie jest to może de-luxe spirytus na wódkę.
Ale na takie trunki co ja robię (śliwki+szczapki dębu+cynamon+goździki+kawa+przepalanka) oczywiście dodatki w niewielkich ilościach maskują wszelkie niedoskonałości spirytusu po 1 procesie.
Powiem Ci że miałem raz 2 skrzynki wódki bez akcyzy po taniości z lokalnej rozlewni.
Jako że wódki nie lubię postanowiłem że potraktuję ją jak mój wyrób.
Niestety różnica była wyczuwalna od razu in minus dla wódki sklepowej pomimo zastosowania dodatków i długiego leżakowania jak to zawsze robię.
Wiadomo po 1 procesie nie jest to może de-luxe spirytus na wódkę.
Ale na takie trunki co ja robię (śliwki+szczapki dębu+cynamon+goździki+kawa+przepalanka) oczywiście dodatki w niewielkich ilościach maskują wszelkie niedoskonałości spirytusu po 1 procesie.
Powiem Ci że miałem raz 2 skrzynki wódki bez akcyzy po taniości z lokalnej rozlewni.
Jako że wódki nie lubię postanowiłem że potraktuję ją jak mój wyrób.
Niestety różnica była wyczuwalna od razu in minus dla wódki sklepowej pomimo zastosowania dodatków i długiego leżakowania jak to zawsze robię.
-
- Posty: 139
- Rejestracja: poniedziałek, 14 maja 2018, 11:37
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Wydajność Cukru
Witam,
z lubością wciągnąłem całą polemikę jak mocną tabakę nosem, i tylko mogę podziękować wszystkim - chapeau bas - za ich wiedzę, determinację i analityczny umysł !
Co prawda temat sprzed kilku laty, aczkolwiek aktualny i pouczający wielce . Zastanowił mnie jedynie opis >lesgo58< (już znajomego), który pozwolę sobie zacytować "Ja prowadzę proces w specyficzny sposób i stąd może tak wyśrubowane wyniki. Zauważyłem, że mało kto tak destyluje. A naprawdę jest to opłacalne." Nigdzie nie mogłem doszukać się precyzyjnego opisu tej metody ??? Czy ktoś pomoże ?
Pozdrawiam, Jacek
z lubością wciągnąłem całą polemikę jak mocną tabakę nosem, i tylko mogę podziękować wszystkim - chapeau bas - za ich wiedzę, determinację i analityczny umysł !
Co prawda temat sprzed kilku laty, aczkolwiek aktualny i pouczający wielce . Zastanowił mnie jedynie opis >lesgo58< (już znajomego), który pozwolę sobie zacytować "Ja prowadzę proces w specyficzny sposób i stąd może tak wyśrubowane wyniki. Zauważyłem, że mało kto tak destyluje. A naprawdę jest to opłacalne." Nigdzie nie mogłem doszukać się precyzyjnego opisu tej metody ??? Czy ktoś pomoże ?
Pozdrawiam, Jacek