Wybór drożdży
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
@Mima
Cukier mamy wyłącznie z trzciny cukrowej. Północ Queensland'u, farmy chyba? setki tysięcy hektarów pod opieką Włochów. Cukru jest tu dużo i ciągle jest tani (3kg $2.15) no tani w naszej skali. A ile kosztuje cukier w Kraju?
Pmiętam byliśmy na wycieczce 'na górze' = północ i zatrzymaliśmy się na kawkę w parku. Od wielu kilometrów ciągnęły się uprawy trzciny. Poszedłem ułamać trochę trzciny i z niej leciał sok, prawie cukier, sama słodycz. Było to dawno i jeszcze wtedy nie wiedziałęm, co nastąpi...
Pozdr.
Juliusz
Cukier mamy wyłącznie z trzciny cukrowej. Północ Queensland'u, farmy chyba? setki tysięcy hektarów pod opieką Włochów. Cukru jest tu dużo i ciągle jest tani (3kg $2.15) no tani w naszej skali. A ile kosztuje cukier w Kraju?
Pmiętam byliśmy na wycieczce 'na górze' = północ i zatrzymaliśmy się na kawkę w parku. Od wielu kilometrów ciągnęły się uprawy trzciny. Poszedłem ułamać trochę trzciny i z niej leciał sok, prawie cukier, sama słodycz. Było to dawno i jeszcze wtedy nie wiedziałęm, co nastąpi...
Pozdr.
Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Ogólnie z trzciny to najlepszy na świecie. Nie wiem jak to się ma do naszego hobby.
Cukier kosztuje średnio 2.5 zł.
Wóda 0.5l. - najtańsza ok. 14 zł. lepsza 20zł, koniak 0.7l -najtańszy 30zł
Obecne kursy to- dolar ameryk. 3 zł. euro 4.2zł.
Ludzie zarabiają hm... jak bym nie napisał to zawsze ktoś podważy.
Oficjalnie średnia pensja to ok 2900zł., a tak naprawdę ok 1200- 2000 tys.
Ja jako dużo starszy gość od Ciebie , jestem już od dawna na państwowej pensyjce, ale jak bym Ci napisał ile naprawde dostaję, to byś sobie wszystkie guziki ze śmiechu poobgryzał.
Cukier kosztuje średnio 2.5 zł.
Wóda 0.5l. - najtańsza ok. 14 zł. lepsza 20zł, koniak 0.7l -najtańszy 30zł
Obecne kursy to- dolar ameryk. 3 zł. euro 4.2zł.
Ludzie zarabiają hm... jak bym nie napisał to zawsze ktoś podważy.
Oficjalnie średnia pensja to ok 2900zł., a tak naprawdę ok 1200- 2000 tys.
Ja jako dużo starszy gość od Ciebie , jestem już od dawna na państwowej pensyjce, ale jak bym Ci napisał ile naprawde dostaję, to byś sobie wszystkie guziki ze śmiechu poobgryzał.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Jakoś zawsze wydawało mi się że cukier to cukier. Czy z buraków, czy z trzciny czy np z cukierniczki...
Odnośnie wieku - hm wydaje mi się że jednak jesteś starszy choć obaj jesteśmy na zarobionym chlebie.
3kg cukru $2.15, 0.7 L taniej wodki $28.00, lepszej $32.00, marne brandy $30. JW $32. Uczciwa whiskey $60.
Tyle.
J
Odnośnie wieku - hm wydaje mi się że jednak jesteś starszy choć obaj jesteśmy na zarobionym chlebie.
3kg cukru $2.15, 0.7 L taniej wodki $28.00, lepszej $32.00, marne brandy $30. JW $32. Uczciwa whiskey $60.
Tyle.
J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
@Bogdan
Julcio
No to wymówiłeś nie w porę. Dziś wzrosły ceny gaz butlowego o (uwaga) 100%!!! Miałem dobre ciche miejsce gdzie napełniali mi butle sporo taniej niż w innych miejscach. Dziś właściciel z przeprosinami powiedział, że niestety już nie może tak tanio jemu podnieśłi ceny o 80% i transport się dołożył i cena jest dwa razy wyższa...No to Julek, Tobie się bardziej opłaca
Julcio
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Spoko!
Przyjedziesz to zobaczysz jak u nas słodko.
Ceny gazu akurat u nas nie wzrosły, ale i nie spadły,
A powinny, bo ropa, fest staniała i gaz do aut sporo staniał.
Drożdże podrożały o 25%
Cukier jak kosztował 2.50 teraz 280.
A prąd drożał w tamtym roku 4x i nawet nie podawali
tego do publicznej wiadomości.
Przyjedziesz to zobaczysz jak u nas słodko.
Ceny gazu akurat u nas nie wzrosły, ale i nie spadły,
A powinny, bo ropa, fest staniała i gaz do aut sporo staniał.
Drożdże podrożały o 25%
Cukier jak kosztował 2.50 teraz 280.
A prąd drożał w tamtym roku 4x i nawet nie podawali
tego do publicznej wiadomości.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
-
- Posty: 132
- Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Po przeczytaniu dowiedziałem się ciekawej rzeczy.
Owijać beczkę kocem elektrycznym z podłączeniem do termostatu.
Ja bym jeszcze tą bekę owinął folią aluminiową by zachować jak najwięcej energii która zostanie pobrana przez ścianki naszego pojemnika do zacieru.
Co do drożdży to już mniej wiecuj zostało wszystko podane.
Pozdrawiam.
Owijać beczkę kocem elektrycznym z podłączeniem do termostatu.
Ja bym jeszcze tą bekę owinął folią aluminiową by zachować jak najwięcej energii która zostanie pobrana przez ścianki naszego pojemnika do zacieru.
Co do drożdży to już mniej wiecuj zostało wszystko podane.
Pozdrawiam.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
-
- Posty: 509
- Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
- Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
pozdrawiam Bogdan
Oj Mirek, a widziałeś kiedyś w TV akcje ratownicze, nie? no to Ci powiem.
Poszkodowanych nakrywają właśnie taką folią (aluminiową, srebrną) nie czarną.
A może rury ciepłownicze widziałeś izolowane wełną minerarną z folia alu na zewnątrz.
Resztę sobie sam dośpiewaj
Poszkodowanych nakrywają właśnie taką folią (aluminiową, srebrną) nie czarną.
A może rury ciepłownicze widziałeś izolowane wełną minerarną z folia alu na zewnątrz.
Resztę sobie sam dośpiewaj
pozdrawiam Bogdan
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Byłem pewien na 1000% że ten temat zostanie
poruszony.
Powiem Ci krótko. Ja Cię przykryję taką folią
w zimę, zobaczymy czy nie zmarzniesz,
albo w upalne lato, zobaczymy czy nie
będzie Ci gorąco pod tą folią?
Jeszcze krócej. Owiń sobie tą folią alu, która
ma poniżej 1/100 mm. keg i zobaczymy czy Ci
ona zatrzyma ciepło?
A dlaczego używa się tych złotych czy srebrnych
foli aluminiowej w ratownictwie, albo na zewnątrz
przy wełnie mineralnej.
Może pomyślisz troszkę i Ty nam jednak na to
odpowiesz!?
poruszony.
Powiem Ci krótko. Ja Cię przykryję taką folią
w zimę, zobaczymy czy nie zmarzniesz,
albo w upalne lato, zobaczymy czy nie
będzie Ci gorąco pod tą folią?
Jeszcze krócej. Owiń sobie tą folią alu, która
ma poniżej 1/100 mm. keg i zobaczymy czy Ci
ona zatrzyma ciepło?
A dlaczego używa się tych złotych czy srebrnych
foli aluminiowej w ratownictwie, albo na zewnątrz
przy wełnie mineralnej.
Może pomyślisz troszkę i Ty nam jednak na to
odpowiesz!?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
-
- Posty: 509
- Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
- Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wybór odpowiednich drożdży.
Folia aluminiowa nie grzeje, aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła, lecz również bardzo dobrze spełnia rolę ekranu i odbija promienie cieplne.
W ten właśnie sposób chronią się również strażacy, na wierzchu odzieży ochronnej mają warstwę z folii aluminiowej, tyle tylko, że folia chroni ich przed tempreaturą zawnętrzną.
Trochę to skomplikowane, ale tak właśnie jest.
Dodam jeszcze termos, zasada ta sama, samo szkło i próżnia to za mało.
pozdrawiam Bogdan
Mirek, czy nie widzisz tam słowa "jeszcze" Wyraźnie chodzi o zatrzymanie ciepła pod folią, uzyskanego z koca grzewczego i w ten sposób ciepło trafi do środka a nie atmosferyKGB - pasjonat pisze:Po przeczytaniu dowiedziałem się ciekawej rzeczy.
Owijać beczkę kocem elektrycznym z podłączeniem do termostatu.
Ja bym jeszcze tą bekę owinął folią aluminiową by zachować jak najwięcej energii która zostanie pobrana przez ścianki naszego pojemnika do zacieru.
Co do drożdży to już mniej wiecuj zostało wszystko podane.
Pozdrawiam.
Folia aluminiowa nie grzeje, aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła, lecz również bardzo dobrze spełnia rolę ekranu i odbija promienie cieplne.
W ten właśnie sposób chronią się również strażacy, na wierzchu odzieży ochronnej mają warstwę z folii aluminiowej, tyle tylko, że folia chroni ich przed tempreaturą zawnętrzną.
Trochę to skomplikowane, ale tak właśnie jest.
Dodam jeszcze termos, zasada ta sama, samo szkło i próżnia to za mało.
pozdrawiam Bogdan
Wybór drożdży
Witam. Mam pewne pytanie co do przygotowania zastawu. Z góry przepraszam za moją niewiedze na temat pędzenia bimbru, ale na usprawiedliwienie mogę powiedzieć że jestem dopiero początkującym producentem domowego alkoholu. A więc, z tego co już wyczytałem na forum wiem, że najlepsze drożdże na zrobienie zastawu to drożdże winne. Zdobyłem owe. Ale podczas zakupu ekspedient uświadomił mnie że istnieją drożdże suche i mokre, oraz że są różne drożdże do wina białego i czerwonego. Które z nich są najlepsze do zacieru? Proszę o pomoc;]
Re: Wybór drożdży
Winne sa dobre do nastawów owocowych poczytaj temat
http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... t1214.html
http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... t1214.html
Re: Wybór drożdży
Dziękuje za zainteresowanie w mojej sprawie Zacier zrobiony był na cukrze, ale w środku były jeszcze cytryny wkrajane. Dzisiaj już to zeszło wiec niebawem zrobiony będzie nowy zastaw, tym razem na drożdżach winnych suchych do czerwonego wina;D na razie tworzy się MD. Ale za 3-4 dni trzeba będzie to wlać do przygotowywanego zastawu. Głównie chodzi mi o to aby zlikwidować niesmaczny posmak. Jaki powinien być zastaw dla takiego MD?