Wybór destylatora do rumu whisky spirytusu 96%

Pytania o kompletne destylatory z Allegro, OLX, sklepów internetowych itp.
Regulamin forum
W celu zwiększenia funkcjonalności prosimy, by nowe tematy miały tytuł dokładnie taki, jaki nosi dana aukcja lub sprzęt w danym sklepie. Nie należy dopisywać pytań o inne aukcje w już istniejącym temacie- dzięki temu łatwiej będzie można szukać sprzętów w przyszłości i unikniemy dublowania tematów o tych samych sprzętach.

Strony z aukcjami Allegro dostępne są 30 dni. Potem wygasają i temat pozostaje bez odniesienia do produktu.
Żeby uniknąć problemu wygaśniętych linków prosimy o wstawianie zamiast adresu aukcji Allegro linku z serwisu http://archi.inosak.org/
(allegromat stał się płatny).

Jak to zrobić?

1. Wchodzimy na wybraną aukcję i kopiujemy jej numer: np: 34556346566454
2. Wchodzimy na stronę http://archi.inosak.org/ i wpisujemy/wklejamy numer aukcji:
3. Kopiujemy link do zarchiwizowanej aukcji:
4. Wklejamy otrzymany link do forum.

Można także wykonać prosty zrzut ekranu za pomocą programy np https://www.screenpresso.com/.

Tematy, które w tytule nie będą zgodne z tytułem aukcji będą warunkowo poprawiane, lub usuwane.
Pamiętaj ! Administracja ma prawo do kasowania/nieakceptowania tematów z linkami do Allegro.

Autor tematu
mr_fish
1
Podziękował: 1 raz

Post autor: mr_fish »

Dopiero zaczynam przygodę z produkcją alkoholu i potrzebuje pomocy w znalezieniu dobrego destylatora. Chcę żeby dało się robić alkohole smakowe typu rum whisky... Ale też silny spiryt 96%
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 maja 2024, 11:39 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

boxer1981228
1050
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 273 razy
Otrzymał podziękowanie: 189 razy
Re: Wybór destylatora

Post autor: boxer1981228 »

Na targowisku masz bardzo dobrą kolumnę rektyfikacyjną wystawiona przeze mnie. Jest wszystko czego potrzebujesz. Wyprodukowana prze polecanego producenta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 maja 2024, 19:00 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 561 razy

Post autor: Góral bagienny »

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Alien844
250
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Alien844 »

Jak zaczynasz przygodę to pierw poczytaj a później decyduje na co stawiasz czy smakowe czy spirol.
Spirol kolumna do rektyfikacji, smakówki półkowa lub coś innego pod smakówki.
Osobiście polecam Osyszko 3500 chyba za kolumnę rektyfikacyjną z termometrami wifi i bufor.
Bierz z buforem całkiem inna robota niż bez.
Jeśli chodzi o zbiornik to jak owoc, zboże czy mąka to zbiornik 50l jak dla mnie mały (śliwki 100kg 3 razy trzeba puszczać, dwa odpęd i trzeci destylacja), i oczywiście płaszcz lub grzałki ULWD i mieszadło.
A uwierz jak zrobisz coś innego niż cukier to już nie wrócisz do niego, przynajmniej ja tak miałem, ponad 3 lata temu ostatni raz puściłem cukrówkę i do tej pory mam 5l spirolu, którego używam do dezynfekcji jak piwo robię.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 maja 2024, 19:23 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

aras.aras
300
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy

Post autor: aras.aras »

Musisz sobię uświadomić, że to nie jest tanie hobby. Niestety nie ma idealnej aparatury na każdy rodzaj destylatów. Spirytus to rektyfikacja, a tzw smakówki to głównie metoda prostej destylacji. O ile sama destylacja nie wymaga wielce skomplikowanych konstrukcji to dużą rolę odgrywa wspomniany przez kolegę wyżej zbiornik do odpędów gęstych nastawów. Najbardziej uniwersalną konstrukcją jest na chwilę obecną kolumna rektyfikacyjna z głowicą (np. abratek), którą doposażając w regulator mocy grzałek można przekształcić w aparaturę do destylacji prostej. Przy wyborze takiego rozwiązania warto zastanowić się nad zbiornikiem z uniwersalnymi grzałkami ULWD, które pozwolą również na zacieranie i zabawę z gęstymi wsadami. Pozdrawiam :witam:
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 maja 2024, 08:15 przez aras.aras, łącznie zmieniany 2 razy.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.

Alien844
250
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Alien844 »

Może pierw określ w jaki budżet masz na sprzęt.

Janusz26
5
Podziękował: 2 razy

Post autor: Janusz26 »

aras.aras pisze: wtorek, 7 maja 2024, 08:13 Przy wyborze takiego rozwiązania warto zastanowić się nad zbiornikiem z uniwersalnymi grzałkami ULWD, które pozwolą również na zacieranie i zabawę z gęstymi wsadami. Pozdrawiam :witam:
Mozesz polecic wykonawce zbiornika z grzalkami ULWD.
Awatar użytkownika

aras.aras
300
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wybór destylatora do rumu whisky spirytusu 96%

Post autor: aras.aras »

Na chwilę obecną z ULWD mogę Ci polecić wyłącznie AK-SPAW :arrow:
https://ak-spaw.pl/produkt/zbiornik-60l-grzalki-ulwd/

A jeśli chodzi o alternatywę to osobiście posiadam zbiornik z płaszczem glicerynowym od PSOCIMY.PL :arrow:
https://psocimy.pl/zbiorniki/687-zbiorn ... tow_1000zl
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 paź 2024, 09:42 przez aras.aras, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o kompletne destylatory z Internetu”